Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Poslanci súhlasia s obmedzením imunity pri nehodách

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Koalícia i opozícia sú za postihovanie poslancov - šoférov, ktorí sa stanú účastníkmi dopravných nehôd a odmietnu skúšku na alkohol.

Parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť dnes bez námietok prerokoval novelu zákona o priestupkoch od koaličných poslancov Rudolfa Pučíka (SNS), Jána Richtera (Smer-SD) a Jána Kovarčíka (ĽS-HZDS). Parlament ju v decembri posunul do druhého čítania, na februárovej schôdzi o nej definitívne rozhodne. Novela poslancom zužuje poslaneckú imunitu, vďaka ktorej sa v súčasnosti vyhýbajú akémukoľvek trestu, ak skúšku odmietnu. Po novom by im hrozila pokuta.

Richter na dnešnom zasadnutí výboru avizoval, že na odporúčanie legislatívcov navrhne v pléne pozmeňujúci návrh, aby sa účinnosť novely posunula o mesiac, na 1. apríla. Vlani vyvolal vlnu kritiky poslanec za SMK Miklós Duray, ktorý havaroval 11. októbra na Viničnej ulici v Podunajských Biskupiciach. Tvrdil, že ho ohrozovalo protiidúce auto a mimo cestu zišiel v snahe vyhnúť sa zrážke. Skúšku na alkohol odmietol.

Fúkať odmietol aj v apríli 2006, keď ho policajti zastavili po dvojkilometrovej naháňačke pre prekročenie rýchlosti. Členovia parlamentného výboru dnes súhlasili aj s tým, aby parlament v skrátenom legislatívnom konaní na februárovej schôdzi prerokoval novelu zákona o Hasičskom a záchrannom zbore. Minister vnútra Robert Kaliňák na zasadnutí výboru povedal, že pri príprave podcenili prezidentské voľby, pre ktoré parlament nebude zasadať v marci a aby sa stihla účinnosť novely od 1. apríla, je potrebné ju schváliť už na februárovej schôdzi. "Bezpochyby je to chyba aj na našej strane," priznal pred členmi výboru Kaliňák.

Ministerstvo vnútra chce zmeniť odmeňovanie hasičov a horských záchranárov. Podľa rezortu novela zavedie nový systém, ktorý by mal byť motivujúcejší a mal by zohľadňovať fyzickú aj psychickú náročnosť výkonu štátnej služby. Po novom sa majú zrušiť príplatky za štátnu službu cez víkendy, v noci a počas sviatkov. Hodnostné príplatky záchranárov sa dostanú na úroveň policajtov, čiže do výšky 2 až 65,50 € za jednotlivé hodnosti. Hasiči a horskí záchranári by však nemali prísť o peniaze pre rušenie príplatkov.

Tie by sa mali premietnuť do príplatkov, ktoré budú adresnejšie. "Navýšia sa takisto tarifné platy v jednotlivých platových triedach. Zároveň by sa mali zvýšiť príplatky za zmennosť zo súčasných 1,7 – 14,1 % na 20 - 50 %, príplatky za riadenie a upravia sa aj pohotovostné príplatky," dodala Hattalová. Rezort chce novelou znížiť podiel príplatkov na služobnom príjme záchranára, čo sa má odraziť aj na paušálnom znížení hodnostného príplatku.

Tiež sa má dosiahnuť čo najvyššie zvýšenie základu pre výpočet sociálnych dávok. Rezort vnútra počíta v tomto roku so 4 096 hasičmi a 118 záchranármi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu