Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Na Slovensku udreli silné dažde: VIDEO Podhájska sa ocitla pod vodou! Veľké problémy má aj Lučenec a okolie

(Zdroj: reprofoto/imeteo.sk)

PODHÁJSKA - Dusno, ťažké mračná presúvajúce sa oblohou a prudké lejaky. Slovensko posledné hodiny trápi počasie. Do daždivého dňa sa dnes ráno zobudili obyvatelia časti západného Slovenska. Na niektorých miestach nestačila kanalizácia a pôda vodu absorbovať. Svoje o tom vedia aj obyvatelia obce Podhájska, kde centimetre dažďovej vody stáli na ceste a komplikovali dopravu.

Ako upozornil portál imeteo.sk, búrky úradovali dnes ráno najmä na západe Slovenska, a to v Nitrianskom kraji, a následne sa presúvali smerom na Považie a severnú časť Záhoria. Na niektorých meistach boli búrky skutočne intenzívne. Vytopená bola napríklad obec Podhájska, kde voda zaplavila niekoľko ulíc a komplikovala dopravu. Autá mali problém týmito úsekmi prechádzať. Podľa amatérskej zrážkomernej stanici v obci spadlo až 52,6 mm zrážok.

Dopoludnia búrky trápia obyvateľov na juhu stredného Slovenska. Pod vodou sa v týchto chvíľach ocitajú už napríklad niektoré časti mesta Lučenec. Portál imeteo.sk upozorňuje, že Podobne alebo aj viac môžu byť zatopené aj okolité dediny v okrese Lučenec alebo Rimavská Sobota. Amatérske zrážkomerné stanice v tejto lokalite zaznamenali úhrny aj vyše 50 mm zrážok za pár minút.  Tieto búrky prišli z Maďarska a spôsobiť problémy môžu až v okolí Detvy či Poltára. 

Dnešné búrky sa pohybujú pomaly, čo znamená, že do jednej lokality prinášajú výrazné množstvo zrážok, ktoré môžu spôsobiť bleskové záplavy. Popoludní by sa mala búrková činnosť presúvať smerom k východu. 

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre dnešok výstrahu prvého stupňa. Výstraha pred búrkami platí pre Bratislavský, Banskobystrický, Trenčiansky, Nitriansky a Trnavský kraj od rána do 21.00 h. Pre Košický, Prešovský a Žilinský kraj ju meteorológovia vydali od 10.00 do 21.00 h.  "Je malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami," priblížili.

Meteorológovia tiež upozornili, že vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladajú prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity.

SHMÚ sprísnil pre väčšinu Košického kraja a okres Prešov výstrahu pred búrkami

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) sprísnil pre väčšinu Košického kraja a okres Prešov výstrahu pred búrkami z prvého na druhý stupeň. Na zvyšku územia Slovenska platí do piatkového večera najnižší stupeň výstrahy. SHMÚ o tom informoval na svojom webe. Druhý stupeň výstrahy má v okrese Prešov a vo väčšine Košického kraja platiť v piatok do 18.00 h. Búrky môžu podľa SHMÚ sprevádzať prudké lejaky a krúpy.

Viac o téme: ZáplavyPočasieDážďBúrkyPodhájska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu