Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Mladí ľudia nemajú záujem o triedenie odpadu. Na skládkach končí mnoho obalov, ktoré by správnou separáciou mohli dostať druhú šancu

Žiakov na školách vôbec nezaujíma záchrana životného prostredia. Advertoriál Zobraziť galériu (4)
Žiakov na školách vôbec nezaujíma záchrana životného prostredia. (Zdroj: Getty Images/KatarzynaBialasiewicz)

Produkcia odpadu na Slovensku každým rokom narastá. O to dôležitejšie je dbať na edukáciu a správne triedenie, aby sa podarilo zachrániť čo najviac znovupoužiteľného odpadu. Napríklad také nápojové kartóny obsahujú mimoriadne vzácne suroviny, čo si väčšina ľudí ani neuvedomuje. Ako ich správne triediť?

V roku 2021 sa na Slovensku vyprodukovalo 2,7 milióna ton komunálneho odpadu. Každý Slovák tak priemerne vyhodil do odpadkového koša takmer 500 kilograov smetí. Toto množstvo nekleslo ani v roku 2022, práve naopak. Slováci dokázali vyprodukovať ešte o 3,8 % odpadu viac. Takmer 40 % z neho pritom končí na skládkach a zahlcuje tak našu planétu. Značná časť je tam pritom úplne zbytočne a dá sa recyklovať.

Nedostatočné vzdelávanie žiakov

Ukázalo sa, že obrovským problémom pri separácii, je nedostatočné vzdelávanie a nezáujem žiakov. Mnohí totiž ani nevedia, ako správne odpad separovať. Ministerstvu životného prostredia sa podarilo zistiť, že v súčasnosti žiakov na školách vôbec nezaujíma záchrana životného prostredia. Až 44 % žiakov priznalo, že ich správanie má zlý vplyv na životné prostredie. Dokonca takmer 21 % študentov si myslí, že aj keby produkovali menej odpadkov, v miliardách ton odpadu by sa to nejakým spôsobom neprejavilo, takže to podľa nich ani nemá zmysel, aby sa tým zaoberali. Skutočnosť je však úplne iná.

Ak chceme, aby sa na Slovensku produkovalo stále menej odpadu, je nutné, aby sa už v školách začalo vzdelávať nie len o potrebách separácie, ale aj o tom, aký vplyv má naše správanie na prírodu. Na mnohých školách totiž doteraz nie je environmentálna výchova, ktorá by žiakom ukázala, ako správne triediť odpad a prečo je to dôležité.

Dôležitosť vzdelávania ukázal aj projekt Ekoalarm, počas ktorého sa podarilo zistiť, že až približne tretina zapojených škôl vôbec netriedila odpad. Správnym vzdelávaním sa však podarilo žiakov namotivovať a ukázať im, že spoločne dokážu znížiť množstvo odpadu. V projekte sa im na zúčastnených školách podarilo za rok znížiť množstvo odpadu až o 47,5 %.

Spracovanie nápojových kartónov má veľký význam.
Zobraziť galériu (4)
Spracovanie nápojových kartónov má veľký význam.  (Zdroj: Tetra Pak)

Ako správne separovať

Kým plasty, sklo a papier väčšina ľudí roztriedi hravo, mnohým robia problém najmä nápojové kartóny z džúsov, mlieka alebo jogurtových nápojov. Tento druh odpadu totiž nepatrí ani medzi jednu spomínanú skupinu. Vyhadzovať by sme ich nemali ani do komunálneho odpadu. Kam teda s nimi?

Len málokto vie, že nápojové kartóny sú zdrojom mimoriadne vzácnych surovín. Sú zložené z niekoľkých vrstiev rôznych materiálov, ktoré sú spojené k sebe na báze lepenky. Najdôležitejšiu časť tohto obalu tvorí kvalitný papier. Ten predstavuje 70 až 80 %. Ďalšie vrstvy sa môžu líšiť podľa konkrétneho druhu nápojového kartónu. Spravidla sa však na výrobu využíva 25 % plastu a 5 % kovu (hliníku).

Nápojové kartóny na Slovensku nemajú jednotný systém triedenia 

Vďaka ich viacvrstvovej kombinácii rôznych materiálov ich môžeme recyklovať rôznymi spôsobmi, a to buď mokrou, alebo suchou cestou. Pri mokrom spôsobe recyklácie pomocou rozvlákňovania získavame papier. Z dvoch nápojových kartónov dokážeme získať až 1m2 kuchynských utierok. Ďalším, suchým spôsobom, zas nasekáme nápojové kartóny na malé čiastočky, ktoré môžeme potom zlisovať a použiť pri výrobe izolačných a stavebných dosiek.

Dôležitá je preto separácia nápojových kartónov. Tejto oblasti sa venuje aj spoločnosť Tetra Pak, ktorá spolupracuje s poľskou spoločnosťou Stora Enso. Tá sa venuje rozvlákňovaniu nápojových kartónov pre čo najefektívnejšie využitie kartónového materiálu.

Tetra Pak a Tesco spájajú svoje sily a edukujú o správnom separovaní nápojových kartónov

Nielen nízky záujem, ale aj nevedomosť o správnom separovaní nápojových kartónov, bráni k ich úspešnému využitiu v podobe nových produktov. V snahe zvýšiť povedomie aj u mladších generácií sa spoločnosť Tetra Pak rozhodla spojiť sily s obchodným reťazcom Tesco a vytvoriť edukačnú kampaň zameranú na správne separovanie nápojových kartónov. Do kampane sa zapojilo aj viacero slovenských influencerov, ktorí so svojimi sledovateľmi prostredníctvom videa zdieľali ako správne tento druh odpadu separovať a zároveň ich do kampane interaktívne zapájali aj cez komentáre pod príspevkom. Počas týchto dní môže verejnosť zaznamenať aj prebiehajúcu kampaň priamo v predajniach Tesco, kde sa môže naučiť, ako správne separovať nápojové kartóny. 

Kampaň Tetra Pak a Tesco.
Zobraziť galériu (4)
Kampaň Tetra Pak a Tesco.  (Zdroj: Tetra Pak)

Triedenie nápojových kartónov však na Slovensku vôbec nie je jednoduché. Po správnosti by sme ich mali vyhadzovať do oranžových košov, ktoré sú presne na to určené. Niektoré miestne samosprávy však nápojové kartóny triedia spoločne s kovmi v červených nádobách, inde sa zas odhadzujú do žltých nádob, ktoré sú primárne určené na zber plastov.

K zodpovednému recyklovaniu nápojových kartónov pristupuje aj firma Tetra Pak. Pozrite sa, čo sa po ich separovaní robí. 

Mladí ľudia nemajú záujem

Advertoriál pripravený v spolupráci so spoločnosťou Tetra Pak.

Viac o téme: OdpadSeparovanieNatívTetra Pak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu