Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Čo by sa stalo, keby sme odpad vyhadzovali do sopiek? Vedci to skúsili a... Strašný výsledok, veď pozrite

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA – Sopky predstavujú jednu z nezastaviteľných prírodných síl na našej planéte. Aj preto niektorí odborníci navrhli, že tieto geologické útvary by mohli byť efektívnym spôsobom likvidácie našich odpadov. Existuje však niekoľko dôvodov, prečo by to nefungovalo.

Na celom svete ľudstvo vyprodukuje až 2,12 miliardy ton odpadu. Sopky sa preto môžu javiť ako efektívne riešenie na tento problém. Ukázalo sa však, že to nie je také jednoduché. Doprava, ktorá by bola potrebná na presun takéhoto množstva odpadu na často odľahlé a ťažko dostupné sopky, môže byť pre životné prostredie ešte škodlivejšia. Na svete je len 1500 aktívnych sopiek, ktoré však musia byť špecifického typu, aby vôbec fungovali. Výskumníci sa však rozhodli, že to napriek možným komplikáciám vyskúšajú.

Na experiment sa podujali etiópski výskumníci, ktorí žiaľ dokázali, že táto metóda spôsobí viac škody ako úžitku. Ako informoval portál HuffPost, v roku 2002 hodila skupina expertov do lávového jazera sopky 30-kilogramové vrece s odpadkami, čo malo katastrofálne následky. Lávové jazerá sú nestabilné, takže ich rozbitie niečím studeným, napríklad vrecom na odpadky, spôsobilo niekoľko výbuchov, pri ktorých vznikali tlakové a kyslé explózie. A ak to nie je dostatočný dôkaz, pády kameňov do sopiek na Havaji spôsobili vytrysknutie lávy až do výšky 85 metrov a odhaduje sa, že likvidácia väčšieho množstva odpadu by mala za následok aj toto.

Znečistenie ovzdušia spôsobené spaľovaním rôznych druhov odpadov bez filtrov by bolo nevídané a všetky materiály sa nerozložia ani v láve. To znamená, že zvyšky v láve by mohli vyvrieť a kontaminovať okolité oblasti, čo by rozhnevalo miestne zastupiteľstvá a vlády. Jadrový odpad teda asi nie je možné použiť. Opäť platí, že doprava potrebná na prepravu množstva odpadu k týmto sopkám by pravdepodobne zničila všetko dobré pre životné prostredie, o čom sa predpokladalo, že sa týmto spôsobom likvidácie odpadu dosiahne. Celkovo sa tak zdá, že vyhadzovanie odpadu do sopky môže byť jednou z najhorších vecí, ktoré môžete urobiť pre životné prostredie.

Viac o téme: OdpadZnečistenieŽivotné prostredieSopky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu