Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Otrasy v americkej firme na Slovensku neutíchajú: Reaguje aj minister práce! Odborári navrhujú zmeny zákona

Na situáciu v spoločnosti Dell zareagoval aj minister práce Erik Tomáš Zobraziť galériu (3)
Na situáciu v spoločnosti Dell zareagoval aj minister práce Erik Tomáš (Zdroj: Getty Images, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Spoločnosť Dell, s.r.o., sa ocitla pod ostrou paľbou kritiky kvôli svojmu rozhodnutiu prepustiť popredných členov svojej odborovej organizácie Technologies Unions Slovakia (TUS), vrátane jej zakladateľa a zároveň predsedu Daniela Andráška. Kontroverzné kroky zo strany zamestnávateľa vyvolali diskusiu o právach zamestnancov a ich ochrane na slovenskom pracovnom trhu, na ktoré reagujú prepustení odborári návrhmi legislatívnych zmien za účelom zvýšenej ochrany zamestnancov v budúcnosti. Na ich situáciu zareagoval aj samotný rezort práce.

Minister práce Erik Tomáš hovorí o posilnení postavenia odborov

Tomáš Drucker a Erik Tomáš odpovedajú na otázky po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vláda by v súlade s programovým vyhlásením mala ešte počas tohto roka priniesť zmenu predpisov, ktorou sa posilní postavenie odborov. V súvislosti s medializovaným prepustením členov vedenia odborovej organizácie v spoločnosti Dell to po stredajšom rokovaní vlády povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

"Počas predchádzajúcej vlády bolo oslabené postavenie odborov legislatívou a my pripravíme takú legislatívu, aby sme opäť posilnili postavenie odborov, ale akým spôsobom sa to udeje, to je teraz predmetom diskusie a prípravy konkrétneho zákona," povedal Tomáš. Dodal, že sa chce s vedením spoločnosti Dell stretnúť a bude žiadať vysvetlenie. Minister dal zároveň pokyn inšpektorátu práce, aby preveril konanie tohto zamestnávateľa.

Erik Tomáš
Zobraziť galériu (3)
Erik Tomáš  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ako tvrdia odborári, Andráško pomáhal zakladať odborovú organizáciu TUS s cieľom poukázať na konkrétne podmienky v IT oblasti, ktoré roky nikto neriešil. "Odmenou mu bolo doručenie výpovede z organizačných dôvodov a to aj napriek tomu, že muselo byť Dellu jasné, že tento postup je v absolútnom rozpore so slovenským Zákonníkom práce nakoľko predsedu odborov je možné prepustiť až potom, čo takéto prepustenie schvália odbory samotné," uvádzajú.

Dodávajú, že nesúhlasné stanoviská s prepustením vyjadrili aj ďalšie dva subjekty, ktorým podlieha výpoveď zo strany zamestnávateľa pre Andráška a to European Works Council a Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, nakoľko je pán Andráško ťažko zdravotne postihnutý. "Konanie vyvoláva vážne otázky o etike a zákonnosti postupov spoločnosti DELL, ako aj o ochrane práv zamestnancov," dodávajú.

Spoločnosť Dell porušovanie zákona odmieta

Riaditeľka právneho oddelenia Dell Zdenka Hrubešová porušovanie zákona spoločnosťou odmietla. "Pôsobenie spoločnosti Dell sa vždy riadi platnými lokálnymi zákonmi vrátane Zákonníka práce na Slovensku," uviedla.

"Sme presvedčení, že nie je spravodlivé požadovať zamestnávať zamestnanca, ktorého pozícia bola zrušená a ktorému nemôžeme naďalej prideľovať prácu," dodala Hrubešová. Žiaden pracovný pomer podľa nej nebol ukončený pre zapojenie zamestnanca do činnosti odborovej organizácie.

Prepustení odborári navrhujú legislatívne zmeny

Prepustení odborári v stredu na tlačovej konferencii predstavili niekoľko návrhov, ako by sa mohlo postavenie odborov posilniť. Okrem iného by chceli, aby výpoveď daná členovi vedenia odborovej organizácie bez súhlasu odborov bola platná až po rozhodnutí súdu.

O legislatívnych zmenách rokovali so štátnym tajomníkom Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislavom Ondrušom i s predsedom Sociálneho výboru NR SR Jánom Richterom. Ich navrhované zmeny sa týkajú nasledujúcich ustanovení:

1. zmena zákona: Zvýšená ochrana výkonného výboru odborov

Upravenie § 240 ods. 10 zákona č. 311/2001 Z. z. - Zákonníka práce

V prípade že zamestnávateľ prepustí člena výkonného výboru odborov bez prechádzajúceho súhlasu, pracovný pomer, vrátane povinnosti vyplácať mzdu, bude trvať až do doby kým rozhodne súd o platnosti či neplatnosti takto podanej výpovede.

 

2. zmena zákona: Financovanie odborov v prípade nedosiahnutia dohody na uvoľnení pracovníkov na výkon odborárskej činnosti

V zákone zadefinovať sumu v akej sa preplatí práca pre odbory v prípade, že nepríde ku dohode: § 240 ods. 3 zákona č. 311/2001 Z. z. - Zákonníka práce “V kolektívnej zmluve alebo v dohode so zástupcami zamestnancov sa dohodnú podmienky, za ktorých patrí odborovej organizácii, zamestnaneckej rade alebo zamestnaneckému dôverníkovi peňažná náhrada za nevyčerpané pracovné voľno podľa prvej vety a druhej vety.“

Doplnenie: V prípade, že nedôjde k dohode zamestnávateľ preplatí nevyčerpané hodiny v sume priemernej hodinovej mzdy u zamestnávateľa za predchádzajúci kalendárny rok vrátane odvodov platených zamestnávateľom.

 

3. zmena zákona: Sociálny fond ako daňovo neuznateľný výdavok v prípade chýbajúcej kolektívnej zmluvy

Zmena zákona č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde a o zmene a doplnení zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov v znení neskorších predpisov tak, aby v prípade, že nenastane dohoda medzi odbormi a zamestnávateľom na čerpaní sociálneho fondu tento nebol v danom roku daňovo uznateľným výdavkom. Ako sa ukazuje, nutné je aj spájanie s ostatnými odborovými organizáciami pôsobiacimi v IT oblasti s cieľom posilniť hlas viac ako 40 000 pracovníkov v tomto odvetví a dosiahnuť zlepšenia pracovných podmienok pre všetkých zamestnancov, ktoré plánujeme realizovať pod hlavičkou Konfederácie odborových zväzov.

Viac o téme: OdboráriPrepúšťanieDell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu