Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ďalšia firma hlási hromadné prepúšťanie! Medzi zamestnancami vládne nervozita: Štedré odstupné

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Po bratislavskej pobočke Dell má prepúšťať aj najväčší IT zamestnávateľ na Slovensku - IBM International Services Centre. Medzi zamestnancami vládne nervozita a neistota, pretože dôvody znižovania personálnych stavov neboli podľa zamestnancov dostatočne vysvetlené. Firma, ktorá už vlani hovorila o nahrádzaní ľudí umelou inteligenciou, však zamestnancom dáva štedré odstupné.

Pred pandémiou IBM zamestnávala 4 600 ľudí, v súčasnosti ich je okolo troch tisíc a pred pár dňami dostali výpovede ďalšie stovky zamestnancov, informuje denník SME. Hromadné prepúšťanie im tiež nepriamo potvrdilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktoré ho eviduje v sektore poradenských činností v podnikaní. Ohrozených je podľa neho 439 pracovných miest, no názov firmy neuviedlo. SME pripomína, že IBM prepúšťala aj vlani na jeseň, kedy o prácu prišlo 188 zamestnancov. Ak sa teda potvrdí, že avizované prepúšťanie je tiež z tejto firmy, išlo by o 20 percent jej pracovnej sily.

Ďalšia firma hlási hromadné
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mary Altaffer, File)

Denníku prepúšťanie potvrdilo nezávisle od seba niekoľko zamestnancov IBM. „Pred mesiacom ma zavolali na dôležitý míting jeden na jedného, takže som sa na to mentálne nastavil. Obavy sa naplnili. Oznámili mi, že mi dávajú výpoveď k 31. máju,“ povedal s tým, že dôvod mu je záhadou.

Štedré odstupné

IBM však ponúkla zamestnancom štedré odstupné, a to minimálne päť základných mesačných platov a k tomu ďalší mesačný plat za každých päť odpracovaných rokov vo firme. To znamená, že ak niekto pracoval v IBM pracoval desať rokov, môže dostať odstupné vo výške siedmich platov. SME dodáva, že hrubé mzdy v IBM sa v závislosti od seniority a pozície pohybujú okolo 2 500 eur mesačne, čo znamená, že odstupné by malo byť vo výške 12-tisíc eur a viac.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Pri jesennom prepúšťaní firma v účtovných dokumentoch podľa denníka uviedla, že „identifikovala pracovné pozície, ktorých ďalšie zachovanie v takom počte by bolo z dlhodobého hľadiska nehospodárne“. Aktuálne má IBM v Bratislave otvorenú len jednu pracovnú pozíciu - stážistu.

IBM vlani oznámila nahradzovanie ľudí umelou inteligenciou

Americká centrála spoločnosti IBM vlani v máji oznámila, že preruší nábor na pozície, ktoré môže prevziať umelá inteligencia (AI). Podľa šéfa podniku Arvinda Krishny bude AI schopná nahradiť až tretinu z existujúcich 26-tisíc pozícií vo firme, ktoré nie sú v priamom kontakte so zákazníkom, ako napríklad personálne oddelenie. Krishna to uviedol v rozhovore s agentúrou Bloomberg.

Zamestnávanie na administratívne pozície, ako je napríklad personálne oddelenie, sa pozastaví alebo spomalí, povedal Krishna. "Viem si ľahko predstaviť, že 30 percent z nich bude nahradených umelou inteligenciou a automatizáciou v priebehu piatich rokov," dodal. IBM by tak zrušila 7 800 pracovných miest.

Ďalšia firma hlási hromadné
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Joan Mateu Parra)

Jednoduchšie úlohy, ako je poskytovanie potvrdenia o zamestnaní alebo presun zamestnancov medzi oddeleniami, sa pravdepodobne plne zautomatizujú, povedal Krishna. Niektoré funkcie personálneho oddelenia, ako je hodnotenie zloženia pracovnej sily a produktivity, sa pravdepodobne nebudú počas budúceho desaťročia nahrádzať, dodal.

archívne video

Najväčšie prepúšťanie zamestnancov čaká sektor komunikačných služieb (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Viac o téme: PrepúšťanieIBM International Services Centre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu