Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zemetrasenie v americkej firme na Slovensku: Hromadné prepúšťanie! Odborári hovoria o hrubom zastrašovaní

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Konflikt bratislavskej pobočky spoločnosti Dell s jej odborovou organizáciou Technologies Unions Slovakia (TUS) prerástol do obludných rozmerov. Spoločnosť v posledných mesiacoch prepustila všetkých popredných predstaviteľov predsedníctva TUS. Udialo sa tak aj napriek tomu, že takéto konanie je v rozpore so slovenským Zákonníkom práce. Odbory hovoria o neprávostiach v súvislosti s pracovnými podmienkami slovenskej pobočky Dell. Spoločnosť sa pritom považuje za etickú, no výpovede čelných predstaviteľov odborov zasahujú do jej reputácie. O tom, čo sa v spoločnosti malo diať, informuje v stanovisku TUS.

archívne video

Ministerstvo práce zvýši príspevok na rekondičné pobyty seniorov na 100 € (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

V bratislavskej pobočke Dell pracuje približne 2 800 ľudí. V roku 2021 Daniel Andráško s časťou kolegov založili odborovú organizáciu pod názvom Technologies Unions Slovakia, ktorá dnes združuje viac ako 500 zamestnancov a ktorej cieľom je zastupovať, chrániť a obhajovať zamestnanecké práva ich zamestnancov. 

Cieľom tiež bolo poukázať na konkrétne podmienky v IT oblasti, ktoré roky nikto neriešil. Podnety na zlepšenie pritom zozbierali od viac ako 200 kolegov, aby vedeniu predložili vyše 30 konkrétnych návrhov na zlepšenie pracovných podmienok.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Vedenie Dell všetko zmietlo zo stola

Už vtedy nebola spoločnosť z jej vzniku príliš nadšená, keďže odbory žiadali vyššie odstupné, právo na platené voľno alebo mimoriadne zdravotné prehliadky. "Vedenie Dellu zmietlo všetky ich požiadavky zo stola," tvrdí Andráško. Lídri odborovej organizácie však najnovšie hovoria o zastrašovaní, použití hrubej sily a protiprávnom postupe. Miesto konštruktívneho rokovania za uplynulé obdobie čelili skôr neochote a vyhrážkam zo strany zamestnávateľa.

"Dell zakazoval odborovej organizácii komunikovať aj prostredníctvom pracovných mailov, čo sa však podarilo koncom roka 2022 zmeniť a to práve vďaka aktivite TUS, kedy sa priamo na pôde parlamentu podarilo presadiť legislatívne zmeny priamo v Zákonníku práce," uvádza TUS.

Vyvrcholilo to prepúšťaním

Trpezlivosť vedenia Dell s odborovou organizáciou dosiahla vrchol začiatkom roka 2023, kedy začala spoločnosť postupne prepúšťať popredných členov predsedníctva Technologies Unions Slovakia. Aj jej predsedovi Andráškovi bolo oznámené, že mu bude v blízkom období doručená výpoveď z organizačných dôvodov. "Udialo sa tak aj napriek tomu, že Dellu musí byť jasné, že tento postup je v absolútnom rozpore so slovenským Zákonníkom práce a predsedu odborov je možné prepustiť až potom, čo takéto prepustenie schvália odbory samotné," uvádza TUS.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Andráško je zároveň zástupcom zamestnancov slovenskej pobočky Dell v European Works Council (Európska zamestnanecká rada) Dell Technologies a tejto rade, ktorá pozostáva zo zástupcov 14 krajín EÚ aj od roku 2018 predsedá. "Jeho prepustenie tak striktne podlieha schváleniu zo strany EWC," tvrdí TUS s tým, že EWC razantne odmietla prepustenie svojho predsedu.

"Nakoľko pán Andráško je taktiež ťažko zdravotne postihnutý, jeho prepustenie podlieha aj súhlasu zo strany Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý taktiež vydal nesúhlasné stanovisko k výpovedi zo strany zamestnávateľa," dodáva TUS. 

Podľa TUS ide o vedomé a veľmi hrubé zastrašovanie odborov reprezentovaných organizáciou Technologies Unions Slovakia, ktorá zastupuje všetkých zamestnancov Dell s.r.o. "Je preto otázne do akej miery je americká spoločnosť Dell ochotná podstúpiť reputačné riziká spojené s prepustením predsedu odborovej organizácie. Aj v tejto súvislosti bude odborová organizácia TUS podnikať všetky možné kroky vedúce k náprave situácie," konštatuje na záver odborová organizácia TUS.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Americká spoločnosť Dell Technologies vlani vo februári oznámila, že zruší približne 6 650 pracovných miest alebo približne 5 percent svojej globálnej pracovnej sily. Ako dôvod uviedla klesajúci dopyt po osobných počítačoch. Reorganizácia a znižovanie počtu pracovných miest sú príležitosťou na zvýšenie efektívnosti, povedal vtedy hovorca spoločnosti.

Viac o téme: OdboryPrepúšťanieDellTechnologies Unions Slovakia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu