Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V slovenských pohoriach platí mierne lavínové nebezpečenstvo, očakáva sa bohatá snehová nádielka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - V slovenských pohoriach platí pre polohy nad 1700 metrov nad morom mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

V slovenských pohoriach platí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Upozornil, že kritické sú najmä záveterné svahy, žľaby a muldy, kde je vetrom previate väčšie množstvo snehu. "Pozor si treba dávať najmä v miestach, kde sa mení tvrdosť snehu, je citeľná vetrom naviata doska alebo sa objavujú znaky naviatej dosky - vlnky alebo nerovnomerne rozložená snehová pokrývka. V týchto miestach je možné uvoľniť lavínu aj pri malom dodatočnom zaťažení. Prípadne sa môžu objaviť menšie samovoľné lavíny, splazy alebo takzvané nátrže," uviedol.

archívne video

Šesť turistov uviazlo v Malej Fatre v snehu (Zdroj: hzs.sk)

Od rána sa očakáva príchod sneženia a mohlo by pribudnúť do 15 centimetrov nového snehu. "Prúdenie tentoraz príde od juhu až juhozápadu a nemalo by byť sprevádzané silným vetrom. To znamená, že sneh vďaka záporným teplotám zostane suchý a voľný. Lokálne sa však na niektorých svahoch nachádzajú vetrom naviate snehové dosky a vankúše, ktoré majú ich typické znaky," dodal Bešinský.

V slovenských pohoriach platí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Na strednom a východnom Slovensku treba v utorok počítať so snežením

V niektorých okresoch stredného a východného Slovenska treba v utorok počas celého dňa počítať so snežením. Tvoriť sa môžu aj snehové jazyky a záveje. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal preto výstrahy prvého a druhého stupňa, informuje o tom na svojom webe.

Výstraha druhého stupňa pred snežením platí v okresoch Snina, Humenné, Košice mesto a Sobrance. Očakáva sa tam výskyt silného sneženia, pri ktorom spadne 20 až 30 centimetrov nového snehu. Výstraha prvého stupňa platí zas v takmer celom Banskobystrickom kraji a okresoch Gelnica, Košice-okolie, Michalovce, Rožňava, Trebišov, Bardejov, Medzilaborce, Prešov, Stropkov, Svidník a Vranov nad Topľou.

Meteorológovia upozorňujú aj na tvorbu snehových závejov a jazykov v okresoch Michalovce, Sobrance a Trebišov. Vydali preto výstrahu prvého stupňa, ktorá platí do 11.00 h. Výstraha druhého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi platí od 22.00 h do stredy (29. 11.) v takmer celom Košickom kraji a v okresoch Humenné, Snina a Vranov nad Topľou, vo zvyšku Prešovského kraja platí výstraha prvého stupňa.

Tá platí od 22.00 h aj v celom Žilinskom, Banskobystrickom a vo väčšine Trenčianskeho kraja. Na vietor na horách upozorňujú v okresoch Banská Bystrica a Brezno. Platí tam výstraha prvého stupňa od 22.00 h do stredy. 

Viac o téme: LavínaSnehHorská záchranná služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu