Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obrovská tragédia: Pri páde lavíny zahynulo najmenej päť horolezcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Prinajmenšom päť horolezcov prišlo o život pri páde lavíny, ktorú v piatok v horách na západe Iránu spôsobila snehová víchrica. Ďalší štyria utrpeli zranenia, oznámili v sobotu iránske štátne médiá.

archívne video

Lavína pod Jakubinou strhla dvojicu Slovákov (Zdroj: Facebook/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba)

K nešťastiu došlo v piatok v provincii Lorestán, a síce na vrchu San Boran v rozsiahlom pohorí Zagros, ktoré zvyknú horolezci označovať za iránske Alpy. Záchranári dosiaľ pod lavínou našli telá piatich horolezcov, dvoch mŕtvych objavili už v piatok, a troch ďalších v sobotu, informovala iránska pobočka Červeného polmesiaca. Zvyšných štyroch preživších previezli v piatok do nemocnice.

Podrobnosti o ich zdravotnom stave neboli bezprostredne k dispozícii. Niektoré iránske médiá pritom medzičasom informovali, že tragédia si vyžiadala až osem životov a jedného zraneného, tieto správy však dosiaľ neboli oficiálne potvrdené.

Deväťčlenný tím horolezcov sa podľa iránskej štátnej tlačovej agentúry IRNA vybral vo štvrtok na výstup na zmienený vrch aj napriek varovaniam miestnych úradov týkajúcim sa nepriaznivého počasia. Oblasť totiž v uplynulých dňoch sužovali silné prehánky a husté sneženie.
 

Viac o téme: LavínaHorolezciIránSnehová víchrica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu