Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Politológ pri nominácii Šimkovičovej poriadne pritvrdil: Je to škandalózne! Takto vidí úlohu Čaputovej

Martina Šimkovičová Zobraziť galériu (4)
Martina Šimkovičová (Zdroj: Topky/Maarty, archív R.Š.)

BRATISLAVA – Už žiadne chodbové reči. Dnes dopoludnia sme sa oficiálne dozvedeli nominácie dvoch strán novej koalície. Hoci Hlas-SD povedal až osem mien, ktoré navrhuje na funkcie vo vláde a vedení parlamentu, ani zďaleka nimi nespôsobil taký rozruch, ako dokázala vyvolať strana SNS svojimi dvoma želiezkami v ohni – Rudolfa Huliaka navrhla na post ministra životného prostredia, bombou dňa je však nominácia Martiny Šimkovičovej na post ministerky kultúry.

Smer, Hlas a SNS podpísali koaličnú zmluvu: Už je známe prerozdelenie rezortov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

O nominácii Rudolfa Huliaka sa špekulovalo už niekoľko dní a hoci sa voči jeho osobe ozývala kritika z viacerých strán, dokonca sa proti tomu, aby bol členom vlády, spisovala petícia, prekvapením dňa je zatiaľ meno Martiny Šimkovičovej. „Nie že to nie je vhodné, je to škandalózne. Andrej Danko si urobil z dvoch ministerstiev trafiky pre ľudí, ktorých sa potreboval zbaviť, pretože by mu mohli zavadzať v jeho poslaneckom klube. Neviem, čo táto krajina urobila Pánu Bohu, že ju tak trestá,“ pýta sa politológ Radoslav Štefančík.

Martina Šimkovičová
Zobraziť galériu (4)
Martina Šimkovičová  (Zdroj: Jan Zemiar)

V súvislosti s jej kompetentnosťou riadiť rezort poukázal na to, že doteraz mu nie sú známe úspechy, alebo aspoň činnosť Šimkovičovej v prospech pozdvihnutia úrovne slovenskej kultúry. Svojím vystupovaním pôsobila podľa neho skôr opačným smerom. „Kultúrna obec bude pravidelne a pri každej príležitosti ukazovať svoju nespokojnosť. Takže medzi umelcami a ministerkou kultúry bude panovať v aktuálnom volebnom období napätie. Naši umelci si toto fakt nezaslúžia,“ myslí si.

Čo sa týka obrazu Slovenska v zahraničí, tak Štefančík je presvedčený, že zlú reklamu urobila celej vláde spolupráca so Slovenskou národnou stranou. Takže pani Šimkovičová bude len jednou malou kvapkou v mori hanby.  

Posledné slovo bude mať však prezidentka, ktorá už vopred avizovala, že bude mať pri niektorých menách červené čiary. Tie ale nebudú osobné, prekážať jej budú nominácie ľudí, ktorí by boli trestne stíhaní. To však nie je prípad nádejnej šéfky rezortu kultúry. „Pani Šimkovičová nie je súdne trestaná, ani stíhaná, nevzniká teda s jej nomináciou nejaký konflikt záujmov. Pani prezidentka bude určite rešpektovať princípy parlamentnej demokracie a výsledkov parlamentných volieb a hoci s veľkou nevôľou, vymenuje pravdepodobne túto osobu za ministerku kultúry. Prezidentka nemá do posudzovania kandidátov na ministrov zahrnúť svoje vlastné sympatie, či antipatie. Musíme rešpektovať, že ľud ako suverén si tentokrát vybral sám. Tak ako svojho času si vybral za hlavu štátu Zuzanu Čaputovú,“ uzavrel politológ.

Viac o téme: PolitológSNSMartina ŠimkovičováRadoslav ŠtefančíkNomináciaMinisterka kultúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu