Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V pláne obnovy je potrebné garantovať nezvrátiteľnosť reforiem, vyhlásila Vašáková

Lívia Vašáková
Lívia Vašáková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Pre úspešné napĺňanie plánu obnovy je potrebné garantovať nezvrátiteľnosť reforiem. Taktiež treba sledovať čerpanie starých eurofondov a myslieť na projektovú prípravu skôr, než ´obdržíme´ balík európskych zdrojov. Uviedla to v utorok po rokovaní vlády podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková.

VIDEO V pláne obnovy je potrebné garantovať nezvrátiteľnosť reforiem, tvrdí Vašáková

V pláne obnovy je potrebné garantovať nezvrátiteľnosť reforiem, tvrdí Vašáková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Akonáhle by sa nám niektoré reformy zvrátili, zablokovalo by to celý plán obnovy. Tie reformy, ktoré sa prijali, je potrebné udržať, inak si nemôžme podať ďalšie žiadosti o platbu," priblížila Vašáková. Z technokratických vecí je podľa nej potrebné dokončiť finančnú operačnú dohodu. Kľúčové sú taktiež administratívne kroky a dobré riadenie projektového manažmentu. "Nemôžeme si dovoliť poľaviť. Je potrebné pokračovať implementáciou na úrovni rezortov, sledovať ako robia jednotlivé procesné kroky, či dodržiavajú harmonogramy, pretože čas je veľmi krátky, a to do polovice roka 2026," dodala Vašáková.

Financovanie bude potrebné z národných zdrojov

V čerpaní eurofondov je podľa nej potrebných mnoho zmien, ako aj stanovenie priorít. Vyhlásila, že na prípravu projektov by sa malo myslieť skôr, ako ´obdržíme´ balík európskych peňazí. Znamená to podľa nej, že financovanie bude potrebné z národných zdrojov, ako v prípade Poľska a Českej republiky. Taktiež odporúča zjednodušiť vyhlasovanie výziev. "Je to jednoduchšie pre pracovníkov na strane ministerstva, ako aj pre konečných užívateľov. Potom aj v prípade kontroly a auditu nedochádza k neskutočnému množstvu zistení," objasnila.

Viac o téme: ReformyPlán obnovyLívia Vašáková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu