Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

MIMORIADNE Prezidentka prelomila mlčanie: Oznámila prvé meno ministra, ktorého nevymenuje

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prezidentka nevymenuje Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia. Voči nominantovi SNS má viaceré výhrady, s ktorými už v rámci prebiehajúcich konzultácií o novej vláde oboznámila aj šéfa Smeru-SD Roberta Fica.

Smer, Hlas a SNS podpísali koaličnú zmluvu: Už je známe prerozdelenie rezortov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prezidentká kancelária pripomenula, že Zuzana Čaputová má svojimi rozhodnutiami zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov. "Riadny chod ministerstva životného prostredia nemôže zabezpečiť človek, ktorý svojimi vyjadreniami neguje dlhodobo platnú environmentálnu politiku tohto štátu a medzinárodné záväzky, ktorými je Slovenská republika viazaná," uviedol hovorca Martin Strižinec. 

MIMORIADNE Prezidentka prelomila mlčanie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)
Kandidát, ktorý dlhodobo neuznáva vedecký konsenzus o zmene klímy a žiadna skutočná klimatická kríza podľa neho neexistuje, nemôže podľa paláca viesť a reprezentovať rezort, ktorého hlavnou úlohou je v zmysle zákona práve ochrana prírody a krajiny a klimatického systému Zeme. "Zároveň, kandidát, ktorý verejne schvaľuje násilné vysporiadanie sa s názorovými oponentmi, najmä z radov ochrancov prírody a krajiny, nemôže byť podľa prezidentky spôsobilý viesť ministerstvo, ktorého súčasťou je štátna ochrana prírody a krajiny," dodal. 

"Prezidentka je presvedčená, že na rozdiel od ďalších nominantov v prípade Rudolfa Huliaka existujú ústavno-právne dôvody a to v takej intenzite, že nemôže zastávať post ministra životného prostredia, a to vzhľadom na zverené úlohy a poslanie ministerstva. Jeho vymenovanie by nedávalo záruku riadneho chodu tohto ústavného orgánu. Prezidentka preto Rudolfa Huliaka nevymenuje a požiadala Roberta Fica o doručenie nového návrhu kandidáta na post ministra životného prostredia, aby bolo možné pristúpiť k vymenovaniu vlády," odkázal. 

SNS vyzýva na rešpektovanie výsledku volieb

Slovenská národná strana uviedla, že vyjadrenie prezidentky berie na vedomie. Pripomenula však, že SNS získala v parlamentných voľbách mandát a tiež prízvukovala, že v plnom rozsahu zotrváva v nominácií Rudolfa Huliaka na ministra životného prostredia. "Chápeme, že okolie pani prezidentky na čele s pánom Rizmanom sa bojí, že začne preverovanie financovania projektov, na ktoré boli peniaze neefektívne vynaložené. Slovenská národná strana je koaličným partnerom a má plné právo konať v personálnej oblasti. SNS takisto nepripomienkuje či pán Šimečka má alebo nemá byť podpredsedom Národnej rady Slovenskej republiky a rešpektuje výsledky volieb," uvieldi národniari. 

Zuzanu čaputovú vyzvali, aby neprekračovala kompetencie, ktoré sú jej dané v Ústave Slovenskej republiky. "SNS, poslanecký klub ako aj vedenie strany nomináciu Rudolfa Huliaka nezmení," odkázali. 

Viac o téme: SNSZuzana ČaputováRudolf Huliak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu