Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Pred víkendom ušetríte: Takto sa pohli ceny benzínu a nafty! Sme svedkami rekordného prepadu?

Ceny pohonných hmôt vyvolávajú ošiaľ: Pred letnými dovolenkami sa hýbu opäť nahor Zobraziť galériu (3)
Ceny pohonných hmôt vyvolávajú ošiaľ: Pred letnými dovolenkami sa hýbu opäť nahor (Zdroj: Getty Images, Topky/ Ramon Leško, Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Turbulentná situácia na trhu s pohonnými hmotami spôsobovala v posledných týždňoch a mesiacoch vrásky na čele nejednému šoférovi. Ceny benzínu a nafty sa o to viac zdvihli pred začiatkom dovolenkovej sezóny, kedy je už tradične zvýšený dopyt po týchto komoditách. Podľa analytikov by sa situácia na čerpacích staniciach mala zlepšovať už od septembra, dnes to však vyzerá, že pokles cien dorazil už teraz.

archívne video

Ceny pohonných hmôt stúpli aj v 22. týždni (Zdroj: Topky/ Maarty)

S príchodom prvých júlových dni sa situácia na čerpacích staniciach výrazne otočila a javí sa, že predpovede analytikov o náraste pohonných cien počas dovolenkovej sezóny sa zatiaľ nenaplnili. Aktuálne ceny naznačujú, že situácia je práve teraz presne opačná a klesajúca cena ropy na svetovom trhu tlačí hodnotu benzínu a nafty výrazne nadol.

Pred víkendom ušetríte: Takto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Najvýraznejší pokles môžeme vidieť pri nafte. Tá v priebehu posledných dvoch týždňov klesla z hodnoty 1,456 €/l na novú cenu 1,429 €/l. Cena nafty výrazne poklesla aj oproti cenám z rovnakého obdobia minulého roka.

Cena nafty sa vtedy kvôli energetickej kríze a vojne na Ukrajine dostala až na rekordnú úroveň 1,946 €/l. Čo oproti dnešným cenám predstavuje nárast až o 0,517 €/l. Za plnú nádrž (50l) tak oproti minulému roku ušetríte až 25,85 €.

Podobný pokles zaznamenala aj cena benzínu, ktorá oproti cenám spred dvoch týždňov klesla z hodnoty 1,589 €/l na novú 1,557 €/l. Jej cena tak len v priebehu dvoch týždňov klesla o viac, než 3 centy za liter.

Oproti minulému roku, kedy sa jej cena v júli dostala na úroveň 1,946 €/l tak dnes natankujeme až o 40 centov za liter benzínu menej. Za plnú nádrž tak zaplatíte o 19,45 € menej, než minulý rok.

Pred víkendom ušetríte: Takto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Viac o téme: NaftaBenzínCeny PHMPHMČerpacie stanicePokles cien
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu