Štvrtok6. jún 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Vedci odhalili starovekú planétu pochovanú hlboko v Zemi: Nová teória o vzniku Mesiaca vás dostane!

(Zdroj: Getty Images)

BERLÍN – Nová práca odborníkov z Národného úradu pre letectvo a vesmír vyvracia dlhoročnú teóriu o stvorení Zeme a Mesiaca, ako ich poznáme. Vedci totiž objavili dôkazy o pozostatkoch planéty v mesačnej kôre, ktorá podľa nich narazila na Zem pred 4,5 miliardami rokov.

Kozmická loď NASA Gravity Recovery and Interior Laboratory – alebo GRAIL – objavila anomálie v gravitačnom poli Mesiaca počas misií v rokoch 2011 a 2012. Nová štúdia hovorí o obrovských ložiskách minerálu ilmenitu bohatého na titán a železo ukrytého hlboko pod povrchom Mesiaca. To vedie k teórii, že planéta veľkosti Marsu, nazývaná Theia, sa zrazila so Zemou asi pred 4,5 miliardami rokov. Pri tomto náraze sa pravdepodobne úlomky rozbili na jednu stranu planéty a vytvorili to, čo teraz poznáme ako Mesiac, pričom uviazli v gravitačnej príťažlivosti Zeme.

Adrien Broquet, planetárny geofyzik z German Aerospace Center v Berlíne, a jeho tím sa vo svojej práci publikovanej v časopise Nature Geoscience zameriavajú na gravitačné anomálie, ktoré možno nájsť pod povrchom Mesiaca. Sú to obrovsky husté škvrny hmoty, ktoré GRAIL dokáže zaznamenať z vesmíru. „Analýza týchto variácií v gravitačnom poli Mesiaca nám umožnila nahliadnuť pod povrch Mesiaca a vidieť, čo leží pod ním,“ uviedol Broquet. Vedci tiež našli anomálie bazálneho plášťa – kvapôčky pod zemskou kôrou v oblastiach Afriky a Tichého oceánu, ktoré nazvali Large Low Velocity Provinces (LLVP).

Vedúci výskumu Weigang Liang dodal: „Naše analýzy ukazujú, že modely a údaje rozprávajú jeden pozoruhodne konzistentný príbeh. Ilmenitové materiály migrovali na blízku stranu a ponorili sa do vnútra v listovitých kaskádach, zanechávajúc za sebou stopu, ktorá spôsobuje anomálie v gravitačnom poli Mesiaca.“ Z výskumu Kalifornského technologického inštitútu z roku 2023 vyplýva, že LLVP mohli byť vytvorené malým množstvom hmoty z Theie vstupujúcej do spodného plášťa Zeme. Profesor Hongping Deng zo Šanghajského astronomického observatória vykonal simuláciu, podľa ktorej sa hmota z Theie po havárii, ktorá vytvorila Mesiac, usadila v spodnom plášti Zeme.

Viac o téme: PlanétaMesiacZemTheia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu