Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Útok šialených kráv na Považí! FOTO Opis hrôz, ktoré prežila Ivana na prechádzke so psom: Ľudia žijú v strachu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba, Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina)

ČELKOVA LEHOTA – Mladá študentka Ivana na nedeľnú prechádzku v prírode len tak nezabudne. Po útoku stáda kráv, pred ktorým nemala šancu ujsť, skončila v nemocnici. Ratovať ju prišiel dokonca záchranársky vrtuľník. Jej stav si vyžiadal hospitalizáciu. Vyšetrenia preukázali zranenia krčnej chrbtice ako aj ďalšie poranenia na tele.

To, čo vyzeralo ako obyčajná prechádzka počas voľnej nedeľe sa zmenilo na drámu v priebehu sekundy. Mladá 21-ročná študentka venčila na lúke v katastri obce Ďurdové svojho psa. Kravy sa pásli v časti obce Čelkova Lehota. Ani ona ani jej pes sa v blízkosti kráv nenachádzali. Kravy sa však odrazu pravdepodobne splašili a cválali smerom na lúku, kde sa v tom čase nachádzala aj Ivana. „Žena si, žiaľ, až neskoro všimla, že sa na nich z diaľky ženie skupina kráv. Keď sa otočila a kravy zbadala, boli už vo vzdialenosti približne 20 metrov. Po prvotnom šoku, kedy zistila, že ujsť nestihne, sa zbalila na zem do klbka a rukami si chránila hlavu,“ opísala dramatické situácie Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina, kde teraz mladá žena leží.

Archívne video: 59-ročný muž sa prevrátil s traktorom: Pomáhali mu leteckí záchranári

59-ročný muž sa prevrátil s traktorom: Pomáhali mu leteckí záchranári (Zdroj: Facebook/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba)

Pes mal šťastie. Vytrhol sa z vôdzky a snažil sa svoju majiteľku chrániť. Zázrakom sa mu podarilo z obkľúčenia stádom ujsť. „Následne ho rodičia našli neďaleko ich domu, ako sa intenzívne snažil upozorniť, že niečo nie je v poriadku, štekal, vrčal a domáhal sa ich pozornosti. Na tele mal rovnako niekoľko poranení,“ uviedla nemocnica.

Útok šialených kráv na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina)

Žena zostala medzitým na dlhú dobu uväznená uprostred skupiny kráv. Zvieratá do nej podľa nemocnice strkali, dupali a udierali ju. „Napriek veľkému strachu a šoku sa jej podarilo zavolať pomoc. Obďaleč, našťastie, prechádzali ľudia, ktorí najprv nemali ani tušenie, že kúsok od nich sa uprostred skupiny kráv nachádza človek v ohrození. Začuli však krik a privolali pomoc. Kravy sa až po desiatkach minút podarilo odohnať natoľko, že mohli ženu vyslobodiť. Bola zranená, podchladená a mimoriadne vystrašená,“ povedali.

Žena, ktorá bola spolu s manželom v blízkosti miesta útoku uviedla, že všetko prebehlo v priebehu pár sekúnd. „Boli sme len pár desiatok metrov od slečny na prechádzke s kočíkom s našou 17 mesačnou dcérkou (vedľa tej lúky je asfaltová cesta) a bolo to hrozné, celé to prebehlo v priebehu pár sekúnd, vyrútili sa na ňu a ona nemala šancu utiecť, manžel ihneď volal tiesňovú linku a prisľúbili, že okrem záchranky posielajú hneď aj vrtuľník, aby ju rýchlejšie lokalizovali,“ uviedla. Jej manžela dokonca kontaktovala aj polícia, v danej veci už vypovedal. 

Útok šialených kráv na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina)

Napadnutá Ivana si pomoc dokázala zavolať sama. Na miesto nešťastia ihneď smeroval vrtuľník. „Pacientka bola pri vedomí, podchladená, pričom sa sťažovala na silné bolesti hlavy a krku. Lekárka jej poskytla primárne zdravotné ošetrenie, podala liečbu od bolesti a následne ju záchranári preložili na palubu. V stabilizovanom stave s podozrením na poranenie hlavy a krku bola vrtuľníkom transportovaná do FN v Žiline,“ uviedla letecká záchranná služba.

Prijatá bola na urgentný príjem žilinskej nemocnice, kde jej bola okamžite poskytnutá nevyhnutná zdravotná starostlivosť. „Absolvovala všetky potrebné vyšetrenia, ktoré preukázali zranenia krčnej chrbtice a ďalšie poranenia na tele zo stretu so stádom. Pacientka je mimo ohrozenia života hospitalizovaná na oddelení úrazovej chirurgie, kde ostáva v starostlivosti našich zdravotníkov na ďalšie pozorovanie a liečbu,“ uviedla nemocnica.

„Mladej žene veľmi držíme palce, aby sa jej telo uzdravilo fyzicky, ale tiež psychicky, keďže ide o mimoriadne traumatizujúcu skúsenosť. Spŕška nepríjemných komentárov k uzdraveniu nepridáva, preto budeme radi, ak dokážeme byť aspoň na chvíľu ľuďmi, namiesto odsúdenia si najprv prečítame celý príbeh a touto cestou pošleme pacientke čo najviac síl,“ dodali. 

Nemalo ísť o prvý prípad

Podľa miestnych nemá ísť o prvý prípad. "Ani sa nečudujem že sa takéto nešťastie prihodilo, neni to prvý krát čo aj po mojich pozemkoch behali kravy bez dozoru aj niekoľko dní a robili šarapatu, než sa majitelia po nich zháňali, neviem či sú to kravy zrovna tých nezodpovedných majiteľov, ktorý ich pravidelne zháňajú a opakujem neni to prvý krát. Ja si myslím že zodpovednosť by mal v prvom rade znášať majiteľ ktorému zrejme ušli a boli bez dozoru! Skóre uzdravenie prajeme," napísal pod príspevok nemocnice na sociálnej siete jeden z komentujúcich. 

"Ja len dúfam, že sa to riešiť bude. Chodím tade v podstate denne s ročnou dcérou, predtým so staršími deťmi. A toto nebol ich prvý útek ani útok. Ľahostajnosť niektorých nemá hraníc," napísala ďalšia diskutujúca. 

Viac o téme: NapadnutieKravyStádoútok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu