Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zabudnite na zimu: Valí sa na nás poriadne oteplenie! Teploty vystúpia až na 15 °C

Oteplenie Zobraziť galériu (2)
Oteplenie (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ako na horskej dráhe. Počasie nám dalo v uplynulých dňoch zabrať a bolo typicky zimné a také, aké by sme na začiatok februára aj očakávali. Druhá polovica mesiaca však bude v znamení druhého extrému. Po mrazoch totiž prichádza výrazné oteplenie. Teploty sa majú vyšplhať až na jarných 15 °C.

Ak je vám už teraz teplo a zdá sa vám, že teploty sú na toto ročné obdobie veľmi vysoké, vedzte, že ide iba o začiatok. Tento trend bude v najbližších hodinách ešte gradovať. Snehová pokrývka, ktorá sa na mnohých miestach vytvorila v prvej polovici februára, tak dostane zabrať a stane sa minulosťou.

Ako informuje portál imeteo.sk, zapríčiní to príliv veľmi teplého vzduchu až z oblasti Afriky. Otepliť by sa malo naozaj výrazne, mrznúť dokonca nebude ani v noci na severe a teploty budú výrazne nad hranicou dlhodobého normálu. Dokonca sa môže stať, že rozkvitnú niektoré stromy. Teplé počasie by malo prevládať až do začiatku budúceho týždňa.

Počasie
Zobraziť galériu (2)
Počasie  (Zdroj: Getty Images)

„Tlaková výš, ktorá ovplyvňuje počasie u nás, sa už v noci bude premiestňovať priamo cez naše územie smerom nad Balkán. Charakter počasia sa výraznejšie nezmení, no iné to bude v tom, že sa dostaneme na zadnú stranu tejto tlakovej výše, ktorá k nám bude pumpovať veľmi teplý vzduch od juhozápadu až z oblasti Afriky,“ píše portál.

Teplota vzduchovej hmoty, ktorá k nám bude prúdiť, bude podľa nich veľmi nezvyčajná. „V porovnaní s dlhodobým priemerom na polovicu februára by k nám mala prúdiť vzduchová hmota, ktorá bude až o viac ako 10 °C teplejšia ako je na súčasnú ročnú dobu bežné,“ uviedli.

Slnečné počasie nás čaká až do piatka, pričom denné teploty budú stúpať na +4 až +12 °C. Ešte v noci môže mrznúť. V piatok sa už však pripravte na dážď a to dokonca aj na horách. Počas víkendu následne teploty porastú ešte vyššie. Teploty sa môžu vyšplhať až na +15 °C.

Viac o téme: FebruárPočasieOteplenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu