Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNE varovanie: Orkán Pit úraduje, počasie je naozaj extrémne! Niekoľkohodinové kolóny na cestách

Aktuálna predpoveď počasia Zobraziť galériu (13)
Aktuálna predpoveď počasia (Zdroj: gettyimages.comSITA/AP Photo)

BRATISLAVA - Meteorológovia varujú dnes aj cez víkend pred extrémnym počasím. Mimoriadne silný vietor má na horách dosiahnuť rýchlosť až 160 km/h a ďalšie snehové zrážky spolu so silným vetrom na takmer celom území Slovenska môžu napáchať škody a výrazne skomplikovať dopravu. Správu dopĺňame.

aktualizované 22:28 Na Orave spadol na železničnú trať strom. Informuje o tom Železničná spoločnosť Slovensko a avizuje vyše hodinové meškanie osobného vlaku smerom do Trstenej. K pádu stromu malo dôjsť medzi Medzibrodím nad Oravou a Oravským Podzámkom.

Vlakový dopravca hlási pre nepriaznivé počasie meškanie vlakov aj v iných častiach Slovenska. Vyše 40 minút aktuálne mešká rýchlik na trase Vrútky-Zvolen.

Snehová kalamita
Zobraziť galériu (13)
Snehová kalamita  (Zdroj: TASR/ Adriána Hudecová)

Naďalej sa zdržia aj vodiči na cestách. Zelená vlna RTVS informuje o niekoľkohodinových kolónach na úseku Žilina - Martin -Ružomberok v oboch smeroch. Kolóny sa tvoria aj na hlavných ťahoch v Martine.

Dopravné aplikácie evidujú zdržania v okolí Žiliny, Čadce, Krásna nad Kysucou, Kraľovian, Dolného Kubína, Ružomberka, Liptovského Mikuláša i Zvolena.

aktualizované 21:10 Na úseku medzi Martinom a Ružomberkom sa vodiči aktuálne zdržia viac ako štyri hodiny. Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Zuzany Šefčíkovej je najhoršia situácia na úseku Kraľovany – Šútovo.

Doplnila, že medzi Martinom a Ružomberkom sa skrížilo a zapadlo až 15 kamiónov. "Postupne sa ich snažia vyťahovať. Medzitým zapadli cestári aj odťahová služba. Postupne sa bude všetko riešiť," uviedla pre TASR krajská policajná hovorkyňa.

Mimoriadna situácia v dôsledku snehovej kalamity platí od piatka v desiatkach samospráv v Žilinskom kraji. Na Orave, Liptove, Kysuciach a Hornom Považí vyhlásili cestári kalamitu. Polícia v Žilinskom kraji odporúča vzhľadom na aktuálne počasie necestovať, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Situácia na cestách ani prognóza na zlepšenie počasia nie je priaznivá.

Snehová kalamita
Zobraziť galériu (13)
Snehová kalamita  (Zdroj: TASR/ Ján Krošlák)

aktualizované 21:00 Mesto Dolný Kubín vyhlásilo v piatok večer mimoriadnu situáciu pre snehovú kalamitu. Rozhodol o tom krízový štáb mesta. Pre TASR to potvrdil viceprimátor Matúš Lakoštík s tým, že robia maximum, aby boli cesty prejazdné.

"V tejto chvíli sú hlavné cesty zjazdné, avšak treba byť opatrný, keďže sa na vozovke tvorí súvislá vrstva ujazdeného snehu. Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sa nám s pomocou nasadenej techniky podarilo sprejazdniť a sprístupniť aj vedľajšie komunikácie. Uvidíme, ako sa situácia bude ďalej vyvíjať počas noci," zhodnotil Lakoštík.

Mimoriadna situácia v dôsledku snehovej kalamity platí od piatka v desiatkach samospráv v Žilinskom kraji. Na Orave, Liptove, Kysuciach a hornom Považí vyhlásili cestári kalamitu. Polícia v Žilinskom kraji odporúča vzhľadom na aktuálne počasie necestovať, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Situácia na cestách ani prognóza na zlepšenie počasia nie je priaznivá.

aktualizované 20:40 V úseku Žilina - Martin - Ružomberok sú hlásené niekoľkohodinové kolóny. "V stojatých kolónach nezabúdajte na uličku záchrany a neobiehajte," pripomína Zelená vlna RTVS. Za Žilinou smerom na Čadcu eviduje zdržanie viac ako dve hodiny. Na trase zo Žiliny po Vrútky si postoja vodiči 1,5 hodiny, na trase Žilina - Terchová asi 50 minút. Na úseku Tisovec - Muráň havarovalo viacero vozidiel, na vrchole horského priechodu skončil zároveň posýpač v priekope.

aktualizované 20:20 Krízový štáb mesta Žilina vyhlásil v dôsledku snehovej kalamity mimoriadnu situáciu. Platí na celom území mesta od piatka 17.00 h. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Ako dodala, silné celodenné sneženie komplikuje situáciu na cestách a chodníkoch po celom meste. "Samospráva robí opatrenia, aby dokázala v čo najvyššej miere minimalizovať dosahy na fungovanie mesta. Všetky mechanizmy a vozidlá zimnej údržby spoločnosti Žilinské komunikácie sú v teréne a zabezpečujú zjazdnosť ciest. Situáciu však mimoriadne komplikuje vysoká intenzita dopravy, vytvárajú sa dopravné kolóny a tie výrazne sťažujú činnosť vozidiel zimnej údržby, aby mohli vykonávať čistenie komunikácií," opísala hovorkyňa.

Intenzívne sneženie podľa Zigovej značne ovplyvňuje aj jazdy trolejbusov. Vozidlá mestskej hromadnej dopravy majú problém prejsť cez kopec v smere zo Soliniek na sídlisko Vlčince či na sídlisko Hájik. "V Žiline je vo večerných hodinách situácia kritická," zhodnotil žilinský primátor Peter Fiabáne.

Radnica vyzýva obyvateľov, aby zvážili cestu autom. Znížená intenzita dopravy umožní zlepšiť kvalitu zimnej údržby a znova vrátiť vozidlá mestskej hromadnej dopravy do ulíc. Primátor zároveň vyzval obyvateľov, aby v prípade akýchkoľvek prípadných zásahov umožnili voľný a bezpečný prechod záchranným zložkám.

Hovorkyňa mesta ubezpečila, že v najbližších hodinách sú pripravené a nasadené do terénu všetky mechanizmy zimnej údržby, ktoré má žilinská radnica prostredníctvom zmluvných spoločností k dispozícii.

aktualizované 19:20 Polícia v Žilinskom kraji odporúča vzhľadom na aktuálne počasie necestovať, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Situácia na cestách ani prognóza na zlepšenie počasia nie je priaznivá. V piatok večer informovali z operačného strediska žilinskej krajskej polície.

"Vplyvom mimoriadne zlých poveternostných podmienok sú všetky sledované úseky ciest a diaľnic na území Žilinského kraja silne zasnežené. Na mnohých úsekoch je značné zdržanie, množstvo škodových udalostí a skrížených nákladných áut," upozornili policajti. 

Neblokujte odhrnuté cestné komunikácie, vyzýva polícia

Sekcia krízového riadenia vydala v súvislosti s intenzívnym snežením viaceré odporúčania. Prosí napríklad, aby ľudia neblokovali odhrnuté cestné komunikácie z dôvodu prejazdu záchranných zložiek a neparkovali pod stromami a pri stavbách s malou nosnosťou či zlou statikou. "Sledujte predpovede ďalšieho vývoja počasia na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu a zabezpečte domáce zvieratá," odporučili verejnosti z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra.

Pre snehovú kalamitu vyhlásili v piatok do 16.00 h mimoriadnu situáciu v 27 samosprávach v Žilinskom kraji. Ide o 25 obcí a dve mestá v okresoch Liptovský Mikuláš, Tvrdošín, Dolný Kubín a Námestovo. Na strednom a západnom Slovensku vydali meteorologické výstrahy pred snehom a vetrom. Horská záchranná služba vydala výstrahy pre horské oblasti.

 

NECESTUJTE, POKIAĽ TO NIE JE NEVYHNUTNÉ Ministerstvo vnútra SR Sekcia krízového riadenia vydala odporúčania v prípade...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Friday, February 3, 2023

Niekde napadne aj pol metra snehu. Neodporúča sa turistika ani lyžovačka

Orkán Pit sa  postará o veľmi nebezpečné počasie. Meteorológovia varujú, že nás čaká jedno z najnepriaznivejších počasí celej zimy, informovalo imeteo.sk. Tlaková níž, ktorá prinesie extrémnu nádielku snehu a poryvy vetra dostala meno "Pit". Nebezpečné počasie pocítime už dnes popoludní a to najhoršie nás čaká v sobotu.

Sneh zasypal ulice aj v bratislavskom Lamači (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Snežiť začalo už dnes ráno na západe, zasiahlo Záhorie ale aj Podunajskú nížinu. Najväčšia snehová nádielka čaká stredné Slovensko. Očakáva sa, že napadne 5 až 15 centimetrov nového snehu a snežiť bude cca do 22. hodiny večer. Na severe Slovenska by malo snežiť až do sobotňajšieho poludnia a napadnúť by malo 20 až 40 centimetrov nového snehu. Na východnom Slovensku začne snežiť okolo 14:00 hodiny a trvať by malo do noci. Obyvatelia východného Slovenska môžu očakávať 5 až 10 centimetrov nového snehu.

Výstraha druhého stupňa pred nepriaznivým počasím platí na západnom, ale aj strednom Slovensku. Veterné počasie očakávajte od piatka popoludnia až do nedeľnej polnoci. Na západnom Slovensku má prísť extrémny vietor až v dvoch fázach. Prvá je od piatka popoludnia od 16:00 hodiny do piatka 22:00 hodiny večer. A druhá fáza od soboty 05:00 do 16:00 popoludní. Pozor, vietor by mal nabrať na sile a môže dosiahnuť rýchlosť až 23-28m/s.

 

Dnes v priebehu dňa výdatné snehové zrážky a veterno Ak dnes plánujete cestovať, určite si premyslite trasu a čas,...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Thursday, February 2, 2023

Stredné Slovensko čaká veterné počasie od piatka 15:00 hodiny do nedeľnej polnoci a veľmi husté sneženie. Keďže na hrebeňoch Vysokých ale aj Nízkych Tatier môže fúkať vietor až do 160 kilometrov za hodinu, odborníci neodporúčajú turistiku ani lyžovačku. Vietor zvyšuje riziko pádu lavín. Vo Vysokých, Nízkych Tatrách ale aj vo Veľkej a Malej Fatre platí aktuálne tretí stupeň lavínového nebezpečenstva. Dnes by mal stúpnuť až na číslo 4. V tomto prípade stačí veľmi mierne zaťaženie a riziko pádu lavíny je takmer isté.

Východné Slovensko potrápi vietor až v sobotu, rozfúkať sa má od šiestej hodiny rannej a fúkať bude až do nedeľnej polnoci. Poryvy vetra dosiahnu rýchlosť 55 – 80 km/h, lokálne, najmä vo Východoslovenskej nížine však môžu byť okolo 100 kilometrov za hodinu.

Buďte preto obozretní, vietor môže napáchať škody, polámať stromy, spôsobiť výpadky elektrickej energie. Pozor by si mali dávať aj vodiči, vietor so snehom môže spôsobiť komplikácie najmä na severe krajiny.

MIMORIADNE varovanie: Orkán Pit
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Topky Veronika Píšová)

V Trstenej vyhlásili mimoriadnu situáciu pre snehovú kalamitu

Mesto Trstená v piatok vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Dôvodom je snehová kalamita na území mesta. Samospráva informáciu zverejnila na svojej webovej stránke. Primátorka Magdaléna Zmarzláková na ohrozenom území ustanovila viacero režimových opatrení. "Obyvatelia mesta sa budú aktívne zapájať pri záchranných prácach, a to pri odstraňovaní snehu, hlavne z chodníkov pri vlastných nehnuteľnostiach a v rámci vlastných nehnuteľností. Obmedzia používanie vlastných motorových vozidiel a ich výjazd do času sprejazdnenia miestnych komunikácií," vyplýva zo zverejneného oznamu o vyhlásení mimoriadnej situácie. Okrem toho sa obyvatelia majú riadiť pokynmi mesta napríklad aj pri využívaní školských a predškolských zariadení v súvislosti s ich stanovenou prevádzkou počas snehovej kalamity.

Viac o téme: ZimaVietorVarovanieOrkánExtrémne počasieSnehové zrážky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu