Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Po dlhej chorobe zomrel deň pred Silvestrom bývalý poslanec SMK Miklós Duray

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vo veku 77 rokov zomrel v piatok politik Miklós Duray. Potvrdila to hovorkyňa strany Aliancia Klára Magdeme.

archívne video

Most-Híd a SMK sa nedohodli: Do volieb v koalícii nepôjdu

Duray bol dlhoročný politik a signatár Charty 77. V minulosti pôsobil aj ako poslanec Národnej rady (NR) SR, do ktorej bol zvolený za SMK.

Po dlhej chorobe zomrel
Zobraziť galériu (3)

Duray sa narodil 18. júla 1945 v Lučenci. Strednú školu absolvoval vo Fiľakove. Následne študoval geológiu (odbor mineralógia a petrológia) na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, kde bol promovaný v roku 1971 a v roku 1977 získal titul RNDr. V rokoch 1965 až 1968 bol predsedom Klubu maďarských vysokých škôl a študentov v Bratislave. V tom istom roku založil a viedol Československé združenie mládeže Maďarska (MISZ), ktoré vtedajšie ministerstvo vnútra zakázalo v novembri nasledujúceho roka.

Od roku 1965 pôsobil v politike  

V politike pôsobil od roku 1965. Vstúpil do nej ako člen Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesülete, Kultúrneho spolku maďarských pracujúcich v Československu, v súčasnosti je to Maďarský spoločenský a kultúrny zväz na Slovensku (Csemadok), kde sa stal členom ústredného výboru a členom predstavenstva na jeden rok v roku 1968. Koncom roka 1969 Duray rezignoval na svoje funkcie v Csemadoku. Od roku 1973 do 1977 bol členom Geologického ústavu Slovenskej akadémie vied. Ďalších 12 rokov pôsobil ako geológ v Doprastave. V roku 1978 založil spolu s Lászlóom Nagyom a Petrom Püspökym Výbor na ochranu práv Maďarov v Československu. Duray bol v rokoch 1983 a 1985 dvakrát vo väzení, kde podpísal Chartu 77.

Bol organizátorom prvej porevolučnej politickej strany Maďarskej nezávislej iniciatívy, ktorá vznikla 18. novembra 1989 v Šali. Za poslanca Federálneho zhromaždenia (FZ) bol kooptovaný 31. januára 1990. Bol zároveň predsedom hnutia Spolužitie. Poslancom FZ zostal aj po slobodných voľbách v roku 1990. Vo voľbách do NR SR v rokoch 1994, 1998, 2002 a 2006 bol opakovane zvolený za poslanca. Za SMK-MKP bol zvolený za poslanca NR SR vo volebnom období 2006 až 2010. Bol členom Výboru NR SR pre ľudské práva, národnosti a postavenie žien. Vo voľbách v roku 2012 sa už jeho strana SMK nedostala do parlamentu.

"V osobe Miklósa Duraya sme stratili nielen vynikajúceho muža, ale celú inštitúciu, ktorá nerušene bojovala za prosperitu nášho národa. Milý Miklós, ďakujem za všetko, odpočívaj v pokoji!," zverjnil na sociálnej sieti Pál Csáky, dlhoročný Durayov stranícky kolega.

 

Duray Miklós személyében nem csak egy kiváló embert veszítettünk, hanem egy egész intézményt, amely töretlenül küzdött nemzetünk boldogulásáért. Kedves Miklós, mindent köszönünk, nyugodj békében!

Posted by Csáky Pál on Friday, December 30, 2022

Sviatky poznačila aj smrť Miroslava Číža zo Smeru-SD

Deň pred ochodom Duraya zastihla vo štvrtok 29. decembra slovenskú politiku smutná práva o úmrtí zakladateľa Smeru-SD Miroslava Číža. Ten opustil tento svet vo veku 68 rokov, tiež po dlhotrvajúcej chorobe. 

Europslanec Miroslav Číž (mominant SMER-SD)
Zobraziť galériu (3)
Europslanec Miroslav Číž (mominant SMER-SD)  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Viac o téme: úmrtiePoslanec Miklós Duray
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu