Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rezorty majú nahlásiť prostriedky z eurofondov na dotovanie energií

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Jednotlivé rezorty by mali do stredy (7. 12.) nahlásiť ministerstvu financií a ministerstvu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie prostriedky z eurofondov, končiaceho sa programového obdobia, ktoré by mohli byť použité na dotovanie energií.

Vyplýva to z materiálu "návrh na vyčíslenie objemu finančnej alokácie operačných programov programového obdobia 2014 - 2020 na riešenie dopadov energetickej krízy", ktorý v pondelok schválila vláda. Slovensko v čerpaní fondov EÚ dlhodobo zaostáva, no v októbri sa podarilo s Európskou komisiou dohodnúť použitie časti nevyčerpaných eurofondov na dotovanie cien energií. Výška tejto dotácie je obmedzená na približne 1,5 miliardy eur.

Archívne Video

Heger navrhuje riešenie: Samosprávy by mohli nakupovať energie v rámci spoločného obstarávania (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Rezorty majú okrem vyčíslenia prostriedkov navrhnúť aj prerozdelenie prostriedkov medzi jednotlivými sprostredkovateľskými orgánmi a platobnými jednotkami v rámci operačných programov. Minister hospodárstva Karel Hirman v pondelok na rokovaní Výboru pre hospodárske záležitosti Národnej rady SR priblížil, že použitie týchto financií pre podniky by bolo komplikované, a preto budú financie z eurofondov využité na kompenzácie domácnostiam. "Sústredili sme sa, aby z tejto sumy drvivá časť išla na kompenzáciu pre domácnosti. Tým pádom odbremeníme štátny rozpočet," povedal Hirman.

Viac o téme: EurofondyEnergetická krízaRezortyNahlásiť prostriedkyDotovanie energií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu