Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Ministerstvo hospodárstva vyplatilo prvé kompenzácie podnikom za energie, rezort očakával vyšší záujem

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR už vyplatilo prvé kompenzácie podnikom za vysoké ceny energií. Niekoľko stoviek spoločností dostane spolu viac ako 4,6 milióna eur, pričom sú medzi nimi aj také, ktorým štátna pomoc takmer dosiahla maximálnu výšku 500.000 eur. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval minister hospodárstva Karel Hirman. Šéf rezortu však očakával väčší záujem.

"Zatiaľ sme mierne sklamaní malým počtom žiadostí. Očakávali sme, že hneď v prvých dňoch, hodinách, bude počet žiadostí podstatne vyšší, že sa budeme hýbať v tisíckach, a nie v stovkách," povedal Hirman. Vyzval preto spoločnosti, aby navštívili webovú stránku rezortu, pozreli si podmienky schémy a podali si žiadosť. Kompenzácie štát vypláca za mesiace august a september vo výške 80 % z ceny silovej elektriny alebo plynu nad stanoveným stropom 199 eur a 99 eur za megawatthodinu.

VIDEO Ministerstvo hospodárstva vyplatilo prvé kompenzácie podnikom za energie, rezort očakával vyšší záujem

Ministerstvo hospodárstva vyplatilo prvé kompenzácie podnikom za energie, rezort očakával vyšší záujem (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Spoločnosti nebudú mať čas 

Žiadosť je podľa Hirmana jednoduchá a doteraz relatívne malý počet žiadostí pripísal zaneprázdnenosti firiem, no pripomenul, že posledný termín na podanie je 22. decembra. Pokiaľ si firmy nechajú podanie žiadostí na poslednú chvíľu, môžu pre vysoký záujem nastať technické problémy s pripojením a online podávaním žiadosti. Spoločnosti nebudú mať čas ani na opravu prípadných chýb v žiadostiach.

archívne video

Hirman o opatreniach EÚ na zníženie cien energií a reakciách trhu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Hirman upozornil aj na najčastejšie problémy, s ktorými sa rezort stretol. Najčastejšou chybou podľa ministra je uvádzanie celkovej fakturovanej sumy za energie, pričom dotácia sa vzťahuje iba na komoditu. Minister vyzval firmy, aby si žiadosti podali čo najskôr. "Peňazí je dosť, čoho nemáme dosť, je čas," dodal Hirman.

Viac o téme: EnergieMinisterstvo hospodárstvaKompenzáciaVyplácanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu