Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Začal sa súd s expolicajtom Kaľavským: Hrozí mu 12 rokov! Skrýva sa v Bosne, vypovedať chce cez telemost

Ján Kaľavský
Ján Kaľavský (Zdroj: Topky.sk)

PEZINOK - Ján Kaľavský je obvinený z niekoľkých trestných činov a donášať mal aj na svojich kolegov. V súčasnosti požiadal o útočisko v Bosne a Hercegovine, kde sa skrýva pred zadržaním OČTK. V Pezinku sa začalo hlavné pojednávanie, na ktorom sa Kaľavský osobne neukáže. Vypovedať však chce cez telemost.

Bývalého šéfa operatívcov NAKA zadržali ešte v máji minulého roka. Kaľavského chcel vyšetrovateľ vidieť vo väzbe, no súd ho do nej nevzal. Prokurátor voči rozhodnutiu podal sťažnosť, no neskôr ju vzal späť. Kaľavský medzitým ušiel do Bosny a Hercegoviny, kde požiadal o azyl.

Bývalého policajta obvinili z viacerých trestných činov, mal donášať aj na svojich kolegov a jeho výpoveďou o vyšetrovateľoch NAKA okolo Jána Čurillu si často pomáha na tlačových konferenciách aj opozičný poslanec Robert Fico. Kaľavského zastupuje advokátka Eva Mišíková, ktorá je obhajkyňou napríklad aj Rudolfa Kusého.

Advokátka Jána Kaľavského Eva Mišíková po tom, ako sudca odročil pojednávanie (Zdroj: Topky/Maaty)

Sudca Špecializovaného trestného súdu skonštatoval, že Kaľavský bol riadne predvolaný. Chce vypovedať cez telemost, či mu to bude umožnené, rozhodne súd. Sudca skonštatoval, že nie je možné vykonať pojednávanie v neprítomnosti obžalovaného. Prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry s ním súhlasí. Sudca Špecializovaného trestného súdu konštatuje, že hlavné pojednávanie nie je možné vykonať bez prítomnosti obžalovaného, keď horná hranica trestu, ktoré mu hrozí, prevyšuje 10 rokov. Kaľavskému hrozí až 12 rokov.

archívne video

Mišíková o obvinení Kaľavského (Zdroj: Ivan Mego)

Advokátka Eva Mišíková navrhuje výsluch cez telemost a obžalovaný by potom zvážil udelenie súhlasu na ďalšie vykonávanie dôkazov v jeho neprítomnosti. "Podľa predbežnej informácie, ktorú mám, by obžalovaný s takýmto procesným postupom súhlasil," povedala na hlavnom pojednávaní Mišíková. Prokurátor navrhuje konať proti obžalovanému ako ušlému. "Sú na to splnené všetky zákonné podmienky. Podľa mňa odovzdanie dokladov v inom štáte, nezakladá nemožnosť pre obžalovaného vrátiť sa na územie Slovenskej republiky. Ako jej občan má zaručené právo na návrat," povedal prokurátor s tým, že navrhuje, aby súd vydal opatrenie proti obžalovanému. Sudca nakoniec odročil pojednávanie na marec 2023, voči Kaľavskému sa bude pojednávať ako voči ušlému.

"Som spokojná s rozhodnutím súdu. Odročenie termínu hlavného pojednávania na marec je logicky odôvodnené časom, ktorý je potrebný na to, aby sa videokonferencia s obžalovaným mohla uskutočniť," podotkla obhajkyňa Mišíková. Priblížila, že jej klient vinu odmieta. Prokurátor podal na expolicajta obžalobu v januári. Podozrivý je z prezrádzania citlivých informácií z Policajného zboru, čiastočne za rôzne neoprávnené majetkové plnenia. Podaná obžaloba sa týka viacčinného súbehu pokračovacieho zločinu prijímania úplatku s prečinom zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Jána Kaľavského obvinili v septembri 2021.

Viac o téme: Súd Ján Kaľavský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu