Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obrovský úlovok v Bosne a Hercegovine: Zadržali medzinárodne hľadaného exfunkcionára NAKA Kaľavského!

Ján Kaľavský Zobraziť galériu (2)
Ján Kaľavský (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA – Našli ho. Reč je o bývalom funkcionárovi NAKA Jánovi Kaľavskom, ktorý bol medzinárodné hľadaný. Údajne ho chytili v Bosne a Hercegovine po viac ako pol roku, čo sa skrýval a utekal pred spravodlivosťou. Informácie o jeho zadržaní potvrdila aj jeho advokátka Eva Mišíková.

Kaľavského zadržali ešte v sobotu ráno v Bosne a Hercegovine. Ako prvý o tom informoval portál zregionu.sk. Údajne má nateraz prebiehať výmena informácií a bližšie informácie vraj nie sú známe. Informácie o zadržaní potvrdila aj jeho advokátka Eva Mišíková. „Áno, mám tu informáciu, že bol zadržaný, ale bližšie sa vyjadrovať nechcem, lebo nemám povolenie klienta,“ uviedla advokátka pre portál. Osudnou sa mu mala stať žiadosť o azylové konanie v Bosne a Hercegovine, o ktoré žiadal. Následne ho polícia zadržala, vzhľadom na to, že ešte v októbri minulého roku bol na Kaľavského vydaný aj medzinárodný zatykač.

Archívne VIDEO Advokátka Eva Mišíková o obvinení Kaľavského

Mišíková o obvinení Kaľavského (Zdroj: Ivan Mego)

Hovorca Ministerstva spravodlivosti SR Peter Bubla informoval, že rezort vypracuje žiadosť o vydanie Jána K. do SR s cieľom trestného stíhania. "Medzi Slovenskou republikou a Bosnou a Hercegovinou existuje zmluvný základ pre vyžiadanie na trestné konanie alebo výkon trestu odňatia slobody, v zmysle ktorého bude MS SR v súčinnosti so ŠTS postupovať," dodal Bubla.

Ján Kaľavský bol agentom a kľúčovým svedkom v kauze zadržaných elitných policajtov NAKA. Práve Kaľavského svedectvo bolo jedným z rozhodujúcich pri rozhodovaní o ich väzbe. Bývalý funkcionár Národnej kriminálnej agentúry Ján Kaľavský mal za vynášanie informácií o plánovaných policajných akciách dostávať rôzne úplatky. Svedčil o tom aj obvinený Peter Petrov prezývaný Tiger, s ktorým sa Kaľavský dlhé roky poznal. Zároveň mal byť aj oficiálne Kaľavského informátorom. Podľa polície ich vzájomný vzťah prerástol do akéhosi výmenného obchodu – za peniaze či iné protislužby mal šéf operatívcov NAKA vynášať cenné informácie z vyšetrovania práve svojmu informátorovi Petrovi Petrovovi.

Ján Kaľavský
Zobraziť galériu (2)
Ján Kaľavský  (Zdroj: MINV)

 

Viac o téme: ZadržanieBosna a HercegovinaMedzinárodný zatykačJán KaľavskýExfunkcionár NAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu