Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bratislavská občianska iniciatíva žiada zachovať a obnoviť Polikliniku Tehelná

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Občianska iniciatíva Za zachovanie Polikliniky Tehelná žiada zastavenie predaja a zároveň zabezpečiť obnovu tohto zariadenia v bratislavskom Novom Meste. Považuje ho za jediného veľkého poskytovateľa zdravotnej starostlivosti najrôznejšieho druhu vrátane špecializovaných lekárov v dobrej dostupnosti pre desaťtisíce obyvateľov.

Občianská iniciatíva požaduje zachovanie a zveľadenie budovy polikliniky na Tehelnej ulici v Novom Meste (Zdroj: Topky/Maarty)

Riešenie vidí v spolupráci štátu a samospráv. "Považujeme za dôležité, aby štát do nej investoval. A aby sa všetky úrovne verejnej správy, teda Bratislavský kraj, hlavné mesto i mestská časť, spojili a koordinovane vytvorili úsilie so štátom, ako polikliniku zachovať," skonštatoval na utorkovej tlačovej konferencii Pavel Šimove z iniciatívy.

Bratislavská občianska iniciatíva žiada
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Poukazuje napríklad na to, že Polikliniku Tehelná využívajú desiatky tisíc občanov všetkých vekových kategórií, a to nielen z blízkeho okolia. Na štát i samosprávy apeluje, aby nezabúdali na životy a zdravie obyvateľov. Pripomína zároveň pokračujúcu pandémiu nového koronavírusu, vojnu na Ukrajine, ktorá má za následok aj utečencov s ohrozením života a zdravia, či demografickú situáciu a starnutie hlavného mesta. Odkazuje, že dôchodcovia nemajú financie na to, aby si platili vyšetrenia v súkromných zariadeniach, poukazuje taktiež na preplnené ambulancie. 

Bratislavská občianska iniciatíva žiada
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Štát by mal podľa iniciatívy nájsť financie na obnovu a zveľadenie zariadenia, pozornosť upriamuje napríklad aj na peniaze z EÚ v pláne obnovy. Problém nevidí ani v spolupráci samospráv. Na otázku, čo by sa prípadne predajom zmenilo, keďže podľa zmluvy je kupujúci povinný užívať alebo prenajímať priestory len na účely, na ktoré bola budova skolaudovaná (účel liečebno-preventívnej starostlivosti a technicko-hospodársku činnosť), Šimove odpovedal, že podmienky nie sú podľa neho 100-percentné. Už v minulosti sa podľa neho v iných prípadoch nedodržali sľúbené ani predpísané veci. 

Bratislavská občianska iniciatíva žiada
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Spoločnosť MH Manažment, nástupnícka organizácia po zaniknutom Fonde národného majetku SR, už viackrát deklarovala, že príchodom nového vlastníka sa nezmení ani jedna nájomná zmluva a nezruší sa ani jedna ambulancia. Pozornosť upriamuje aj na to, že kupujúci je povinný užívať alebo prenajímať priestory budovy len na tie účely, na ktoré bola budova skolaudovaná. 

Bratislavská občianska iniciatíva žiada
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Na zastavenie predaja nevidíme dôvod, keďže žiaden z relevantných subjektov neprišiel s riešením, ako zveľadiť budovu Polikliniky Tehelná," skonštatovala v stanovisku. Pripomenula, že o informáciou o možnom predaji dostali pred približne šiestimi mesiacmi. V prvom kole ju ponúkla na predaj subjektom, ktoré by o jej prevádzku mohli mať záujem. Okrem rezortu zdravotníctva išlo aj o BSK, hlavné mesto i mestskú časť.

Proti jej odpredaju vznikla medzičasom aj petícia

Keďže žiaden z nich neprejavil záujem, pristúpila k jej predaju verejnou súťažou. Rezort hospodárstva totiž nie je z dlhodobého hľadiska schopný budovu prevádzkovať, najmä však zabezpečiť financovanie nevyhnutných investícií. Vzhľadom na právnu formu musí spoločnosť predávať majetok minimálne za cenu určenú znaleckým posudkom, nie je podľa nej teda možné uvažovať o darovaní ani o symbolickej cene.

Verejná súťaž na predaj Polikliniky Tehelná bola vyhlásená začiatkom júla. Východisková kúpna cena bola znaleckým posudkom stanovená na 14.770.000 eur s DPH. Ponuky je možné predkladať do 20. septembra. Proti jej odpredaju vznikla medzičasom aj petícia.

Viac o téme: ObnovaZachovanieBratislavaPoliklinika TehelnáObčianska iniciatíva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu