Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V Bratislave vyjadrilo niekoľko stoviek obyvateľov nesúhlas s okupáciou Ukrajiny

Ľudia pred Veľvyslanectvom Ruskej federácie Zobraziť galériu (4)
Ľudia pred Veľvyslanectvom Ruskej federácie (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Niekoľko stoviek ľudí sa v stredu podvečer zišlo pred Veľvyslanectvom Ruskej federácie v Bratislave, aby vyjadrili solidaritu s Ukrajinou a nesúhlas so vstupom ruskej armády na jej územie. Uviedol to jeden z organizátorov akcie Majo Kulich.

Cieľom občianskej akcie bolo vyjadriť nesúhlas s bezprecedentným aktom agresie proti suverenite Ukrajiny a podporiť mier a slobodu východného suseda SR. Snahou bolo tiež brániť demokraciu, slobodu a prosperitu Slovenska. "Chceli sme vyjadriť to, že Slovensko má aj ľudí, ktorým záleží na mieru a slobode. Vpád ruských vojsk do Ukrajiny vnímame ako ohrozenie našej suverenity. Vyjadriť sme chceli tiež solidaritu s Ukrajinou," povedal Kulich.

V Bratislave vyjadrilo niekoľko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Pokojným stretnutím chceli zároveň vyslať signál slovenským politikom, že obyvatelia Slovenska sú proti tejto vojne. "Vnímame, že sociálne médiá veľakrát manipulujú mienku určitej skupiny ľudí, ktorá na Slovensku veľmi kričí a dáva to pocit, ako by Slovensko podporovalo ruskú teóriu pravdy, ktorá neexistuje," poznamenal Kulich. Či budú v obdobných akciách pokračovať, organizátori ešte nevedia. Závisieť to bude od ďalšieho vývoja situácie. Tých, ktorí chcú rovnako vyjadriť svoj nesúhlas, vyzvali, aby sa pripojili. Apelujú však na pokojné stretnutia.  

V Bratislave vyjadrilo niekoľko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Ruská federácia uznala nezávislosť separatistických entít na východe Ukrajiny - tzv. Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Lídri Francúzska, Nemecka a Spojených štátov označili rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina za "jasné porušenie minských mierových dohôd" a avizujú, že to nezostane bez odpovede. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj považuje krok Kremľa za "porušenie suverenity a územnej celistvosti" Ukrajiny.

V Bratislave vyjadrilo niekoľko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Viac o téme: ProtestVeľvyslanectvoRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu