Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zahraničný výbor odsúdil agresiu Ruska voči Ukrajine: Premiér sa zúčastní na mimoriadnom samite v Bruseli

Eduard Heger
Eduard Heger (Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Zahraničný výbor Národnej rady (NR) SR na stredajšom rokovaní odsúdil agresiu Ruska voči Ukrajine. Prijal uznesenie z dielne Andreja Stančíka (OĽANO), v ktorom sa hovorí i o porušení medzinárodného práva aj Minských dohôd. Výbor súčasne vyjadril solidaritu s Ukrajinou a pripomenul, že SR podporuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny.

"Tiež sme vyzvali vládu SR, aby sa v úzkej koordinácii so spojencami EÚ a NATO pripojila k spoločnému postoju a sankciám, ktoré budú adresované voči ruskému režimu a voči tým, ktorí sa priamo podieľajú na agresii voči Ukrajine. Rovnako sme deklarovali, že otázka členstva Ukrajiny v NATO musí byť výsledkom suverénneho rozhodnutia Ukrajiny a členských štátov Aliancie," uviedol Stančík. Prvá schôdza výboru sa konala v neverejnom režime, poslanci sa na nej pýtali na situáciu aj závery bezpečnostnej rady štátnych tajomníkov rezortov obrany a diplomacie.

Podľa šéfa výboru Mariána Kéryho (Smer-SD) nedostali poslanci jednoznačnú odpoveď na otázky. Peter Pellegrini (nezaradený) očakával od vlády predstavenie konkrétnych krokov v súvislosti s dôsledkami konfliktu na Ukrajine. Tvrdí, že nedostal informácie o príprave na hroziacu utečeneckú krízu ani na nedostatok energie či plynu. "Nemôžem povedať, že by ma odpovede štátnych tajomníkov rezortu diplomacie a obrany uspokojili. Boli to dohady, že máme rôzne scenáre, neboli povedané konkrétne počty, dosahy," skonštatoval.

Na ďalšej časti rokovania sa zúčastnil aj ruský veľvyslanec na Slovensku Igor Bratčikov, vysvetľoval situáciu a hovoril o dezinformáciách zo strany Západu. Podčiarkol, že uprostred Európy prebieha humanitárna katastrofa. Územia Donecka a Luhanska boli poľa jeho slov násilne ostreľované, v dôsledku čoho došlo k obetiam, ničeniu infraštruktúry a obyvatelia regiónu boli nútení odísť. Upozornil na hrozbu obnovenia bojových operácií. Uviedol, že tieto územia preto idú pod ochranu Ruska. Podotkol, že o dodržiavaní medzinárodného práva by mohli diskutovať veľmi dlho a hovoril o protiprávnych aktivitách NATO.

Valášek vinu nevidí na ukrajinskej strane

Tomáš Valášek (nezaradený) súhlasil, že v "okupovaných" častiach Luhanska a Donecka "prebieha tragédia". Vinu však nevidí na ukrajinskej strane. Odsúdil uznanie týchto území zo strany Ruska za samostatné republiky. Podčiarkol, že sú naďalej súčasťou uznaného územia Ukrajiny. Hovorí o nelegálnom kroku Ruska a porušení medzinárodného práva. Slová veľvyslanca označil za propagandu.

Kéry reagoval kritikou Valáška. Samotný konflikt na Ukrajine má podľa neho širšiu súvislosť a ide aj o konflikt Ruskej federácie a NATO. "Mrzí ma, že ako súčasť NATO sa v mnohých veciach stávame rukojemníkmi," povedal Kéry. Pripomenul však, že rovnako ako SR neuznala Kosovo, nemôže uznať ani Donecko a Luhansko ako samostatné republiky. Podčiarkol potrebu dodržiavať medzinárodné právo. Valášek predložil aj vlastné uznesenie k požiadavkám Ruska vyjadreným v návrhu zmluvy medzi Ruskou federáciou a Severoatlantickou Alianciou. Výbor však po diskusii s ruským veľvyslancom nebol uznášaniaschopný, a teda ho neprijal.

Premiér sa zúčastní v Bruseli mimoriadneho samitu k situácii na Ukrajine

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) sa vo štvrtok (24. 2.) o 20.00 h v Bruseli zúčastní mimoriadneho samitu Európskej rady. Venovaný bude aktuálnej situácii na Ukrajine. Informoval o tom tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.

Mimoriadny samit hláv štátov a predsedov vlád členských krajín EÚ v Bruseli o "agresívnych krokoch" Ruska voči Ukrajine zvolal na štvrtok predseda Európskej rady Charles Michel. "Je dôležité, aby sme boli aj naďalej jednotní a odhodlaní a spoločne definovali náš kolektívny prístup a konanie," napísal Michel v liste adresovanom lídrom eurobloku.

Viac o téme: RuskoBruselUkrajinaEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu