Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Delta nás vytrápila, teraz odchádza: Čo je za tým? Analytici prišli s odpoveďou, ukázali aj covid mapu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Delta, ktorá nám poriadne okorenila jeseň a začiatok zimy, odchádza. Jej odchod je podľa analytikov prudký, rázny a stabilný. Paríme dokonca k trom najrýchlejšie klesajúcich krajín v Európe. Nič ju však nevytláča, odchádza sama. Čo je však za tým?

Analytici z projektu Dáta bez pátosu si nemyslia, že by bola pravda, že s delta variantom sa stretol každý a buď sa nakazil a imunizoval, alebo sa imunizoval očkovaním. Existuje podľa nich totiž aj tretia možnosť, a to, že sa s ňou ľudia proste za posledných päť mesiacov nestretli tak, aby sa nakazili.

 

4️⃣DNI DO VIANOC - NIE, DELTU U NÁS NIČ NEVYTLÁČA Zatiaľ sa našli u nás 4 prípady omicronu. Asi ich je rádovo viac. Ale...

Posted by Dáta bez pátosu on Tuesday, December 21, 2021

 

"A aj celkové čísla DELTY budú nižšie ako boli predpovede. My sme predikovali menej infikovaných a máme výrazne viac: to je vlastne dobre (viac prekonaných). Napriek násobným skutočným počtom infikovaných (zatiaľ 10percent obyvateľstva s PCR+AG pozitívnym testom) sú percentá hospitalizovaných a nakoniec aj úmrtí z počtov infikovaných výrazne nižšie ako v II. vlne," uviedli.

Vďačiť za to však môžeme zaočkovaným. "Nezaočkovaní si idú repete II. vlny - repete a s vysokými číslami. Zbytočne. Zvlášť u seniorov absolútne zbytočne," odkázali analytici.

Delta nás vytrápila, teraz
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu)

Poukázali tiež na to, že ak by sme sa riadili covid automatom, tak aj bez takzvaných žolíkov by malo v tejto chvíli veľa okresov nárok na bordovú farbu. "COVID Automat má inú metriku pri klesaní ako pri náraste. Tak by sa nám teraz hodil. Tak by sa hodil: na každý okres rovnaký meter, na každý okres iná farba = podľa zaočkovanosti a hlavne podľa výskytu vírusu. Kde nie je vôľa, tam nie je cesta," skonštatovali.

Delta nás vytrápila, teraz
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Martin Meissner)

"Ešte sa radi zmienime o reportovaní pacientov. Zistilo sa dnes, že v piatok, keď bolo hlásených slávnostne 2999, tak bolo vlastne 2885 a to bolo o 500 menej v piatok ako v nedeľu 5 dní predtým. Nám je to jedno, ale zasadala vláda. Aj včerajších pondelkových večerných 2967 nie je 2967, ale vo štvrtok ráno sa dozvieme, že je to možno 2750. Klesáme asi o 100 pacientov denne a tento týždeň to môže byť aj o 150 a na Vianoce bude v nemocniciach namiesto záchrannej brzdy 3800 asi o 1500 pacientov menej. To je už o dosť iný príbeh," uviedli.

Viac o téme: KoronavírusDáta bez pátosuDelta variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu