Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Omikron ako hlavný problém? Dáta bez pátosu neveriacky krútia hlavami: Slovensko, zobuď sa!

Pandémia koronavírusu Zobraziť galériu (5)
Pandémia koronavírusu (Zdroj: SITA/AP Photo/Daniel Cole)

BRATISLAVA - Situácia na Slovensku sa zlepšila, v nemocniciach je zhruba 2200 pacientov a ich počty naďalej klesajú. Mnohých z nás zaujíma, aká bude situácia po vianočných sviatkoch a Silvestri, kedy sa ľudia vo veľkom stretávali. Dátoví analytici však neveriacky krútia hlavami a tvrdia, že Slovensko nie je normálna krajina. Dôvod vás prekvapí!

Situácia na Slovensku sa viditeľne zlepšila, no aktuálne žijeme v obavách, čo so sebou prinesie variant omikron. Viacerí odborníci strašia, že to bude zlé, a že sa opäť naplnia nemocnice či zomrie veľa ľudí. Dátoví analytici však tak skeptickí nie sú. "Prevládajú nihilisti, katastrofisti, zlé správy a aj dobré dáta interpretované šialene negatívne, hrubo, a dovolíme si napísať: aj zavádzajúco," konštatovali. 

Archívne VIDEO Lengvarský: Omikron nás môže prekvapiť! Pri povinnom očkovaní sú dve možnosti, zvažujeme ho aj plošne

ROZHOVOR s Lengvarským: Omikron nás môže prekvapiť! Pri povinnom očkovaní sú dve možnosti, zvažujeme ho aj plošne (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Mnohí totiž strašia, že omikron bude postihovať najmä malé neimunizované deti, ktoré budú vo veľkom končiť v nemocniciach. Zdieľali aj jedno také vyjadrenie prebraté z agentúry Bloomberg, týkajúce sa hospitalizácií detí v USA. Hovorí o náraste hospitalizácií o 66 percent na 378, pričom vrchol z poslednej vlny bol na úrovni 342 detských pacientov. 

"Vzhľadom na to, že ide o USA s 334 mil. obyvateľmi, ide o ekvivalent denne prijatých 6,2 detského pacienta na Slovensku. Ako je na tom Slovensko za posledné dva mesiace v novembri a v decembri? Ak by sme zobrali, že ide LEN o deti do desať rokov (pravdepodobne ide o deti "do" vyššieho veku), tak sme mali: šesť detí prijatých do nemocnice denne za 60 dní (nov+dec), rekord pri DELTE asi desať prijatých detí denne do nemocnice, aj teraz sme na počte asi päť detí denne," upozornili analytici z projektu Dáta bez pátosu. 

Omikron ako hlavný problém?
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Väčší problém ako COVID

Ako totiž vysvetlili, rovnako ako na Slovensku, aj v USA ide o normu z hľadiska hospitalizácií detí. Na Slovensku boli ale tieto deti hospitalizované v delta vlne, ktorá bola podľa analytikov oveľa horšia a za posledných sto dní spôsobila viaceré problémy. Napríklad, že sa infikovalo 40-tisíc detí, ktoré mali pozitívny PCR test, pričom do nemocnice išlo 440 z nich, teda jedno percento. Dve z nich išli na umelú pľúcnu ventiláciu a jedno zomrelo. Dodali, že každá smrť novorodenca je tragédiou, ale kým za sto dní zomrelo na koronavírus jedno dieťa, za rovnaký čas to bolo 62 dojčiat a príčinou nebol koronavírus. Dôvodom bola novorodenecká úmrtnosť, na ktorú u nás ročne zomrie 228 detí. 

Omikron ako hlavný problém?
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak teda podľa analytikov ide niekto spraviť senzáciu z toho, ako "narástli" hospitalizácie v USA, je to zlé. "My nie sme normálna krajina. Každý pracovný deň u nás zomiera matke dojča (päť do týždňa) a túto KATASTROFU v médiách a na Facebooku ignorujeme, lebo TERAZ JE KOVID!," napísali nahnevane. Poukázali aj na dáta z Dánska, podľa ktorých má až 25 percent hospitalizovaných detí nejakú závažnú život ohrozujúcu chorobu, ktorá priebeh koronavírusu zhoršuje.

Naopak, u dospelých to je až 67 percent. "Aby sme porozumeli, pacienti na COVID majú traja zo štyroch tak vážnu chorobu (aspoň jednu), že kvôli nej ležali v nemocnici v posledných piatich rokoch. Stredná doba dožitia "v zdraví" v Dánsku je oproti našim 54 rokom u mužov asi o 15 rokov viac. Nechceme to percento komorbidít pacientov vidieť u slovenských pacientov, možno sme na 95 percentách," konštatovali. 

Omikron ako hlavný problém?
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Daniel Cole)

Výzva vláde

Podľa slov analytikov je načase, aby sme v roku 2022 venovali pozornosť len tým ľuďom, ktorí majú vážne diagnózy, ktoré by im mohli skomplikovať priebeh koronavírusu, a tých okamžite začať očkovať aspoň dvomi dávkami. Aj z toho dôvodu vyzvali vládu, ktorá navrhuje a schvaľuje opatrenia, aby nechali deti konečne chodiť do školy. Boli to totiž práve školáci, ktorí boli drvivú väčšinu minulého školského roka zavretí doma, a to isté sa stalo aj krátko pred Vianocami. Podľa slov analytikov sme totiž veľmi premorení, aj keď máme nízku zaočkovanosť.

"Nie sme úplne v prdeli a v kýbli, lebo "premorenosť", ktorá pri omikrone hrá MEGA úlohu, môže byť našou výhodou. Dánsko už reinfekcie ani nedáva medzi "pozitívne" prípady, lebo ich osud je "na pohodu". Len v Dánsku majú takmer všetkých pozitívnych identifikovaných a je ich pred omikronom 10 percent a u nás to bude asi štvornásobok až päťnásobok. Stojí to za úvahu," napísali s výzvou vláde, aby boli zaočkovaní všetci zdravotníci a personál v prvej línii a deti nechali ísť do školy. Okrem toho poukázali aj na to, že deti na Slovensku už 40 dní nemôžu športovať, pričom aktívny pohyb sa pri pandémii vysoko odporúča.

Nemôžu sa ani socializovať a stretávať sa či ísť so zaočkovanými rodičmi do reštaurácie, pretože pre deti od 12 rokov neplatí výnimka pre režim OP (očkovaní-prekonaní). Navrhujú preto, aby to zmenili. Vysvetlili, že ku koncu roka sme klesli na tretinu prípadov oproti vrcholu delta vlny, na 2000 hospitalizovaných pacientov či na 200 pacientov napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. 

"Omikron môže byť pre Slovensko vykúpením. Len treba pripraviť z tých existujúcich 10-tisíc kyslíkových postelí dostatok na príjem pacientov na priemerné tri - štyri dni. PF2022 a zapamätajte si, že KOVID je strašná choroba a zomreli naň v delte dve deti do 10 rokov za šesť mesiacov. Ale za ten istý čas nám zomrelo 114 dojčiat, kde tiež vieme robiť pre ich prežitie zopár vecí, na ktoré nemáme ani čas, ani personál a ani peniaze. Lebo testujeme zdravé deti PCR testami, za ktoré platíme 42 eur za kus. Dobré ráno, SLOVENSKO: zobuď sa, máš na to. Naše deti patria do školy a nie pred "stroje a displej". Amen," uzavreli. 

Omikron ako hlavný problém?
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Gettty Images)

Viac o téme: NemocnicaVládaOdporúčanieLockdownDáta bez pátosuOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu