Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vláda schválila BALÍK opatrení: Kontroly budú prísnejšie! Väčšia moc pre hygienikov, pandemická PN sa zruší

Premiér SR Eduard Heger počas tlačovej konferencie Zobraziť galériu (6)
Premiér SR Eduard Heger počas tlačovej konferencie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda dnes schválila legislatívne zmeny v opatreniach vzhľadom na rýchlo sa zhoršujúcu COVID situáciu. Premiér Eduard Heger má o nich oficiálne informovať po rokovaní vlády spolu s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským.

Zamestnávatelia tak budú môcť žiadať potvrdenie o očkovaní či prekonaní koronavírusu. Nové protipandemické opatrenia sú miernejšie ako tie, ktoré navrhovali minulý týždeň odborníci z konzília. 

NAŽIVO Premiér a minister zdravotníctva o aktuálnych témach


Vláda rozhoduje o OPATRENIACH: Situácia je kritická! Zamestnanec by sa mal v práci preukázať očkovaním či testom


Aktualizované 17:37 Lokálne lockdowny ešte budú predmetom debát v prípade, že sa bude situácia zhoršovať. Ak nebudú opatrenia akceptované, budú sa sprísňovať.

Aktualizované 17:34 Čaká nás humanitárna katastrofa

V krátkej dobe by sa podľa Lengvarského malo v nemocniciach nachádzať 3-tisíc pacientov. "V prípade prekročenia maxima z druhej vlny budeme môcť hovoriť o humanitárnej katastrofe," povedal Lengvarský.

Aktualizované 17:29 Kritické čísla

Za minulý týždeň bolo 52-tisíc testov pozitívnych. Do nemocníc prijali 2-tisíc pacientov, z nich 1600 bolo nezaočkovaných, čo je 81 percent. K dnešnému dňu je na umelej pľúcnej ventilácii viac ako 200 pacientov. Nemocnice v Prešovskom, Žilinskom a Košickom kraji sú na svojich maximách. "Dochádza k prevozu desiatok pacientov. Na COVID zmiera týždenne 200 ľudí," povedal Lengvarský. 

Vláda schválila BALÍK opatrení:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Vzhľadom k tomu, aké máme štastiky, je u nás 700-tisíc ľudí nad 50 rokov, ktorí sú neočkovaní. Šírenie koronavírusu môžu mať fatálne následky," povedal minister.

Aktualizované 17:24 "Kľúčové je, aby sa opatrenia dodržiavali, ak sa nebudú dodržiavať, aj keď ich sprísnime, tak to nemá zmysel," povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a takisto vyzvala na očkovanie. 

Vláda schválila BALÍK opatrení:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 17:21 Výzva nezaočkovaným

"Ak nie ste zaočkovaný, poraďte sa so svojím lekárom a ak vám nič nebráni, dajte sa očkovať," vyzval na záver premiér a predstavil opatrenia. 

Aktualizované 17:19 Medzi zaočkovaným a nezaočkovaným je výrazný rozdiel. "Zaočkovaný človek šíri vírus omnoho menej," povedal Heger na margo diskusie s odborníkmi. 

Aktualizované 17:18 Heger povedal, že chcú zabrániť poškodeniu ekonomiky. "Minulý rok sme nemali iné nástroje ako lockdown, karantény a iné obmedzenia," uviedol s tým, že dnes tú zbraň máme, ale nevyužívame ju. 

Aktualizované 17:15 "Dnes môžeme povedať, že pandémia si vyberá svoju daň medzi nezaočkovanými. COVID automat je nastavený správne, ale problémom je, že sa opatrenia nedodržiavajú. Čo sa nedodržiava, to nemôže byť funkčné," uviedol Heger.

Aktualizované 17:14 "Chcem sa poďakovať všetkým zaočkovaným, ktorí k situácii pristupujú zodpovedne. Samozrejme, sú aj takí, ktorí sa zaočkovať nemôžu, aj keby chceli," povedal premiér. 

Aktualizované 17:12 Premiér na úvod povedal, že sme v ťažkej situácii, no zvládneme ju. "Musíme to zvládnuť a my to aj zvládneme," povedal Heger a poďakoval konzíliu odborníkov za opatrenia, s ktorými prišli. 

Aktualizované 16:57 Minister financií Igor Matovič nebude komentovať opatrenia predtým, než ich budú komunikovať premiér a minister zdravotníctva. 

Aktualizované 16:23 Krajniak povedal, že ministri za Sme rodina sa pri schvaľovaní opatrení zdržali. Dôvodom je zrušenie výhodnejšej pandemickej PN, resp. jej zrovnoprávnenie s klasickou PN, ktorú Krajniak odmietal, pretože podľa neho zneužívaná nie je a stále má zmysel.

Zamestnancov budú pri vstupe do práce kontrolovať, či spĺňajú režim OTP, o vyhlásení núdzového stavu vláda nerokovala (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktuaizované 16:20 Vládni predstavitelia síce diskutovali aj o možnosti vyhlásenia núdzového stavu, o konkrétnom návrhu však nerokovali, keďže nebol predložený. "Diskusia bola o tom, že možno sa budú musieť v nemocniciach prijať nejaké opatrenia, no zatiaľ sa ukazuje, že sa to dá riešiť iným spôsobom," povedal minister práce Milan Krajniak.

Nový balík opatrení

Premiér Eduard Heger o nich informoval v pondelok po koaličnej rade a ministerstvo zdravotníctva už ukázalo aj legislatívne znenie. Heger pred rokovaním odmietol úvahy, že kabinet zjemňuje pandemické odporúčania odborníkov. Tvrdí, že pracujú s výsledkami konzília, sú pre neho dôležité a chce sa nimi riadiť. Podrobnosti uvedie po rokovaní vlády. Zmeny začnú platiť až vtedy, keď návrh vlády schváli parlament a podpíše prezidentka. Minister zdravotníctva žiada, aby sa návrh prerokoval v zrýchlenom konaní.

Čo sa má v opatreniach zmeniť?

1. Prevádzky budú mať povinnosť kontrolovať opatrenia

Upravuje sa povinnosť prevádzkovateľov kontrolovať opatrenia na predchádzanie ochoreniam a opatrenia pri ohrozeniach verejného zdravia uložené príslušným
orgánom verejného zdravotníctva a na tento účel vyžadovať od osôb preukázanie totožnosti. Ak sa niekto odmietne preukázať, prevádzkovateľ alebo organizátor ho môže odmietnuť pustiť do priestorov zariadenia alebo na hromadné podujatie. 

Vláda schválila BALÍK opatrení:
Zobraziť galériu (6)

2. Kontroly majú byť prísnejšie

Vláda navrhuje vytvoriť zákonné predpoklady pre nariadenie uzatvoriť prevádzku
počas krízovej situácie. Prevádzku bude môcť uzavrieť regionálny hygienik priamo na mieste počas výkonu kontroly. Okamžite uzatvoriť prevádzku, prípadne jej časť, z dôvodu porušenia nariadených opatrení bude možné až na 30 dní. Osoba vykonávajúca štátny zdravotný dozor bude môcť na vykonanie tohto nariadenia požiadať o súčinnosť políciu. 

3. Polícia od vás môže žiadať COVID pas, test alebo potvrdenie

Navrhovanými ustanoveniami sa tiež upravuje, aby príslušník Policajného zboru mohol
vyžadovať od fyzických osôb potvrdenie o absolvovaní očkovania, potvrdenie o prekonaní koronavírusu alebo potvrdenie o negatívnom výsledku testu, a to v súvislosti s využitím oprávnenia zakázať vstup na určené miesto alebo prikázať zotrvanie na určenom mieste.

4. Ochrana lekárov a zdravotníkov

Novelou zákona o priestupkoch sa zavádza sa nová skutková podstata, ktorej cieľom je
osobitne postihovať verbálne útoky a znevažovanie poskytovateľov a prijímateľov zdravotnej starostlivosti, ako aj osôb zúčastňujúcich sa na jej poskytovaní. Takéto útoky voči lekárov, sestrám či odborníkom sa v súčasnosti množia najmä pri poskytovaní zdravotnej starostlivost. 

Ak osoba urazí zdravotníkov, sfalšuje COVID pass alebo ohrozí poskytovanie zdravotnej starostlivosti, tak by malo byť možné uložiť jej pokutu do 1000 eur. Za priestupky možno v blokovom alebo rozkaznom konaní pokutovať do 500 eur. Za priestupy spáchané počas mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu by mala byť pokuta do 1500 eur, v blokovom konaní do 700 eur.

5. Zamestnávateľ bude kontrolovať zamestnanca, či spĺňa OTP

Novela Zákonníka práce v tejto súvislosti upravuje povinnosť zamestnávateľa vykonať kontrolou príslušného dokladu (očkovanie, test, prekonanie ochorenia). Ak sa zamestnanec dokladom nepreukáže a v nadväznosti na to zamestnávateľ zamestnanca nevpustí na pracovisko a neumožní mup vykonávanie práce, navrhuje sa ustanoviť právny následok takejto situácie v pracovnoprávnych
vzťahoch.

Novelou sa má umožniť zamestnancovi splnenie povinnosti aj iným spôsobom. Buď mu test zaplatí zamestnávateľ, alebo by mohli byť testy k dispozícii priamo u zamestnávateľa. Až ak zamestnanec odmietne aj tento spôsob, zamestnávateľ aplikuje následok stanovený zákonom. Navrhuje sa, aby sa situácia kvalifikovala ako prekážka v práci na strane zamestnanca (t. j. zamestnávateľ nie je povinný zamestnancovi prideľovať prácu) a bez náhrady mzdy.

Nemožno však vylúčiť, že strany sa dohodnú na inom režime – napr. náhrade mzdy, čerpaní dovolenky. V nadväznosti na úpravu v Zákonníku práce sa navrhuje upraviť štátnu službu v osobitných predpisoch. Ak testovanie odmietne policajt, colník alebo vojak, automaticky dostáva služobné voľno bez nároku na plat.

6. Zrušila sa pandemická PN-ka

Podľa nových pravidiel by sa mala tiež pandemická PN od 1. decembra dostať na úroveň štandardnej PN. Doteraz boli podmienky pandemickej PN výhodnejšie.

Vláda schválila BALÍK opatrení:
Zobraziť galériu (6)

Viac o téme: OpatreniaVládaKoronavírusEduard HegerVladimír LengvarskýAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu