Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNE Rokovanie v parlamente je na konci: Čakať sa musí na Sme rodina, na stole je rekonštrukcia!

Sulíkovci a Za ľudí sú u prezidentky, Kollár chce stretnutie za okrúhlym stolom. Zobraziť galériu (32)
Sulíkovci a Za ľudí sú u prezidentky, Kollár chce stretnutie za okrúhlym stolom. (Zdroj: Topky/Maarty, Úrad vlády SR)

BRATISLAVA - Situácia je mimoriadne napätá. Okrem toho, že Slovensko aktuálne bičuje veľmi napätá atmosféra ohľadom pandémie, v otázke vlády to nevyzerá o nič príjemnejšie. Po tichom príchode ruského Sputnika V sa v koalícii dosť znepríjemnili vzťahy a strany SaS a Za ľudí včera absolvovali republikové rady a predsedníctva o ďalších postupoch a v hre je aj rozpad vlády. Spomínané strany sa dnes poradili s prezidentkou a stretli sa v parlamente za okrúhlym stolom. Rekonštrukcia vlády je na stole, rozhodnúť však musí predsedníctvo Sme rodina.


  • zatiaľ najväčšiu koaličnú krízu rozpútal príchod vakcíny Sputnik V
  • šéf SaS Sulík vyhlásil, že je čas na rekonštrukciu vlády, premiér si podľa neho proti sebe poštval už každého
  • Matovič z vlády pred novinármi ušiel bez slova, Remišová ani Kolíková na vláde neboli
  • premiér svoje názory vyjadruje v dlhých statusoch na sociálnej sieti, v predvečer dokonca vytiahol video, kde prosí Remišovú a Sulíka o pomoc
  • zástupcovia všetkých koaličných strán sa zišli v parlamente
  • šéf parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár skonštatoval, že je potrebné počkať na stredajšie predsedníctvo Sme rodina o týždeň neskôr, ktoré rozhodne o diskusii o rekonštrukcii vlády
  • Sulík po rokovaní na pôde NR SR tieto skutočnosti rovnako potvrdil, vláda tak má 7 dní na to, aby sa definitívne rozhodla ako bude ďalej postupovať

VIDEO Vrcholoví predstavitelia Za ľudí po rokovaní v NR SR:

Remišovci potvrdili, že na stole je rekonštrukcia vlády, koalícia podľa nich musí vydržať, a toto si dali aj za cieľ (Zdroj: Topky/Maarty)

21:07 Vážení čitatelia a diváci. Tento živý vstup z dnešného rokovania počas koaličnej krízy sa končí. Ďakujeme, že ste ho sledovali spolu s nami.

20:43 Ide nám o to, aby táto vláda vydržala a dohodli sme si mantinely, odpovedá Remišová na doplňujúce otázky. "Mojou veľkou ambíciou je robiť reformu vo forme súdnej mapy, ale to sa nedá robiť v takom napätí v koalícii. Ak by ja som mala stáť v ceste, tak som pripravená ponúknuť svoju pozíciu. Vláda určite nestojí na Kolíkovej," tvrdí šéfka rezortu spravodlivosti.

Lídri strany Za ľudí
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

20:39 Remišová na sociálnej sieti opakuje, podobne ako Sulík, že kríza tu nie je kvôli Sputniku. "Slovensko má na to, aby malo dobrú vládu a to od nás chcú voliči. Aj mňa znechucujú neustále hádky vo vláde, odkazovanie cez médiá,  zbytočné rozdeľovanie spoločnosti. Žiadna vláda nie je ideálna, ale tí, čo čakajú na svoju chvíľu v súčasnej opozícii, by boli pre Slovensko katastrofou," myslí si Remišová.

MIMORIADNE Rokovanie v parlamente
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Facebook/Veronika Remišová)

20:29 Výmena premiéra pre Kollára znamená pád vlády. Matovič bol vraj na rokovaní konštruktívny. Veľa otázok novinárov presmeroval práve na premiéra. "Na toto nebudem odpovedať, lebo už by som to nejakým smerom smeroval," odpovedal Kollár na otázku, či hnutie Sme rodina a on dôverujú premiérovi.

Boris Kollár po mimoriadnom
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

20:27 "Musím povedať, že chcem na začiatok poďakovať našim koaličným partnerom prísť. Za nás môžem povedať, že sme si vypočuli ostatné návrhy. Zo strany Za ľudí, SaS a aj zo strany OĽaNO. Sme rodina závažné veci ako rekonštrukciu vlády musí prejednať na predsedníctve strany v stredu. Skôr nemôžeme kvôli obmedzeniam. Niektorým končí karanténa a musíme byť uznášaniaschopní. Je to zavažná vec o tom nemôžem rozhodnúť sám," skonštatoval Kollár. Potvrdil, že strana Sme rodina predbežne je za diskusiu o rekonštrukcii vlády, nie sú za položenie.

VIDEO Boris Kollár po rokovaní na pôde NR SR:

Kollár skonštatoval, že hnutie musí prediskutovať rekonštrukciu vlády na predsedníctve o týždeň (Zdroj: Topky/Maarty)

20:18 Vicepremiér a predseda SaS potvrdzuje, že si s ministrom financií Eduardom Hegerom veľmi dobre rozumie už teraz. Odpovedal tak na otázku, či vie OĽaNO vygenerovať ďalšieho muža do pozície ďalšieho hypotetického premiéra.

Každú chvíľu by mal vystúpiť Boris Kollár na svojom vlastnom brífingu. Sulík rozpráva, že pôjde o spomínané stredajšie predsedníctvo strany.

20:16 Podľa zistení Hospodárskych novín mala ísť nespokojná časť koalície na rokovanie s dvomi alternatívami. Buď sa uskutočnia požadované zmeny, najmä na výmene postu šéfa ministerstva zdravotníctva, alebo budú iniciovať vyslovenie nedôvery vláde.

20:12 Sulík hovorí, že EMA sa chystá už čoskoro vyjadriť ku vakcíne Sputnik, no pripomína, že koaličná kríza so schválením Spuntika v Európe nekončí. "Mňa spájať s vraždou Jána Kuciaka je veľmi, veľmi za čiarou. Tá nálada je tak strašne zlá aj preto, ako táto vláda komunikuje a ako koná. Prvý zodpovedný je predseda vlády," hovorí Sulík.

20:11 Sulík prichádza do štúdia televízie TA3 na reláciu Téma dňa. "Radšej koniec s hrôzou ako hrôza bez konca," s týmto mottom prichádza Sulík do začiatku relácie. "Myslíme si, že by sme mali diskutovať o rekonštrukcii vlády, mali by ísť na stôl všetky mená vrátane premiéra. Nijak to nesúvisí s vakcínami," opakuje vicepremiér.

19:59 Predseda Richard Sulík vychádza z parlamentu a stručne informuje o záveroch. "Platí dohoda. Strana Sme rodina bude mať počas budúcej stredy svoje predsedníctvo, potom dá svoje stanovisko. Sme určite za spoločný postup," uzavrel Sulík.

Richard Sulík čaká ohľadom koaličnej krízy na Sme rodina, ktoré bude mať predsedníctvo budúcu stredu (Zdroj: Topky/Maarty)

19:41 Predseda vlády je medzičasom opäť na Facebooku a zdieľa citát bývalého predsedu Európskeho parlamentu Antonia Tajaniho. Ten tvrdí, že je potrebné otvoriť ruský vakcínový front a že Európska únia musí dať povolenie na používanie vakcíny Sputnik V.

MIMORIADNE Rokovanie v parlamente
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)

19:38 Zatiaľ novinárske štáby stále čakajú, či sa dnes ešte vôbec dočkáme nejakého výstupu zo stretnutia. Richard Sulík musí ale odísť na televíznu diskusiu, je otázne, či sa vráti ešte späť. Podobne to platí o ostatných členoch koalície.

MIMORIADNE Rokovanie v parlamente
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

MIMORIADNE Rokovanie v parlamente
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

18:35 Čakanie pred parlamentom pokračuje. Podľa televízie TA3 má byť v budove Igor Matovič, Richard Sulík, Branislav Gröhling a Boris Kollár. Nie je to síce isté, ale isté informácie hovoria o tom, že by na rokovaní mala chýbať Veronika Remišová, no nie je to potvrdené.

18:12 SaS opakuje, že kritika z ich strany nie je o Sputniku V, ale o štýle vládnutia Igora Matoviča.

17:53 Krátko pred šiestou hodinou večer poslal Matovič médiám video, v ktorom prosí Sulíka a Remišovú, aby sa nevyhrážali povalením vlády. "Rišo, Veronika, plne si uvedomujem, že sme nakúpili Sputnik proti vaše vôli. Na druhej strane si myslím, že ako premiér som mal psiu povinnosť, aby sme zachránili životy. Podaril sa nám malý-veľký zázrak. Bol by som rád, aby ste mi v tom pomohli. Prosím vás, odložte politikárčenie bokom a hlavne prosím, nevyužívajte Sputnik ako zámeinku na rozpad našej vlády," hovorí premiér vo videu.

VIDEO Premiér Matovič sa vyjadril k Remišovej a Sulíkovi

Matovič prosí Sulíka a Remišovú, aby odložili politikárčenie a nevyužívali Sputnik ako nástroj na rozbitie vlády (Zdroj: Úrad vlády SR)

17:33 Začína krátky brífing prezidentky Zuzany Čaputovej. "Pozitívne ma prekvapila miera zhody medzi týmito dvoma koaličnými stranami (SaS a Za ľudí, pozn. red.). Želám si, aby takáto zhoda bola medzi všetkými štyrmi stranami koalície," povedala v krátkom vyhlásení Čaputová.

16:59 Podľa informácií TV Markíza doteraz na Úrade vlády rokoval Boris Kollár s premiérom Igorom Matovičom. Podľa Denníka N zas poslanec Ján Benčík zo Za ľudí pohrozil svojím odchodom z klubu, ak nedôjde k výmene na poste premiéra a na poste ministra zdravotníctva. Prestane tak podporovať vládu. Predseda Sme rodina po rokovaní s Matovičom na ÚV zároveň vyhlásil, že pre nákup Sputnika V by nemala padnúť vláda. O možnej rekonštrukcii sú ochotní sa baviť, ale sami túto diskusiu nezačnú.

Ministri prichádzajú na krátku
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

16:46 Sulík opakuje, že v žiadnom prípade nechcú predčasné voľby a že zloženie Národnej rady je dobré a koalícia je silná. "Rekonštrukcia vlády je niečo iné, to vôbec nemusí súvisieť a vyvolať predčasné voľby," hovorí Sulík, pričom to prirovnáva k obmene Fica za Pellegriniho v roku 2018. O 17:00 začína už avizovaná koaličná rada.

Ministri prichádzajú na krátku
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

16:44 Podľa Remišovej je dnes moment, kedy sa bilancuje ročné pôsobenie vlády. "Momentálne vnímame napätie aj vo vládnej koalícii a s nepokojením sledujeme, že občania sa zaoberajú problémami vlády, pričom by to malo byť naopak. Preto sme s kolegami, keďže vnímame tieto problémy, sme otázky s pani prezidentkou zhodnotili ako politickú situáciu krízy a hovorili sme aj o rekonštrukcii vlády," uzavrela Remišová.

VIDEO Veronika Remišová a Richard Sulík po rokovaní s prezidentkou:

Remišová so Sulíkom po rokovaní s prezidentkou opakujú, že je čas na rekonštrukciu vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

16:41 Začína brífing predsedov SaS a Za ľudí po rokovaní s prezidentkou. "Všetci si pamätáme vzopretie, aby sa zmenila vláda. Dnes je tomu takmer rok a sami vidíme, že v mnohých veciach, aj napriek tomu, že táto vláda mala najlepšie úmysly, spravili sme mnoho chýb a z nich sa chceme poučiť," začína Remišová.

16:28 Na stretnutí v parlamente už prisľúbilo účasť aj vládne hnutie OĽaNO.

16:09 Situácia sa mimoriadne zamotáva. Podľa našich zdrojov z Úradu vlády minister Sulik odišiel z dnešného ranného rokovania veľmi podráždený. Predčasne mal odísť so slovami “Igor, si hnusný, zákerný klamársky c*uj!”

15:34 Podľa poslanca Petra Pellegriniho (nezaradený) musí vláda podať demisiu a krajinu by do volieb mali viesť odborníci.

15:27 SaS reaguje na posledné statusy Matoviča o vakcínach. Odmietajú údajné prekrútenie diskusie o rekonštrukcii vlády na to, že SaS nejde o zdravie a životy ľudí. Kritika SaS vraj nestojí na vakcíne Sputnik V a ani pochybnom nákupe či tlačovej besede predsedu vlády a ministra zdravotníctva, ale na neudržateľnom štýle vládnutia Igora Matoviča. "Je absurdné, aby sme boli namiesto konštruktívnej diskusie o rekonštrukcii vlády svedkami neustálych útokov a prekrúcania. Igor Matovič svojou rétorikou poštval proti sebe všetkých- koaličných partnerov, prezidentku, starostov a primátorov, odborníkov či veľkú časť verejnosti. Takto to predsa nemôže pokračovať. Sme najhorší na svete v úmrtiach na covid na počet obyvateľov. Igor Matovič však aj teraz citovo vydiera občanov, keď tvrdí, že len jemu ide o životy a všetci sú proti nemu. Nie je to pravda a vie to každý, kto dokáže prijať kritiku či názor druhého,“ zopakoval predseda SaS Richard Sulík.

Predstavitelia strany SaS
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:12 Za prezidentkou Čaputovou prichádzajú aj predstavitelia Za ľudí s Veronikou Remišovou, Máriou Kolíkovou či Jurajom Šeligom. V paláci už rokujú aj predstavitelia SaS.

Koaliční partneri prichádzajú na
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Koaliční partneri prichádzajú na
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Koaliční partneri prichádzajú na
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

VIDEO Príchod predstaviteľov SaS a Za ľudí do prezidentského paláca:

Koaliční partneri prichádzajú na mimoriadne rokovanie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:08 Matovič sa v najnovšom statuse venuje vakcínam, no už nie tým ruským, ale Pfizerom. Vláda vraj dohodla ďalších 100-tisíc dávok pre mesiac marec.

MIMORIADNE Rokovanie v parlamente
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)

14:30 Matovič opäť vyťahuje ďalší repetitívny status, kde opäť hovorí o Sputniku. Tentokrát ako o geopolitickej zbrani. "Prosím, uvedomme si každý, že ľudia zomierajú a majú právo na to, aby sme chránili ich životy. Covid nemá svoju obľúbenú svetovú stranu a rovnako ju nemá ani liek. Sputnikom sa zaočkujú len tí, ktorí chcú a preto zneužívať dovoz vakcíny a moju prítomnosť na košickom letisku ako dôvod na pád vlády, je mimoriadne zvláštne. 11 mesiacov obhajujem nepopulárne a ťažké rozhodnutia, ktorých cieľom je chrániť životy a zdravie ľudí. 11 mesiacov mi v tom opakovane pre percentá obľuby podrážajú nohy ľudia, od ktorých by som skôr očakával podporu," sťažuje sa premiér.

MIMORIADNE Rokovanie v parlamente
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)

14:06 Zástupcovia SaS sa zúčastnia na stretnutí, na ktoré predstaviteľov koalície pozval predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár, ak sa stretnutie uskutoční. Potvrdil to hovorca SaS Ondrej Šprlák. Za ľudí sa k ponuke Kollára vyjadrí po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktoré je naplánované na 15.00 h. Uviedol to člen predsedníctva Roman Krpelan. "Strana SaS je otvorená každému konštruktívnemu rokovaniu. Takže áno, ak stretnutie bude, zástupcovia SaS sa stretnutia zúčastnia," skonštatoval hovorca SaS.

14:03 Politológ Juraj Marušiak je veľmi skeptický. Vláda je v tejto chvíli podľa neho v štádiu klinickej smrti. Či sa z toho dostane, napovie až ďalší vývoj. Politológ pri hodnotení súčasnej situácie vo vládnej koalícii priznáva, že to, čo platí dnes, zajtra platiť nemusí. Je však presvedčený, že rozhodujúcim bude postoj predsedu vlády Matoviča. "Naďalej dokazuje, že je schopný nepredvídateľných rozhodnutí i neočakávaných spojenectiev," upozornil politológ. "Aj túto situáciu sa bude snažiť využiť maximálne vo svoj prospech," doplnil.

Politológ Juraj Marušiak
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

13:48 Na masívnu vládnu krízu už reaguje aj mimoparlamentná strana Hlas-SD. "Vládna koalícia nemá čas zachraňovať životy pred pandémiou, ale má dostatok času na vnútorné spory. Nemá energiu vysvetľovať ľuďom nové hygienické pravidlá, no má dosť energie otravovať národ vzájomnými urážkami. Nemá odvahu priznať zodpovednosť za plné cintoríny, ale má dosť odvahy na vyhrážanie sa pádom vlády," poskytla stanovisko hovorkyňa Hlasu Patrícia Medveď Macíková.

MIMORIADNE Rokovanie v parlamente
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

13:32 Toto podľa Kollára nemá víťazov, iba porazených - obete na covid a bežných ľudí. "Pozývam vás dnes o 17:00 do budovy NR SR a za zatvorenými dverami si všetko vydiskutujme," uzavrel vyhlásenie Kollár, za ktorým stáli členovia Sme rodina.

Vyhlásenie Borisa Kollára a
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:30 Začína tlačové vyhlásenie Borisa Kollára. "Hnutie Sme rodina za rok v koalícii si nikdy nič neodkazovalo cez statusy a nezvolávalo tlačovky. Bohužiaľ, máme tu partnerov, ktorí 10 mesiacov na seba útočia a vytvárajú takýto chaos. Teraz sa k tomu pridala ešte aj tretia strana. Nikdy sme to neurobili, ale teraz prvýkrát koaličných partnerov vyzvem cez médiá: Vážení koaliční partneri, prestaňte sa chovať ako malé deti na pieskovisku a vráťme sa k tomu, prečo táto vládna koalícia vznikla," hovorí rázne Kollár do kamier.

VIDEO Vyhlásenie predsedu parlamentu Borisa Kollára:

Kollár má dosť koaličných prekáračiek a partnerov pozval na stretnutie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

12:44 Podľa agentúry TASR k prezidentke Čaputovej prišli predstavitelia SaS už teraz. Konkrétne ide o predsedu strany Sulíka a ostatných ministrov Gröhlinga a Korčoka. Matovič o situácii v koalícii zatiaľ nerokoval s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Rovnako ani nepožiadal o stretnutie. Potvrdil to hovorca prezidentky Martin Strižinec.

MIMORIADNE Rokovanie v parlamente
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Koaliční partneri prichádzajú na
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:32 Vyhlásenie predsedu parlamentu Borisa Kollára sa presúva o polhodinu neskôr, teda na 13:30.

12:24 Prezidentka okrem predsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej o 15:00 príjme aj predsedu SaS Richarda Sulíka.

12:22 Premiér opäť píše jeden zo svojich statusov. "To vážne? To sme naozaj tak hlboko klesli, že nám naozaj na zdraví a životoch ľudí vôbec nezáleží? To vážne chceme ľuďom brániť, aby sa zaočkovali vakcínou, ktorej dôverujú? Áno, mnohým vysokopostaveným ľuďom v politike vyhovuje, aby tu zomieralo čo najviac ľudí a ľudia i ekonomika, čo najviac trpeli. Riadia sa heslom - čím horšie na Slovensku, tým lepšie pre ich neúspešné strany, ktoré veľmi chceli vládnuť," píše Matovič v reakcii na dnešné dianie.

MIMORIADNE Rokovanie v parlamente
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)

12:18 Mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko vyzýva strany SaS a Za ľudí aby trvali na odchode premiéra Igora Matoviča zo svojho postu. "Sme radi, že k podobnému názoru postupne dospeli aj strany SaS a Za ľudí: ak dnes podpredseda vlády a predseda SaS Richard Sulík otvorene vyslovuje požiadavku rekonštrukcie vlády, znamená to, že už zrejme naozaj nikto v koalícii nepopiera, že pokračovanie Igora Matoviča vo funkcii premiéra je už neudržateľné. Rekonštrukcia vlády, o ktorej Richard Sulík hovorí, je totiž zdvorilou výzvou k odchodu premiéra," tvrdí predsedníčka PS Irena Bihariová.

Tlačová konferencia Progresívneho Slovenska
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:35 SaS už svoje výhrady zhrnula aj v statuse na sociálnej sieti.

11:16 Boris Kollár už avizoval vyhlásenie ku koaličnej situácii o 13:00. Podľa Sulíka Matovič je pre neho naďalej partner na diskusiu, "no rozhádal všetkých vo vláde".

Sulík tiež dodal, že čo sa týka rekonštrukcie vlády, určite nepôjde len o post Mareka Krajčího.

Podľa informácií RTVS má strana Za ľudí žiadať demisiu ministra Mareka Krajčího.

VIDEO Richard Sulík vyzýva na rekonštrukciu vlády:

Sulík má toho plné zuby a vyzýva vládu na dôkladnú rekonštrukciu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:12 Sulík už má predbežnú koaličnú predstavu, no médiám ju zatiaľ neprezentuje. "Z tohto všetkého vynechať prezidentku by bola taktická chyba," hovorí Sulík. "Bavili sme sa na vláde aj o tomto. Čakajú nás ďalšie stretnutia, možno aj s poslaneckými klubmi, potrebujeme vedieť ich postoje a keď ich budeme vedieť, tak potom možno vieme prezentovať nejaké riešenie, na ktorom sa vieme dohodnúť. Pokiaľ chceme zabiť túto šancu, potom o tom treba výdatne rozprávať," doplnil Sulík.

Richard Sulík s Branislavom
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:07 "Ťažko môžeme takto ďalej fungovať. Boj s pandémiou evidentne nezvládame. Čelíme aj tomu, že predseda vlády poštval proti sebe vlastne všetkých. Nemôžeme pred tým už zatvárať oči. Sme zásadne proti predčasným voľbám. Určite ich nepodporíme. Momentálne zloženie parlamentu nám vyhovuje. Po predčasných voľbách by však nebolo lepšie zloženie národnej rady," pokračuje Sulík.

11:05 Sulík má problém s tým, že reštauráce sú už uzavreté 4 a obchody 2 mesiace. "Ženú ich do krachu. Urobil som dnes všetko, čo sa dalo. Dnes to už tretíkrát neprešlo vládou," povedal Sulík. "Zvolal som tiež včera republikovú radu rozšírenú o poslancov SaS. Chcel som, aby sme boli všetci pokope, a to preto, aby sme sa podebatovali o vnútropolitickej situácii aj o tom, kde vidíme priestor na zlepšenie. Je to aj na mieste, keď sú problémy," hovorí Sulík o včerajšom stretnutí. Po rokovaní sa stretla ešte menšia časť SaS a rozprávali sa aj so stranou Za ľudí.

Richard Sulík s Branislavom
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Nastal čas, aby sme sa vážne bavili o rekonštrukcii vlády, no nebudem teraz hovoríť žiadne detaily. Je to vážna vec, nestáva sa to každý deň a treba pri tom postupovať citlivo a hlavne s našimi partnermi. Chcem komunikovať aj so stranou Za ľudí a aj s Borisom Kollárom, rovnako aj s niektorými ľuďmi z hnutia OĽaNO," vyhlásil Sulík, ktorý by sa rád stretol aj s prezidentkou.

11:04 "Nemáme problém s tým, že táto vakcína bola zakúpená. Súhlasili sme s textom uznesenia, že zakúpime ktorúkoľvek vakcínu, ak bude mať certifikaciu EMY alebo ŠUKLu," povedal Sulík po vláde. "To, čo bolo nepekné bola tá okázalá prezentácia na letisku. Niečo také nerobil ani Viktor Orbán. Myslíme si, že to nemalo byť," povedal Sulík.

10:48 Po vláde vystúpil aj minister dopravy Andrej Doležal, ktorý však tiež neprezradil detaily o medzikoaličných vzťahoch. Rokovanie vlády formálne skončilo. V budove sa má ešte nachádzať minister školstva Branislav Gröhling.

Minister dopravy Andrej Doležal po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:25 Podľa ministra vnútra Romana Mikulca sa na vláde neriešili koaličné vzťahy. "Ani pán Sulík neinformoval o záveroch z rokovania SaS," dodal Mikulec.

Mikulec zhrnul dnešné rokovanie vlády, o koaličných vzťahoch sa vraj nerozprávali (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

SaS sa vyjadrí po vláde

O prvotných záveroch nie sú známe ešte žiadne konkrétne informácie. Po včerajšom rokovaní sa rozhodla situáciu komentovať koaličná SaS. "Republiková rada a poslanecký klub SaS budú pokračovať vo svojich rokovaniach, pričom o ich priebehu bude dnes po vláde informovať predseda SaS Richard Sulík," prezradilo nám komunikačné oddelenie strany Richarda Sulíka.

Sulík dokonca pred novinármi zatiahol žalúzie.

SaS rokuje o budúcnosti koalície (Zdroj: TASR - Jakub Popelka)

Tiché predsedníctvo u Za ľudí

Podobne včera prebiehalo aj predsedníctvo strany Za ľudí, ktorá sa síce zatiaľ k záverom nevyjadrila, no zo včerajšej nálady na centrále je evidentné, že viacerým do reči veľmi nebolo.

Rokovanie predsedníctva Za ľudí (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Na vládne rokovania dnes pritom neprišli predstavitelia Za ľudí Veronika Remišová a ani Mária Kolíková. Zrejme pokračujú vo vnútrostraníckych rokovaniach, no aj toto môže byť signál stálej nespokojnosti v koalícii. Sulík je na rokovaní vlády prítomný.

Informácie zatiaľ nemá ani vládne OĽaNO

OĽANO nemá informácie o tom, ako sa skončili debaty na utorkovej (2. 3.) Republikovej rade SaS, ktorá sa mala zaoberať ďalším postupom v koalícii i prípadným odchodom z vlády. Pred rokovaním vlády to uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). Naznačil, že šéf liberálov a minister hospodárstva Richard Sulík by mal kabinet o výstupoch informovať na rokovaní ministrov.

MIMORIADNE Rokovanie v parlamente
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Naď nechce špekulovať, s čím Sulík príde, ani o tom, ako sa skončila podobná debata vo vnútri ďalšej koaličnej strany Za ľudí. Je však presvedčený, že by sa mala koalícia orientovať na prácu, a nevybíjať sa v hádkach. "Menej politiky, menej prázdnych gest, viac práce," vyzval Naď.

Komunikácia s Korčokom a pomýlený deň

Poukázal na to, že niektoré konflikty sa vyostrujú úplne zbytočne, napríklad konštrukciami v médiách. Ako príklad uviedol informácie o tom, že minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) na utorkovej tlačovej konferencii k dodávke vakcín Sputnik V povedal, že sa dozvedel o transporte len v nedeľu večer. "Ľudsky sa pomýlil, vedel o tom v sobotu večer, aj mi hneď potom volal, že to dá na pravú mieru, povedal som, nechaj to tak. Len potom vznikol článok, ako som ja podrazil Ivana Korčoka," oznámil Naď.

Pnutie v koalícii vyvolala dodávka vakcín Sputnik V, ktorú mal vyrokovať predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) s ruskou stranou, a spôsob jej prijatia premiérom. Za ľudí a SaS sú proti používaniu vakcíny, ktorá nemá registráciu v Európskej únii. Predseda výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti Tomáš Valášek na protest proti postupu premiéra odišiel z koalície i strany Za ľudí.

Viac o téme: VládaKoalíciaIgor MatovičRichard SulíkBoris KollárVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu