Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nová súdna mapa: K návrhu vzniesli 460 pripomienok, nesúhlas s ňou vyjadrilo aj ministerstvo

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková Zobraziť galériu (3)
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - K návrhu novej súdnej mapy bolo vznesených 460 pripomienok, z toho 190 zásadných a osem hromadných. Návrh pripomienkovali aj tri ministerstvá. Vyplýva to z informácií zverejnených na portáli Slov-lex. Lehota na pripomienkovanie zákona o sídlach a obvodoch súdov uplynula 28. februára.

Nesúhlas s novou súdnou mapou vyslovilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. "Zrušenie Krajského súdu v Bratislave nijako neprispeje ani k špecializácii sudcov, nakoľko na tomto súde špecializácia sudcov existuje aj v súčasnosti," zdôraznil envirorezort. Za nelogické považuje aj to, aby v Bratislave nesídlil správny súd. Kritizuje aj spájanie Okresného súdu Bratislava I do navrhovaného mestského súdu. Dosiahnutie cieľov reformy by sa malo urobiť "skôr zrušením a spojením niektorých malých okresných súdov tak, aby bolo možné aj tu sudcov špecializovať na jednotlivé druhy agendy".

Ministerstvo financií (MF) SR žiada, aby návrh zohľadňoval počty zamestnaneckých miest v schválenom rozpočte verejnej správy na roky 2021 až 2023. Riziká vidí aj v súvislosti s financovaním reformy. "Upozorňujeme, že v prípade, ak by niektoré z uvedených výdavkov neboli financované zo zdrojov EÚ, bude potrebné ich zabezpečiť v rámci limitov výdavkov kapitoly Ministerstva spravodlivosti SR na príslušný rozpočtový rok," spresnilo ministerstvo. Zároveň žiada upraviť doložku vplyvov, keďže "predložený materiál má negatívny, rozpočtovo nekrytý vplyv na rozpočet verejnej správy z dôvodu navrhovaného zriadenia troch nových správnych súdov od 1. apríla 2022."

Rezort vnútra požaduje vzhľadom na potrebu zabezpečenia úloh Policajného zboru viaceré zmeny v navrhovaných obvodoch súdov. Konkrétne zachovanie okresných súdov v Brezne, Revúcej, Topoľčanoch a Veľkom Krtíši. Upozorňuje, že reforma takmer vôbec nerieši otázku pôsobnosti prokuratúry na území SR.

Nová súdna mapa: K
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Ministerstvo spravodlivosti SR avizovalo, že hlavnými cieľmi navrhovanej reformy súdnej mapy sú špecializácia sudcov na hlavné agendy a zlepšenie kvality rozhodnutí súdov. Spolu so špecializáciou sudcov by sa mala transformovať súčasná sieť 54 okresných súdov na 30 obvodov prvostupňových súdov. V rámci Bratislavy a Košíc majú na prvom stupni pôsobiť mestské súdy združujúce jednotlivé mestské obvody. Doterajší počet ôsmich krajských odvolacích súdov by mal byť nahradený tromi obvodmi odvolacích súdov v Trnave, Banskej Bystrici a Prešove.

Účinnosť súdnej mapy by sa mala odložiť aspoň o rok

Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu (ZOJ) podporuje pripomienky, aby sa účinnosť navrhovanej reformy súdnej mapy odložila aspoň o rok. Informovali o tom hovorcovia ZOJ Katarína Javorčíková a Dušan Čimo. Rezort spravodlivosti navrhuje účinnosť zákona od 1. augusta 2021.

V súvislosti s úspešnou implementáciou novej súdnej mapy požaduje ZOJ podrobný manuál prechodu na novú súdnu sústavu. „Na udržanie odborne skúsených sudcov a kvalitných pracovníkov súdnej administratívy v systéme je dôležitá aj finančná kompenzácia ich nákladov spojených s nevyhnutnosťou cestovania a ubytovania do nových sídiel súdov po primeranú dobu od účinnosti novej úpravy,“ spresnili.

Nová súdna mapa: K
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V rámci reformy podporuje iniciatíva zriadenie mestských súdov v Bratislave a Košiciach, oddelenie správneho súdnictva od sústavy všeobecných súdov, tiež vytvorenie troch odvolacích súdov pre západ, stred a východ Slovenska. Zároveň podporuje „redukciu okresných súdov o tie, na ktorých nie sú vytvorené podmienky na dostatočnú špecializáciu sudcov v hlavných súdnych agendách“.

K návrhu novej súdnej mapy bolo vznesených 460 pripomienok, z toho 190 zásadných. Lehota na pripomienkovanie zákona o sídlach a obvodoch súdov uplynula 28. februára. „ZOJ konštatuje, že takmer všetky relevantné subjekty si uvedomujú potrebu zmeniť súčasnú sústavu a rozmiestnenie súdov, rozdielne sú názory na rozsah a podobu zmien,“ doplnili.

Viac o téme: PripomienkyBratislavaSlovenskoMária KolíkováSúdna mapa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu