Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE Zomrel poslanec Smeru Ľubomír Petrák

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Vo veku 59 rokov zomrel poslanec Národnej rady SR a starosta obce Hurbanova Ves Ľubomír Petrák. O tom, že poslanec Smeru je vo vážnom stave v nemocnici, informoval cez týždeň šéf Smeru Robert Fico.

Potvrdil to jeho stranícky kolega a poslanec Dušan Jarjabek, ktorý má túto informáciu od rodiny zosnulého. O jeho vážnom stave informoval v piatok predseda Smeru Robert Fico. Podľa informácií Topky.sk prekonal koronavírus, ktorý mu spôsobil vážne komplikácie, následkom ktorých zomrel. 

Odišiel pracovitý kolega

Smer zverejnil na sociálnej sieti fotografiu s kondolenciou. Neskôr zverejnili aj stanovisko. Ťažko sa hľadajú slová vo chvíli, keď sa musíme vyrovnať so smrťou nášho dlhoročného kolegu a priateľa, poslanca Národnej rady SR Ľubomíra Petráka. Uviedli to v spoločnom stanovisku predstavitelia strany Smer-SD. "Jeho odchodom prišlo Slovensko o významného odborníka a skvelého človeka," deklarovali.

MIMORIADNE Zomrel poslanec Smeru
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Smer-SD)

Zdôraznili, že zosnulý poslanec bol významným predstaviteľom ľavicového hnutia na Slovensku. "Bol to autentický ľavičiar, ktorého hlavnou povahovou črtou bola charakternosť a silné sociálne cítenie. Všetci, ktorí sme mali česť spolupracovať s ním, si ho zapamätáme ako čestného, dobrého a skromného človeka," tlmočil vyjadrenie strany jej hovorca Ján Mažgút.

Poukázal i na to, že Petrák bol za svoj profesionálny prístup a odbornosť v oblasti školstva mimoriadne rešpektovaný. Pripomenul tiež, že bol takmer 30 rokov na čele miestnej samosprávy. "Aj napriek pôsobeniu vo veľkej politike stále zostal bezprostredným človekom, ktorý s rovnakou vážnosťou vykonával funkciu starostu Hurbanovej Vsi," dodal. "Ľubo Petrák bol môj 30-ročný politický kolega a osobný priateľ. Každý, kto ho bližšie poznal, musí za ním smútiť. Ľubo, odpočívaj v pokoji," napísal Fico na sociálnej sieti. 

MIMORIADNE Zomrel poslanec Smeru
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Na sociálnej sieti Facebook to potvrdil aj Ján Richter. "Odišiel človek, s ktorým som spolupracoval desiatky rokov. Ľubo Petrák bol poctivý a pracovitý kolega a vzorný otec rodiny. Vyjadrujem úprimnú sústrasť celej rodine a blízkym," napísal. 

MIMORIADNE Zomrel poslanec Smeru
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Ján Richter)

Spomínajú aj bývalí stranícky kolegovia

Úprimnú sústrasť vyjadrili aj Petrákovi bývalí stranícky kolegovia, ktorí dnes fungujú v strane Hlas Petra Pellegriniho. "S veľkým pohnutím som prijal smutnú správu o úmrtí dlhoročného kolegu a priateľa Ľubomíra Petráka. Pandémia svojimi tragickými dopadmi zasahuje celý národ a je našou povinnosťou urobiť všetko preto, aby sme ju porazili. Dovoľte mi vysloviť úprimnú sústrasť rodine a jeho blízkym. Česť jeho pamiatke," napísal Pellegrini. 

MIMORIADNE Zomrel poslanec Smeru
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

"Ľubo, odpočívaj v pokoji. Celej rodine vyjadrujem úprimnú sústrasť...," napísal Raši. Kondolovala aj bývalá ministerka vnútra Denisa Saková. 

MIMORIADNE Zomrel poslanec Smeru
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Richard Raši)

Na jeho úmrtie reagoval aj bývalý člen Smeru Otto Brixi. "Bol jeden z rých mojich parlamentých kolegov, na ktorých budem ako na ľudí, nie ako politikov, spomínať. Človek s veľkým srdcom a najmä v oblasti vysokého školstva mimoriadne otvorenou mysľou," napísal. 

Bolo mi cťou s tebou pracovať

Úprimnú sústrasť vyjadril rodine Petráka aj šéf SNS Andrej Danko. "Bol to usilovný a skromný človek. Málokto vie, že bol aj dlhoročným Predsedom skupiny Rusko-slovenského priateľstva. Neraz sme spolu s Ľubom bojovali práve s ľuďmi, ktorí dnes vládnu, aby sme ich presvedčili o potrebe dobrých vzťahov s Ruskou federáciou," napísal. 

"Stál vedľa mňa vždy na každom rokovaní v Moskve. Dnes majú ľudia možnosť ako Matovič vďaka našim vzťahom priniesť Sputnik," uviedol v stanovisku Danko. Podľa jeho slov Matovič miesto vzdania úcty mediálne len politicky útočí a zneužíva jeho úmrtie na svoje PR. "Ďakujem Ľubo, bolo mi cťou s tebou spolupracovať. Je škoda, že Sputnik tu nebol skôr. Viem, že keby sme vládli my, bol by tu už dávno. Česť jeho pamiatke," dodal. 

V nemocnici bojoval o život

V piatok ráno na tlačovej konferencii Fico potvrdil, že Petrák zvádzal tvrdý boj o život. Šéf Smeru však neprezradil, či ide priamo o infekciu koronavírusu. Petrák bol hospitalizovaný v ružinovskej nemocnici. "Dovoľte mi predtým, ako sa vyjadrím k téme, oznámiť, že jeden náš kolega, poslanec Národnej rady Ľubo Petrák, zvádza v ostatných dňoch a ostatných hodinách ťažký boj. My mu nemáme ako pomôcť, len tak, že naňho myslíme a držíme mu palce," povedal Fico na úvod.

"Nemôžem prezrádzať konkrétne informaćie. Pán Petrák podstupuje jeden komplikovaný chirurgický zákrok. Viac nepoviem," odpovedal Fico. V rovnakej nemocnici leží kvôli aj kvôli koronavírusu slovenský prokurátor Jozef Čentéš, ktorého stav je stále vážny. 

Kto bol Ľubomír Petrák?

Ľubomír Petrák sa narodil 6. augusta 1961 v Myjave. Po maturite absolvoval štúdium na Strojníckej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Na fakulte pôsobil ako odborný asistent a pedagóg. Po roku 1989 bol aj živnostníkom či konateľom v súkromných firmách CORRECT Plast a HB REAL. Do aktívnej politiky vstúpil začiatkom 90. rokov minulého storočia. Bol členom a neskôr aj predsedom Strany demokratickej ľavice (SDĽ). Od roku 1992 bol starostom Hurbanovej Vsi v okrese Senec. Funkciu starostu obhájil aj v komunálnych voľbách v roku 2018, v ktorých kandidoval za stranu Smer-SD.

Po zlúčení SDĽ so Smerom-SD v decembri 2004 vstúpil do strany Roberta Fica a v parlamentných voľbách v roku 2006 prvýkrát kandidoval za Smer-SD do NR SR. Po víťazstve Smeru-SD vo voľbách sa Ing. Ľubomír Petrák, Csc. stal poslancom parlamentu. Po voľbách v roku 2016 pôsobil v parlamente ako predseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport a tiež ako člen Výboru pre európske záležitosti. Ako poslanec Smeru-SD sa do parlamentu dostal aj po voľbách v roku 2020 a v NR SR bol podpredsedom Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

Viac o téme: SmerĽubomír Petrák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu