Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bratislavský primátor má dôvod na úsmev: Úspech v čase KORONAkrízy! Prestížny titul na dosah ruky

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Primátor Bratislavy Matúš Vallo zabojuje o titul najlepšieho starostu sveta! V záverečnej nominácii sa ocitlo celkovo 32 starostov a starostiek z 21 krajín. Ocenenie každé dva roky udeľuje medzinárodná organizácia The City Mayors Foundation.

Ako sa vlastne Matúš Vallo dostal na prestížny zoznam? Starostov naň nominovali ľudia z celého sveta. Pôvodne ich bolo 81, v užšom výbere nájdete 32 mien. O "kráľovi či kráľovnej medzi starostami" ale rozhodne až ďalšie hlasovanie na internete. Meno víťaza bude známe koncom jari. Na Vallovu nomináciu upozornil portál Euractiv.

V záverečnej nominácii sa ocitlo 32 starostov z 21 krajín sveta.
Zobraziť galériu (3)
V záverečnej nominácii sa ocitlo 32 starostov z 21 krajín sveta.  (Zdroj: reprofoto:worldmayor.com)

Boj s koronakrízou

Aké sú kritériá na najlepšieho starostu či starostku? Víťaz by mal napríklad myslieť ekologicky, mal by byť príkladom v prípade klimatickej krízy. Nadácia uvádza, že by mal byť odvážny, usilovný, mal by sa vyznačovať integritou.

No a tento rok je jedným z dôležitých bodov aj to, ako si starostovia poradili s koronakrízou, ktorá zasiahla celý svet. Po minulé roky sa taktiež prizeralo na problémy, ktoré hýbali aktuálne hýbali spoločnosťou. Napríklad v roku 2016 išlo o zvládanie migračnej krízy. Rok 2018 sa niesol v znamení nedotatku žien v samosprávach. 

Bratislavský primátor má dôvod
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Matúš Vallo sa stal primátorom v roku 2018. Organizácia ho na stránke opísala ako "všestranne talentovanú osobnosť." Vyzdvihujú, že počas koronakrízy v spolupráci so starostami jednotlivých mestských častí Bratislavy rýchlo reagoval a podieľal sa napríklad na zabezpečení pretestovania klientov domovov dôchodcov. Pomáhal tiež organizovať karanténne mestečká pre ľudí bez domova.

KORONAVÍRUS Primátor Bratislavy vyzýva občanov: Dôverujem vedcom, považujem očkovanie za účinné a bezpečné

"Po tom, ako udrela druhá vlna, opäť v spolupráci so starostami mestských častí pomáhal s organizáciou celoplošného testovania, ktoré nariadila, no žiaľ, nedostatočne podporila vláda," píše sa na webe. V medailóniku o Vallovi sa tiež dočítate o tom, že podporuje organizácie, ktoré bojujú za zlepšenie životného prostredia, taktiež za recykláciu či znižovanie vizuálneho smogu v meste. V pozadí nezostala ani Vallova snaha diskutovať s verejnosťou o problémoch, ktoré ich trápia.

Viac o téme: SvetRebríčekPrimátor Matúš Vallo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu