Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Minister Krajčí o aktuálnej KORONAsituácii: Medzi červenými okresmi je napokon Bratislava aj Nitra!

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Marek Krajčí v spoločnosti ďalších odborníkov v piatok znova predstúpil pred novinárov, aby informoval o aktuálnej epidemiologickej situácii na Slovensku. Zaznela aj správa, ktorá mnohých zaskočila. Okresy Bratislava a Nitra sa napokon radia k červeným okresom. Testovanie tu však povinné nebude. Prečítajte si podrobnosti.

Epidemická situácia sa v SR zlepšuje, v porovnaní s okolitými krajinami je trend výraznejší. Na piatkovej tlačovej konferencii hodnotiacej aktuálnu situáciu to uviedol minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. Stále však nemáme vyhraté. Denne sa u nás v priemere koronavírus podpíše pod smrť 107 ľudí.

VIDEO NAŽIVO Tlačový brífing ministerstva zdravotníctva

Minister Krajčí o epidemickej situácii na Slovensku: Pozitivita testov klesá, počty hospitalizovaných sú však stále vysoké (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)
 

Priemerný počet denných úmrtí sa zvýšil

Minister Krajčí v piatok informoval, že pri 14-dňovej incidencii prišlo v SR k poklesu zo 605 na 466, zatiaľ čo napríklad v Rakúsku to bolo z 278 na 233, v Poľsku z 257 na 217.

Pozitivita vykonaných PCR testov klesla z 19 na 15 percent, antigénových z troch na dve percentá. Na umelej pľúcnej ventilácii je 308 osôb, čo je mierny pokles oproti minulému týždňu (322). "Výrazne tiež stúpol počet otestovaných, keďže sa testovalo v rámci skríningu, v rámci sedemdňového priemeru sa zvýšil počet testov z 83.301 na 232.343," dodal minister.

Napriek znižujúcej sa pozitivite PCR i antigénových testov sa ale nedarí znižovať počet hospitalizovaných v nemocniciach, naopak, stúpol z 3285 na 3511. V priebehu siedmich dní sa zvýšil aj priemerný počet denných úmrtí z 94 na 107.

Minister takisto poukázal na to, že kritickými oblasťami v rámci sedemdňovej incidencie sú okresy Hlohovec, Trnava, Dunajská Streda, Trebišov, Galanta, Košice, Turčianske Teplice i Bratislava. Z hľadiska výjazdov záchranárov sú na tom najhoršie v Nitrianskom kraji, Košickom a Bratislavskom kraji.

Núdzový stav a zákaz vychádzania bude pokračovať

Krajčí ďalej uviedol, že predpokladá, že vláda od 8. februára obnoví núdzový stav a zavedie ďalší zákaz vychádzania, z ktorého budú platiť v niektorých prípadoch výnimky pre tých, ktorí budú mať negatívny test na ochorenie COVID-19. 

Červená je napokon Bratislava aj Nitra

Okresy Bratislava a Nitra s výsledkom 1,3 a 1,1 percenta pozitívnych patria po celoplošnom skríningu napokon k horším okresom. Minister zdravotníctva to oznámil na základe verifikovania a preverenia všetkých dát zo skríningového testovania. Povinné testovanie ich síce nečaká, no minister výrazne odporúča obyvateľom opäť sa otestovať.

VIDEO Minister Krajčí o
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Podľa definitívnych výsledkov ostala miera pozitivity na úrovni 1,24 percenta. "Z celkovo realizovaných 297.323 testov bolo pozitívnych 36.978," povedal Krajčí.

Oznámil tiež, že aj keď by sa malo v okresoch Bratislava a Nitra povinne testovať, vzhľadom na čas oznámenia informácie sa dohodol s predsedom vlády SR, aby sa zmenilo uznesenie vlády tak, že po 3. februári v týchto okresoch nebude vyžadované potvrdenie o negatívnom výsledku testu na ochorenie COVID-19. Minister však ľudí vyzval, aby sa testovali.

Poukázal pritom na situáciu v nemocniciach. "Najmä v bratislavskom kraji rastie počet hospitalizovaných, tá miera rastu je okolo štyroch percent, ak sa situácia nezmení, Bratislava sa dostane do rovnakej situácie, v akej bola Nitra," upozornil Krajčí. "Naozaj odporúčam, aby sa ľudia v Bratislave i Nitre otestovali v najbližších dňoch," uviedol minister.

BRATISLAVA JE OPÄŤ ČERVENÁ Po poslednom vyhodnotení celoplošného testovania bola Bratislava s pozitivitou 1,3 opäť...

Uverejnil používateľ Bratislavský kraj Piatok 29. januára 2021

Poukázal v tejto súvislosti i na to, že ak pri vývoji epidemiologickej situácie ostane Slovensko v rámci COVID automatu v najhoršom štvrtom stupni, teda "v čiernej farbe", ľudia budú potrebovať pri ceste do zamestnania po 8. februári negatívny test. Odporučil testovať sa aj v okresoch Dolný Kubín a Liptovský Mikuláš, ktoré po posune Bratislavy a Nitry medzi horšie okresy sa, naopak, dostali do skupiny s lepšími výsledkami. Krajčí dodal, že každý okres, ktorý sa rozhodne testovať, dostane od štátu testy a päť eur za vykonaný test.

K slovám Mareka Krajčího sa na sociálnej sieti medzičasom vyjadril aj primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Priblížil, že je rád, že minister zdravotníctva uznal, že z večera do rána nie je možné zorganizovať veľké plošné testovanie pre približne 200-tisíc ľudí.

Reagovala aj starostka mestskej časti Karlova Ves Dana Čahojová.
Zobraziť galériu (10)
Reagovala aj starostka mestskej časti Karlova Ves Dana Čahojová.  (Zdroj: reprofoto:Dana Čahojová)

"Testovanie v Bratislave preto do 8. februára zostáva na dobrovoľnej báze. Ak sa teda chcete, alebo potrebujete počas tohto víkendu otestovať, na našich MHD odberných miestach to vybavíte jednoducho, bezpečne a bez čakania na výsledok," uviedol Vallo.

“Dovoľte, aby sme vás oboznámili s finálnymi výsledkami skríningového testovania, ktoré prebiehalo od minulého pondelka...

Uverejnil používateľ Matúš Vallo má rád Bratislavu Piatok 29. januára 2021

„Tri dni sme boli držaní v tom, že sme v bielej zóne, a zrazu sa v piatok večer dozvieme, že sme v červenej zóne,“ reagoval aj hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.

Percento pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 sa v Nitre podarilo dostať z 2,13 percenta v prvom kole testovania, cez 1,02 percenta v druhom až na 0,77 percenta v treťom kole testovania, ktoré sa uskutočnilo od 22. januára do 24. januára.

Mesto Nitra zriadilo počas tohto víkendu (30. - 31. 1.) 20 odberných miest, na ktorých sa budú môcť záujemcovia nechať otestovať na ochorenie COVID-19. Samospráva tak urobila napriek tomu, že štvrté kolo plošného testovania v meste nebolo potrebné. Počet testovacích miest však oproti predchádzajúcim trom kolám zredukovala na polovicu. Záujemcovia sa môžu dať otestovať v sobotu a nedeľu v čase od 8.00 do 16.30 h.

Viac o téme: KoronavírusMarek KrajčíEpidemiologická situácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu