Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Smer-SD nebude asistovať pri kúpe testov: ĽSNS vstup do výberovej komisie neodmieta

Smer-SD
Smer-SD (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Opozičný Smer-SD nebude asistovať pri nákupe žiadnych testov, pokiaľ sa nevyrieši "nezákonná, do oči bijúca krádež na testoch nakúpených cez malú trnavskú firmu, priamo napojenú na Igora Matoviča, Richarda Sulíka a Borisa Kollára". Uviedol to Smer-SD v reakcii na Sulíkovo vyjadrenie, že chce v súvislosti s nákupom zriadiť výberovú komisiu, do ktorej prizve aj zástupcov opozície a tretieho sektora.

"Predseda strany Smer-SD Robert Fico v najbližších dňoch absolvuje stretnutie na finančnej správe a štátnych hmotných rezervách a vyslovuje obrovský údiv nad tým, ako médiá túto obrovskú krádež zatajujú a kryjú," doplnil hovorca strany Ján Mažgút. Kritizuje aj stanovisko TIS, ktorá podľa Smeru-SD "túto krádež odobrila". "Takéto kradnutie v priamom prenose a v takýchto obludných rozmeroch história moderného Slovenska nepozná," doplnil.

Minister hospodárstva a vicepremiér Richard Sulík (SaS) má zabezpečiť obstaranie 16 miliónov antigénových testov, a to v etapách k 2., 9. a 16. decembru a koncu decembra. Sulík avizoval, že v súvislosti s nákupom zriadi výberovú komisiu, do ktorej prizve aj zástupcov opozície a tretieho sektora. Chce sa obrátiť aj na Úrad pre verejné obstarávanie, aby zistil, ktoré spôsoby obstarania sú v súlade so zákonom. Oslovil aj Najvyšší kontrolný úrad SR, či je nákup v súlade s kompetenciami ministerstva hospodárstva.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Sulík avizoval, že sa obráti na svojich kolegov v stredoeurópskom regióne a bude "sondovať" prípadné možnosti spoločného obstarania testov. Myslí si však, že vzhľadom na plánovaný objem 16 miliónov testov nebude mať ani prípadný spoločný nákup efekt na optimalizáciu ceny.

ĽSNS neodmieta vstup do Sulíkovej výberovej komisie k nákupu testov

Opozičná Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) neodmieta vstup do výberovej komisie, ktorú chce zriadiť minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v súvislosti s nákupom testov. Prizvať do nej mieni aj zástupcov opozície a tretieho sektora.

"Neodmietame vstup," uviedol predseda ĽSNS Marian Kotleba, ktorý iniciatívu víta. Upozornil však na to, že koalícia má dosť hlasov, aby opozíciu prehlasovala. "Vládna väčšina má silnú ústavnú väčšinu, ktorú sa nebojí zneužívať," doplnil.

Viac o téme: NákupTestyKomisiaSmer-SDRichard SulíkĽSNS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu