Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Drsná kritika Najvyššieho súdu! Jankovská marí vyšetrovanie: Chodí za ňou aj jej syn, zmenil si priezvisko

Monika Jankovská a Denisa Cviková Zobraziť galériu (3)
Monika Jankovská a Denisa Cviková (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Bývalá štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti a exsudkyňa Monika Jankovská je už vo väzbe viac ako polroka. Nedostala sa z nej ani po niekoľkých žiadostiach o prepustenie.

Najvyšší súd rozhodoval o Jankovskej a Cvikovej koncom augusta ako odvolací súd. Piateho augusta totiž Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici zamiestol žiadosť Moniky Jankovskej o prepustenie z väzby. Na slobodu však pustil Denisu Cvikovú, ktorá je vo väzbe v rovnakej veci ako Jankovská. Cviková sa však dlho netešila, Najvyšší súd rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu zrušil a Cviková tak ostala vo väzbe. 

EXKLUZÍVNE Monika Jankovská ponúkla skalpy oligarchu aj ministrov: Prokurátorka ju definitívne umlčala!

Podľa rozhodnutia Najvyššieho súdu, obvinená Jankovská a spoluobvinená Cviková cielene maria vyšetrovanie. "V tejto súvislosti je potrebné uviesť, že obvinená Mgr. Denisa Cviková zákonnosť predmetnej domovej prehliadky napadla ústavnou sťažnosťou, ktorá však bola uznesením Ústavného súdu Slovenskej republiky zo 7. júla 2020 odmietnutá ako zjavne neopodstatnená. Treba iba dodať, že v rámci tejto domovej prehliadky boli v byte obvinenej zaistené aj mobilný telefón zn. Iphone (PIN odmietla uviesť) a notebook zn. HP, pričom uvedené technické stopy neboli doteraz pribraným znalcom vyriešené," píše sa v uznesení Najvyššieho súdu.

Podľa sťažnostného súdu nejde o prvý zaznamená pokus o marenie objasňovania skutočností závažných pre trestné stíhanie, respektíve ovplyvňovanie spoluobvinených zo strany obvinenej Cvikovej.

Monika Jankovská
Zobraziť galériu (3)
Monika Jankovská  (Zdroj: TASR)

"Z výpovede obvinenej JUDr. Jankovskej vyplýva, že pred zasadnutím osobitnej komisie Súdnej rady Slovenskej republiky, na ktoré boli všetci menovaní predvolaní (28. októbra 2019), obvinená Cviková sprostredkovala odkaz obvinenej Jankovskej, aby toto pozvanie všetci ignorovali s tým, že dotyčná „svoju sestru radšej priviaže o radiátor". Naviac z výpovede obvinenej Jankovskej vyplýva, že obvinená Cviková ju navštívila ešte v januári 2020 počas jej pracovnej neschopnosti, teda obidve svoj kontakt ani následne neprerušili. Na tomto mieste treba už iba dodať, že samotná obvinená Jankovská už spomínaným listom z 12. mája 2020 (teda ešte pred podaním žiadosti o prepustenie z väzby na slobodu) požiadala o stretnutie s riaditeľom NAKA, ktorému chcela poskytnúť určité informácie k svojej ako aj k inej trestnej činnosti. Pritom práve táto osoba mala byť jedným z tzv. spiritus rector tejto justičnej korupčnej siete, ktorá z titulu svojej funkcie a postavenia mala systematicky za úplatky ovplyvňovať živé súdne konania. Obava z marenia skutočností dôležitých pre trestné konanie je daná hlavne charakterom tejto trestnej činnosti, ktorá sa obvineným kladie za vinu, ich osobnostnou výbavou (ako manipulatívna, pomstychtivá, submisívna, atď.), dlhoročnými priateľskými a pracovnými vzťahmi /aj príbuzenskými/ a na podklade nich vzájomne realizovanými rôznymi službami a protislužbami, a to i so sudcami v tejto veci neobvinenými (ale v komunikácii s Marianom Kočnerom sa spomínajúcimi)," píše súd.

Denisa Cviková
Zobraziť galériu (3)
Denisa Cviková  (Zdroj: TASR)

Podľa Najvyššieho súdu práve tieto skutočnosti vzbudzujú obavu, že by obdobným spôsobom mohli obvinené postupovať aj vo veci, kde sú teraz aj iny samé zaiteresované. "Navyše, keď obvinené osoby od samého začiatku každá osobitne, ako aj vo vzájomnej kooperácii, maria objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie (zbavovaním sa pôvodných mobilných telefónov, mazaním kontaktov a komunikácie, mediálnou prezentáciou, prípravou obhajobných elaborátov atď.) a navzájom sa ovplyvňujú s cieľom zmariť, alebo aspoň sťažiť objasnenie tejto trestnej veci," dodáva súd. 

Kritika prokuratúry

Najvyšší súd však v závere uznesenia skritizoval aj postup porkurátorky Simonovej a spomenul aj prvú námestníčku generálnej prokuratúry Vieru Kováčikovú. Senát ju skritizovali za to, že vyhlasuje, že Jankovská nespáchala trestný čin korupcie ako verejný činiteľ a že mohlo ísť o nepriamu korupciu. Na jej stanovisko sa odvolávala aj Jankovská vo svojej žiadosti o prepustenie z väzby. 

Kritiku schytala aj dozorujúca prokurátorka Valéria Simonová. Ako sme už informovali, Jankovská chcela vypovedať k viacerým korupčným kauzám, ale stopnúť jej to mala práve Simonová. Rovnako jej neumožnila ani stretnutie s riaditelom NAKA Branislavom Zurianom. Aj toto kritizuje Najvyšší súd a tvrdí, že to vyzerá, akoby prokuratúra nemala záujem objasniť prípad Búrka. 

Kováčiková trvá na tom, že Monika Jankovská nespáchala trestné činy ako verejný činiteľ

"V rozpore so zásadou legality a oficiality sa potom javí aj postup prokurátorky, ktorá na oznámenie obvinenej JUDr. Jankovskej z 12. mája 2020, že chce uviesť určité informácie o trestnej činnosti, pre ktorú je obvinená ako aj o inej trestnej činnosti, reagovala tak, že riaditeľovi Zurianovi, (ktorému bola žiadosť adresovaná), odmietla dať súhlas k návšteve obvinenej. Práve toto negatívne stanovisko by malo byť dôvodom na preskúmanie postupu dozorovej prokurátorky počnúc nadriadeným prokurátorom (špeciálnym prokurátorom) a končiac prvou námestníčkou generálneho prokurátora," píše Najvyšší súd.

"Predmetná trestná vec týkajúca sa takpovediac systémovej korupcie na bratislavských súdoch je prvou vecou, ktorú sa podarilo zrealizovať, a to aj tak len vďaka náhode založenej na získaní komunikácie Threema, ktorú si jeden z obvinených zálohoval, a ktorá bola zabezpečená v inej trestnej veci a následným výpovediam spolupracujúcej osoby. Napriek tomu sťažnostný súd, konkrétne senát 5T, ktorý vo veci už rozhodoval opakovane, nadobudol dojem, akoby vo veci ani zo strany špeciálnej prokuratúry nebol reálny záujem vec náležite objasniť," pokračuje senát v kritike.

Podľa neho tomu presvedčeniu súdu nasvedčuje hlavne už spomínaný postup prokurátorky ako aj to, že nadriadení ignorujú jej postupy a nepreskúmajú ich. "Treba si uvedomiť, že pokračovanie v takomto postupe zo strany prokurátorky a jej nadriadených, môže mať následne zásadný vplyv na rozhodnutia súdov o ďalšom trvaní väzby obvinených," dodáva Najvyšší súd. 

Jankovskú navštevoval syn

Problém má však aj Jankovskej advokátka lenka Charvátová. U nej totiž pracuje ako koncipient syn Moniky Jankovskej Jakub. Z dôvodu Jankovskej prísnej väzby a pandémie koronavírusu, by Jakuba Jankovského nepustili za mamou do väzby. Avšak dostal sa tam ako koncipient, pretože ho tam posielala práve Charvátová. Tú bude teraz preverovať disciplinárna komisia na podnet ministerstva spravodlivosti. 

Včera som dostal informáciu z dobrého zdroja, že syn Moniky Jankovskej - Jakub Jankovský si zmenil priezvisko....

Uverejnil používateľ Ondrej Janíček - spravodlivosť zvíťazí Utorok 8. septembra 2020

Okrem toho, Jankovský si mal zmeniť aj meno. Zobral si priezvisko svojej ženy Kristíny Vaskovej. Tá je dcérou Petra Vaska, bývalej pravej ruky Petra Čongrádyho. "Jakub Vasko alias Jankovský si zmenil meno aj preto, aby sa stal komplicom svojej zvrhlej matky, ktorú môže navštevovať vo väzbe ako koncipient, pritom je však iba poštár, ktorý ťahá nitky ovplyvňovania a vyviňovania zločinca akým bezpochyby Monika Jankovská je. Bojoval som dlhé roky sám proti tejto zgerbe zločincov a niekto sa čuduje, že používam expresívne výrazy," napísal na sociálnej sieti Ondrej Janíček.

Viac o téme: VäzbaUznesenieNajvyšší súdDenisa CvikováMonika Jankovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu