Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SaS pichla do osieho hniezda: Po otvorení témy odluky cirkvi od štátu ich koalícia zrušila

Ostatným koaličným stranám sa v tomto období veľmi nechce zaoberať odlukou cirkvi od štátu. Zobraziť galériu (6)
Ostatným koaličným stranám sa v tomto období veľmi nechce zaoberať odlukou cirkvi od štátu. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Téma odluky cirkvi od štátu, ktorú oživila koaličná SaS stále neutícha. Po ostrých vyjadreniach premiéra Igora Matoviča či Richarda Sulík sa teraz k tejto otázke vyjadrili ministri koaličných strán. Takmer všetci sa zhodujú, že na stole sú momentálne závažnejšie problémy, ktorým musí Slovensko čeliť.

Otvárať v tejto dobe otázku odluku cirkvi od štátu nie je namieste. Je o tom presvedčený minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina), ktorý vychádza aj z faktu, že v roku 2019 prišlo k novele zákona o financovaní cirkví, pričom išlo o široký konsenzus.


Matovič sa pustil do Sulíka! Návrh SaS na odluku cirkvi od štátu označil za útok na najprízemnejšie pudy


"Musíme si tiež uvedomiť, že tradičné cirkvi majú v našej spoločnosti historicky dané miesto a patria ku kultúrnej identite Slovenska. Rovnako tak je potrebné vnímať aj kultúrne dedičstvo, ktoré predstavujú sakrálne objekty, o ktoré je povinnosťou štátu sa postarať," zdôraznil Krajniak.

SaS pichla do osieho
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) vníma, že podobná diskusia má miesto v demokratickej krajine, nie je však témou dňa.

SaS pichla do osieho
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: facebook/Ján Zemiar)

Podobne zmýšľa minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). "V tomto volebnom období je prioritou rekonštrukcia štátu a návrat dôvery občanov v štát," zdôraznil. Netají však zároveň, že je stúpencom nezávislej cirkvi od štátu, podporuje systém asignovaných daní. Poukazuje na to, že v zahraničí tento systém funguje a pomáha tvoriť dobre financovanú a na politike nezávislú cirkev

SaS pichla do osieho
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa ministra financií Eduarda Hegera z OĽaNO nebolo správne ani šťastné to, akým spôsobom bola diskusia na túto tému otvorená. "Nie sú ešte jasné ani čísla a ani dáta na to, aby sme sa mohli rozprávať o majetkoch cirkvi," povedal Heger. Ten síce spomenul, že napríklad v Nemecku existuje systém cirkevnej dane, no teraz by do tejto debaty určite nešiel.

SaS pichla do osieho
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Stopka od premiéra

Najväčší odpor k tejto téme vyjadril sám premiér, ktorý otvorenie témy v tomto období označil za marketing. "Odluka cirkvi od štátu je veľmi citlivá otázka, pri ktorej by sa mali zmeny robiť až po poctivej celospoločenskej diskusii. Spôsob, kedy SaS cirkev, ako spoločenstvo veriacich ľudí, vyhlási najprv de facto za príživníkov, je najhorší možný spôsob ako poctivú diskusiu začať. Až mám pocit, že ani nejde o odluku od štátu, ale prvoplánový marketing útočiaci na najprízemnejšie pudy," vyjadril sa včera pre Topky premiér Igor Matovič.

SaS pichla do osieho
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Tému otvorili sulíkovci

„Koronakríza ukázala jednoznačnú nevyhnutnosť šetrenia verejných financií. Jedným z možných zdrojov šetrenia môže byť aj konečné vysporiadanie sa s financovaním cirkví, ktoré štát podporuje v objeme takmer 52 miliónov eur ročne. Uznávame význam náboženstva a cirkví v morálno-etických otázkach, ako aj v oblastiach týkajúcich sa rôznych verejnoprospešných aktivít. Súčasne je na mieste začať celospočenskú debatu, či by sa tieto peniaze nedali využiť lepšie. Nehovoríme však o zrušení finančnej podpory pre sakrálne pamiatky, ktoré sú dôležitou súčasťou kultúrneho dedičstva,“ vysvetľuje poslanec NR SR za SaS Miroslav Žiak.

Riešením odluky cirkvi od štátu by podľa SaS bolo financovanie cirkví prostredníctvom dobrovoľných príspevkov občanov. „Za najvhodnejší model financovania cirkví považujeme asignačný model v prospech registrovanej cirkvi z dane z príjmov občanov. Ten umožňuje slobodu rozhodovať, koho chce daňovník svojimi daňami podporiť. Na druhej strane to znamená slobodu aj pre tých daňovníkov, ktorí aktivity cirkvi nevyužívajú či odmietajú. Tento model by vychádzal priamo z Ústavy, ktorá definuje Slovensko ako nábožensky neutrálny štát,“ uzavrel Miroslav Žiak.

Viac o téme: ŠtátReakcieJán BudajOdlukaMilan KrajniakMária KolíkováEduard HegerCirkev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu