Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Matovič sa pustil do Sulíka! Návrh SaS na odluku cirkvi od štátu označil za útok na najprízemnejšie pudy

SaS opäť vytiahla odluku cirkvi od štátu Zobraziť galériu (8)
SaS opäť vytiahla odluku cirkvi od štátu (Zdroj: TASR - Martin Baumann, Michal Svítok, Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Prešiel len polrok a vládna Sloboda a Solidarita (SaS) sa pomaly začína angažovať vo svojich predvolebných sľuboch, kde okrem iného hovorila o odluke cirkví od štátu. Zdá sa, že teraz prišlo na tieto slová a iniciátorom takéhoto návrhu môže byť poslanec liberálov Miroslav Žiak. SaS sa s touto myšlienkou už pohráva na sociálnej sieti Facebook. O reakciu na tieto kroky sme požiadali niektorých vládnych členov.

Podľa slov liberálov práve teraz "nastal čas na debatu o reforme financovania cirkví, ktoré by malo byť dobrovoľné. Zároveň by sme učinili zadosť Ústave Slovenskej republiky," otvára túto tému SaS.

Plusy vidia SaSkári hlavne v rozpočte

"V SaS sme presvedčení, že každý sa dokáže rozhodnúť slobodne či zo svojich daní cirkev podporí alebo nie. Takouto zmenou by sme v rozpočte ušetrili 52 miliónov eur. Uznávame význam náboženstva a cirkví v morálno-etických otázkach, ako aj v oblastiach týkajúcich sa rôznych verejnoprospešných aktivít, avšak je na mieste začať celospoločenskú debatu, či by sa tieto peniaze nedali využiť lepšie," argumentujú liberáli. Prízvukujú však, že nemajú v úmysle stopnúť financovanie na údržbu pamiatok. "Nehovoríme však o zrušení finančnej podpory pre sakrálne pamiatky, ktoré sú dôležitou súčasťou kultúrneho dedičstva," dodávajú.

Matovič sa pustil do
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

Chcú slobodu aj pre ateistických daňovníkov

V tejto iniciatíve sa angažuje hlavne poslanec SaS Miroslav Žiak. „Riešením odluky cirkvi od štátu by bolo financovanie cirkví prostredníctvom dobrovoľných príspevkov občanov. Za najvhodnejší model financovania cirkví považujeme asignačný model v prospech registrovanej cirkvi z dane z príjmov občanov. Ten umožňuje slobodu rozhodovať, koho chce daňovník svojimi daňami podporiť. Na druhej strane to znamená slobodu aj pre tých daňovníkov, ktorí aktivity cirkvi nevyužívajú či odmietajú. Tento model by vychádzal priamo z Ústavy, ktorá definuje Slovensko ako nábožensky neutrálny štát,“ vysvetľuje poslanec liberálov.

Matovič sa pustil do
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa Matoviča je to marketing na najprízemnejšie pudy ľudí

Na snahu liberálov sa rozhodne pozitívne nepozerá predseda vlády Igor Matovič. "Odluka cirkvi od štátu je veľmi citlivá otázka, pri ktorej by sa mali zmeny robiť až po poctivej celospoločenskej diskusii. Spôsob, kedy SaS cirkev, ako spoločenstvo veriacich ľudí, vyhlási najprv de facto za príživníkov, je najhorší možný spôsob ako poctivú diskusiu začať. Až mám pocit, že ani nejde o odluku od štátu, ale prvoplánový marketing útočiaci na najprízemnejšie pudy," vyjadril sa pre Topky premiér.

Matovič sa pustil do
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Zvyšok Matovič prezradil vo svojom statuse.

Matovič sa pustil do
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

Kollár je za, no teraz na to nie je čas

Na túto snahu liberálov sme sa pýtali aj u koaličného partnera Sme rodina. "Osobne si myslím, že odluka cirkvi od štátu je v poriadku, ale nemyslím si, že teraz je na to vhodná doba. SaS sa správa rovnako populisticky ako ĽSNS, len to berie z opačného konca. Je to opäť kultúrno-etická otázka, ktorú naši veriaci citlivo vnímajú a preto nerozumiem tomuto populistickému kroku Richarda Sulíka, keď musí vedieť, že to opäť bude rozdeľovať spoločnosť," povedal pre Topky predseda parlamentu Boris Kollár.

Boris Kollár
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Remišová si tiež nemyslí, že je na to vhodná doba

Strana Veroniky Remišovej v tomto čase rovnako neprikladá tejto iniciatíve prioritný význam. "Slovensko aktuálne trápia úplne iné problémy, a pre stranu Za ľudí sú prioritou zlepšenie nášho zdravotníctva, školstva, musíme zreformovať justíciu, oživiť našu ekonomiku a naštartovať rozvoj regiónov. Programové vyhlásenie vlády, presne definuje priority tejto vlády a táto medzi nimi nie je," skonštatovala predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová.

Matovič sa pustil do
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Biskupská konferencia rovnako nepovažuje návrh za primeraný

K téme mala čo povedať aj Konferencia biskupov Slovenska (KBS). "Debata okolo modelov, vrátane asignačného, prebiehala na Slovensku tri desaťročia. Jej súčasťou bolo množstvo diskusií, rokovaní, analýz expertných skupín zo strany štátu aj cirkví. Minulý rok prijal parlament zákon zahŕňajúci model, na ktorom sa štát so všetkými cirkvami dohodol, a tento model sa ešte len zavádza do praxe. Obsahuje odlišný prístup oproti minulosti, teda zákonu z roku 1949, ktorý vznikol, keď komunisti všetok majetok cirkvám zhabali. Ako je známe, reštitúcie dodnes neboli na 100 percent dokončené, a značná časť majetku sa cirkvám vrátila úplne zdevastovaná. Zriekli sme sa však nároku túto otázku otvárať. Aj preto nevidíme dôvod nanovo otvárať otázku financovania," povedal pre Topky hovorca KBS Martin Kramara.

"V súvislosti s korona-krízou možno podotknúť, že predstavitelia cirkví svojím pôsobením prispeli k dodržiavaniu opatrení zavedených štátom. Autoritu štátu sa snažili podporiť všade, kde bolo potrebné. To, že cirkvi nemohli verejne sláviť bohoslužby, znamenalo pre chrámy veľké finančné straty. Mnohé farnosti sa dostali do vážnych problémov, pretože energie, nájmy, hypotéky, atď. museli platiť, aj keď im úplne vypadli príjmy z milodarov. Napriek tomu sme štát nežiadali o žiadnu výpomoc. Sami sme si zabezpečovali aj ochranné pomôcky, aby sme mohli vykonávať aspoň núdzovú službu v nemocniciach, domovoch sociálnych služieb, medzi bezdomovcami, atď, čo bolo spojené s ďalšími nákladmi. Nechceli sme štát nijako zaťažovať: pýtali sme sa, čo môžeme urobiť, aby sme pomohli. Návrh, na ktorý sa pýtate, nepokladáme v daných okolnostiach za primeraný," uzavrel Kramara

Kritika opozície

Kritika sa ozývala dnes aj z radov opozície nového Hlasu-SD "Strana SaS a jej líder Richard Sulík by sa mala v prvom rade sústrediť na to ako pomôcť  slovenskej ekonomike a ľudom, aby nestratili zamestnanie a sociálne istoty. V tejto oblasti vládna koalícia zjavne zlyháva a preto nastoľuje témy, ktoré majú odvrátiť pozornosť verejnosti od jej koaličných káuz a neschopnosti riadiť štát. Hlas  - sociálna demokracia považuje súčasný stav za vyvážený a nie je dôvod niečo na ňom zásadne meniť. Zároveň chceme upozorniť, že za vlády Petra Pellegriniho došlo k historicky najvyššiemu zvýšeniu miezd duchovných, pretože cirkev zohráva v duchovnom živote Slovenska svoju dôležitú úlohu," odkázala liberálom strana Hlas-SD cez svoju hovorkyňu Patríciu Medveď Macíkovú.

Stranu Hlas - sociálna
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/ Jano Boccacio Zemiar)

Viac o téme: ŠtátSaSOdlukaCirkevMiroslav Žiak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu