Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Je to tu! Prevádzky sa od zajtra otvoria, PREHĽAD nových opatrení, ktoré s nimi prídu

Slovákov čaká od stredy prvá fáza otvárania ekonomiky. Zobraziť galériu (4)
Slovákov čaká od stredy prvá fáza otvárania ekonomiky. (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Už zajtra to príde. Vláda pristúpila k ďalšiemu kroku v rámci opatrení počas koronakrízy. Po vzore okolitých krajín aj Slovensko pre záchranu ekonomiky pristupuje k postupnému otváraniu niektorých prevádzok, no nie všetkých skokovo. Od zajtra sa totiž začína len prvá fáza a s ňou aj niektoré zmeny, ktorých prehľad vám prinášame.

Na základe vládnych nariadení boli ešte v priebehu marca postupne uzatvárané všetky maloobchodné prevádzky s výnimkami potravín a drogérií. Vláda opatrenia postupne "šperkovala" o dezinfekciu pri vstupoch do predajní, sociálny odstup či zákaz vychádzania bez rúška alebo inej ochrany tváre do spoločnosti.

KORONAVÍRUS Je to tu!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tlačový odbor úradu vlády)

Štyri konkrétne fázy

1. fáza: S prvou fázou otvárania prevádzok, ktorá začína plynúť už od zajtra (22. apríla v stredu) súvisí otvorenie obchodov a služieb do 300 metrov štvorcových. V súvislosti s prvou fázou sa spomína aj otváranie vonkajších športovísk, v ktorých sú zahrnuté bezkontaktné športy bez šatní, obecenstva a bez WC. Dlhodobé ubytovanie dostane rovnako zelenú, no bude bez stravy. Otvoriť môžu tiež trhoviská v exteriéri vzhľadom na podmienky. Poslednou staťou pri otváraní prevádzok sú predajne automobilov a autobazárov.

Ostatné fázy nemajú presne určený termín začiatku a odvíjať sa budú od schémy mediánu infikovaných uvedenej nižšie.

2. fáza: V druhej fáze sa hovorí o rozšírení otvárania ubytovania, pôjde o krátkodobé, bez spoločného stravovania, no s jedlom na izbu. Ďalšie služby budú zatiaľ nedostupné. Otvoriť budú môcť aj kaderníctva, pedikúry a iné, podobné služby. Súčasťou otvorenia v 2. fáze budú aj vonkajšie turistické atrakcie, taxi služby za daných podmienok (bude musieť byť hermeticky oddelený priestor medzi vodičom a klientom a po každom rozvoze musí byť vykonaná dezinfekcia), detské kluby do 10 rokov a bohoslužby so svadbami tiež za prísnych podmienok.

3. fáza: V tretej fáze príde k väčšiemu prielomu v súvislosti s opatreniami, keďže otvoriť už budú môcť aj prevádzky a služby do 1000 metrov štvorcových. Verejné stravovania sa otvoria o vonkajšie terasy, zelenú dostanú masáže a iné rehabilitácie. Otvoria sa tiež kultúrne ustanovizne ako múzeá, galérie, knižnice a výstavné siene, tiež za prísnych podmienok.

4. fáza: Zatiaľ posledná fáza uvoľňovania ekonomiky sa týka predovšetkým kín, divadiel, kúpalísk a iných hromadných podujatí. Otvoria tiež obchodné centrá, školy, škôlky, vnútorné športoviská, športové podujatia a ubytovanie celkovo.

Postup na ďalšiu fázu

Postupný vývoj medzi jednotlivými fázami je určený na základe mediánu denného prírastku prípadov v danom týždni. Ak bude infikovaných menej ako 100, bude sa pokračovať v otváraní podľa stanoveného harmonogramu, a teda sa postúpi do ďalšej fázy. Ak to bude medzi 100 až 150 novými prípadmineprejde sa do ďalšej fázy, ak však bude prípadov dokonca viac ako 150uzavrú sa všetky prevádzky otvorené v predchádzajúcej fáze.

Otvorenie len za prísnych podmienok

Vláda pritom prízvukuje, že otváranie prevádzok bude musieť prebehnúť, podobne ako v iných doteraz otvorených prevádzkach, za asistencie viacerých sprísnených opatrení. Pôjde o štandardy ako sociálny odstup, dezinfekcia pri vchode, vetranie priestorov, povinnosť nosiť rúško, maximálny počet osôb v danej prevádzke a sanitačné dni.

KORONAVÍRUS Je to tu!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tlačový odbor úradu vlády)

Seniori, zbystrite pozornosť kvôli novým časom na nákup!

Po včerajšom predstavení nových opatrení by mali zbystriť hlavne seniori, ktorí mali v potravinách a drogériách prednostné právo nákupu počas všetkých dní od 9:00 do 12:00 hodiny na obed. To už je minulosťou a od zajtra sú v platnosti nové časy nákupu pre dôchodcov. Ide o čas od 9:00 do 11:00, ktorý bude platiť len počas pracovných dní (pondelok až piatok) a platí už na všetky uvoľnené prevádzky.

KORONAVÍRUS Je to tu!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tlačový odbor úradu vlády)

Viac o téme: ObchodyKoronavírusNariadenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu