Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Experti odhalili ďalší nezvyčajný príznak nákazy: Pozrite sa na svoje nohy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Príznakmi ochorenia COVID-19 sú pretrvávajúci kašeľ, dýchavičnosť, zvýšená teplota či celková únava organizmu. Španielska rada oficiálnych podologických združení však rozšírila symptómy nákazy koronavírusom o doteraz neznámu oblasť. Podľa jej vyhlásenia prítomnosť ochorenia signalizujú aj dolné končatiny.

Španielska rada podologických spoločností združuje odborníkov z oblasti komplexnej starostlivosti o nohy, čiže hlavne pedikérov a fyzioterapeutov. Svojím zistením potvrdili správu Medzinárodnej federácie pedikérov, ktorá už v minulosti pripúšťala možnosť, že prítomnosť koronavírusu v ľudskom tele nemusí byť sprevádzaná iba bežnými chrípkovými príznakmi, ale spája sa aj s dermatologickými prejavmi na dolných končatinách. Poukázali vtedy na prípad trinásťročného pozitívne testovaného chlapca z talianskeho mesta Bari, ktorý nemal kašeľ ani teplotu, ale na chodidlách sa mu vytvorili vyrážky sfarbené do fialova.

"Dermatológovia a pedikéri potvrdzujú, že pacientom s COVID-19 sa tvoria okolo prstov na nohách fialové lézie podobné ovčím kiahňam, osýpkam alebo omrzlinám," uviedli vo svojej správe španielski podológovia. Tieto vyrážky sa podľa nich zahoja bez toho, aby zanechali na pokožke nejaké stopy.

KORONAVÍRUS Vedci odhalili nový spôsob šírenia nákazy: Toto naozaj nečakali!

Ide o príznak, ktorý sa prejavuje najmä u detí a dospievajúcich, ale už bol zaznamenaný aj u viacerých dospelých pacientov v Taliansku, Francúzsku a Španielsku. Lézie na nohách tak môžu byť pre zamestnancov a majiteľov pedikérskych a podologických salónov varovným signálom upozorňujúcim na možnosť nákazy. 

Viac o téme: VyrážkaNohy PríznakKoronavírusLéziaCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu