Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS V hre je vyše 60 nových opatrení! Matovič zriadil permanentný krízový štáb, vznikol nový tím

Premiér Igor Matovič Zobraziť galériu (23)
Premiér Igor Matovič (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Premiér Igor Matovič dnes bude pokračovať v rokovaniach o ďalších opatreniach na Slovensku. Aktuálna situácia, týkajúca sa šírenia nového koronavírusu, a opatrenia, ktoré by mali spomaliť prenos koronavírusu. Ešte predtým bude zasadať krízový štáb.

  • vláda bude na rokovaní rozoberať ďalšie opatrenia v súvislosti so šírením koronavírusu 
  • od 11-ej by mal zasadať ústredný krízový štáb, o 14-ej bude rokovanie vlády, ktorá má okrem opatrení hlasovať aj o odvolaní šéfa štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru
  • predseda vlády počas víkendu informoval, že rokovaniu kabinetu budú predchádzať krízové štáby jednotlivých rezortov a tiež ústredný krízový štáb
  • na Slovensku máme zatiaľ 185 prípadov koronavírusu, aktuálny ZOZNAM nájdete TU >>
  • všetky aktuálne informácie nájdete TU >>

VIDEO Premiér Igor Matovič informuje o aktuálnej situácii

Premiér Matovič informoval o vzniku permanentného krízového štábu

Galéria: Krízový štáb a rokovanie vlády

ONLINE sa skončil. Ďakujeme, že ste ho sledovali s nami, s ďalšími informáciami sa vám prihlásime zajtra. 

20:17 Igor Matovič bude informovať o opatreniach až zajtra. Rokovania stále prebiehajú. O doterajších výsledkoch by mal informovať ešte pred začiatkom zajtrajších rokovaní, ktoré budú o desiatej. Prvý vystúp je naplánovaný na 9:30. 

19:32 Ešte stále rokuje krízový štáb, nie je jasné či a kedy sa premiér Igor Matovič vyjadrí k výsledkom. Preberať mali vyše 60 rokovaní, Matovič nechcel konkretizovať ani jedno z opatrení. 

17:11 „Naše nemocnice boli veľmi slabo pripravené, nemali potrebný ochranný materiál pre personál. O týždeň dva, bude v nemocniciach najťažšia situácia, na ktorú sa budeme musieť pripraviť,“ povedal člen permanentného krízového štábu a šéf zdravotníckych odborov Peter Visolajský.

16:59 Nie je pravda, že nemáme na koronavírus žiadny liek, povedal Krčméry. Treba však byť opatrný, nie všetky zaberajú. „Bol by som opatrný v predikciách koľko dokážeme urobiť testov. Samozrejme, tých testov musíme urobiť čo najviac,“ hovorí Róbert Mistrík.

KORONAVÍRUS V hre je
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

16:58 Matovič vysvetľoval, ako sa chce dostať k testovaniu tritisíc ľudí za deň. „Dnešná kapacita štátu je tisíc testov denne, kapacita súkromných zariadení je približne tisíc, ďalšia tisícka by sa vedela urobiť v spolupráci s laboratórií plus univerzitné kapacity,“ povedal premiér. 

16:47 Premiér uviedol, že prerokovali cez 60 návrhov. „Budeme o nich hlasovať, tie ktoré prejdú, budeme schvaľovať na vláde. Neviem, kedy skončíme,“ povedal premiér. 

16:45 Matovič zradil permanentný krízový štáb. Je v ňom Peter Škodný, Robert Mistrík, Peter Visolajský a Vladimír Krčméry. „Títo páni budú tvoriť jadro tímu, aby sme zosúladili prácu medzi rezortami,“ povedal premiér. 

KORONAVÍRUS V hre je
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

16:43 Martin Klus uviedol, že sa snažia spolu s rezortom vnútra vyriešiť aj komplikovanú situáciu na hranici s Maďarskom. Slovenskí občania potrebujú okrem platného dokladu totožnosti a pracovného potvrdenia či zmluvy aj pobytovú kartu. 

KORONAVÍRUS V hre je
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

16:40 Najbližšie očakáva Slovensko let z USA, odkiaľ by sa malo vrátiť okolo 300 občanov. Let je naplnený zo 70-ich percent.

16:35 Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus informuje o aktuálnych informormáciách o repatriácii Slovákov zo zahraničia.

Štátny tajomník MZV Martin Klus oznámil, že najbližšie by sa na Slovensko malo vrátiť 300 občanov SR

16:25 Pellegrini vyzval Kičuru, aby sa nevrátil do sudcovského talára

Podľa expremiéra by sa nemal vrátiť do talára, kým sa nevyvrátia podozrenia o jeho zlyhaniach vo funkcii. Kičura je aktuálne sudcom s pozastaveným výkonom funkcie. „Vyzývam ho, aby sa za žiadnych okolností nevrátil do talára, kým tieto podozrenia nevyvráti. Ja osobne som spravil zásadné kroky pre očistu súdnictva a prokuratúry. Je neprípustné, aby ľudia nemali istotu, že o ich vlastnom osude rozhoduje bezúhonný človek,“ uviedol Pellegrini na sociálnej sieti. Dodal, že ak sa potvrdí, že Kičura pochybil, nemal by sa už nikdy do sudcovskej funkcie vrátiť.

16:21 Na krízovom štábe sa rozdávali aj malé darčeky. 

15:50 Predseda Štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura, ktorého má vláda odvolať z funkcie, vypovedal na NAKA. Avizoval, že neskôr sa vyjadrí aj k majetkom svojho 20-ročného syna.

Kajetán Kičura
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

NAKA v súvislosti s medializovanými informáciami o nákupoch Správy štátnych hmotných rezerv SR a kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave začala "ex offo" trestné konanie. Potvrdil to hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

15:25 Premiér by mal o 16-tej informovať o predbežných výsledkoch z krízového štábu a doterajšieho rokovania vlády. 

rokovanie vlády

14:55 Na úrade vlády už prebieha rokovanie vlády. Krízový štáb skončil. Premiér bude o opatreniach zrejme informovať po skončení vlády. 

KORONAVÍRUS V hre je
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

KORONAVÍRUS V hre je
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

KORONAVÍRUS V hre je
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:40 Trestné oznámenie podal Ondrej Dostál

„Dnes som podal na NAKA trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu Machinácií pri verejnom obstarávaní a dražbe podľa Trestného zákona, prípadne niektorého z trestných činov korupcie,“ informoval na sociálnej sieti. 

13:58 Krízový štáb ešte stále rokuje, dnes by mali prijať ďalšie opatrenia. Šéf finančného výboru Marián Viskupič počas víkendu zverejnil na socciálnej sieti predbežný balík opatrení v boji proti koronavírusu. 

13:46 Od Európskej komisie bude požadovať, aby boli prostriedky flexibelnejšie a mohli ich presúvať. „Chceme, aby sme mohli prostriedky presúvať medzi jednotlivými osami,“ hovorí Remišová. Ide o tri najväčšie oblasti - malé a stredné podniky, zdravotnícke potreby a zdravotnícke pomôcky a pomoc ľuďom, ktorí nemôžu pracovať. 

13:47 Podľa Remišovej je mimoriadne vážna situácia. „Okamžite sme začali pracovať na tom, aby eurofondy, ktoré sú nezazmluvnené, mohli použiť na situáciu ohľadne koronavírusu.“

KORONAVÍRUS V hre je
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:45 Remišová dnes prebrala úrad pre investície a informatizáciu po Richardovi Rašim. „V súčasnosti je stav taký, že máme štyri miliardy nezazmluvnených prostriedkov. Okamžite treba spraviť audit,“ povedala na úvod. 

13:40 Nasleduje tlačovka vicepremiérky Veroniky Remišovej. 

12:55 Po krízovom štábe by mal premiér Igor Matovič informovať o ďalších opatreniach. 

KORONAVÍRUS V hre je
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

KORONAVÍRUS V hre je
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

KORONAVÍRUS V hre je
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

12:52 Ministerstvo spravodlivosti SR uvažuje v rámci justičného balíčka o prerušení lehôt vo veciach v súvislosti s občianskym či obchodným právom. Informovala o tom ministerka spravodlivosti Mária Kolíková pri preberaní úradu.

12:48 Na úrade vlády momentálne zasadá krízový štáb. Sú na ňom aj Je na ňom aj infektológ Vladimír Krčméry (vľavo) a vedec Róbert Mistrík (v strede). Členmi štábu sú od nástupu Igora Matoviča.

KORONAVÍRUS V hre je
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

KORONAVÍRUS V hre je
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

12:35 Štát chce ísť podľa neho predbežne aj druhou líniou, a to zabezpečiť testovanie podľa protokolu, ktorý používa WHO a tiež česká virologička Soňa Peková, s ktorou, podobne ako s ďalšími odborníkmi, viedli na ÚVZ v pondelok ráno videokonferenciu.

Premiér Igor Matovič chce na koronavírus testovať tritisíc ľudí denne

12:25 Matovič zároveň oznámil, že štát má aktuálne k dispozícii 13-tisíc testov a objednáva ďalších 19-tisíc, ktoré by mali prísť v priebehu pár dní. 

Premiér Igor Matovič
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

12:10 Počas pondelka bolo otestovaných na nový koronavírus zatiaľ 29 vzoriek, jedna z toho bola pozitívna. Pred rokovaním ústredného krízového štábu to uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

11:50 Štát by mohol podľa Matoviča získať až 200-tisíc testov na koronavírus. Po rannej návšteve Úradu verejného zdravotníctva premiér zistil, že k dispozícii máme len asi tritisíc testov. Podľa jeho slov sa rysuje možnosť, ktorou by Slovensko mohlo získať viac testov, avšak detaily budú známe neskôr.

Premiér Igor Matovič
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

11:40 Pozitívne testovaný je ďalší lekár z Púchova. Ďalších šesť lekárov je v karanténe. 

11:39 Testy lekárov z ružinovskej gynekológie na koronavírus boli negatívne. „Pokračujú v normálnom režime. Čo sa týka pozitívne testovaného lekára, nebol s ostatnými v kontakte, ani nebol v kontakte s pacientami,“ povedal šéf rezortu Krajčí. 

Premiér Igor Matovič
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

11:38 Matovič uviedol, že chce postupne zvýšiť kapacitu testovania na približne 3 000 ľudí denne. „Regulérne testovaných, nie rýchlotestami, ktoré sme úplne zbytočne kupovali,“ povedal. 

11:25 Minister hospodárstvapripravil návrh na odvolanie Kajetana Kičuru. „Uvidíme, či trestné oznámenie podám ja, alebo niekto iný,“ povedal. Sulík má nejaké návrhy aj na nového šéfa, ale musia sa dohodnúť s ostatnými členmi vlády. 

Richard Sulík
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Maarty)

11:17 Richard Sulík k aktuálnej situácii. 

Minister hospodárstva Richard Sulík pripraví návrh na odvolanie šéfa štátnych hmotných rezerv

11:12 Matovič mal mať s ministrom zdravotníctva tlačovku k aktuálnej situácii na bratislavskej gynekológii. Zatiaľ nedorazil. 

11:11 Mikulec uviedol, že o núdzovom stave pre celú krajinu musí rozhodnúť ústredný krízový štáb. „Je to jedna z hypotéz, ale zatiaľ takúto možnosť nezvažujeme,“ povedal. 

Zľava minister vnútra Roman
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Maarty)

11:05 K situácii sa vyjadril aj minister vnútra Roman Mikulec a štátny tajomník Lukáš Kyselica. 

10:35 Ešte pre začiatkom krízového štábu bude mať premiér Matovič brífing s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím. Tímou sú aktuálne informácie týkajúce sa koronavírusu vrátane výsledkov testov dvoch lekárov na klinike v Univerzitnej nemocnici Bratislava v bratislavskom Ružinove.

Vláda prijme ďalšie opatrenia

Kabinet má okrem prijatí ďalších opatrení hlasovať aj o odvolaní predsedu Správy štátnych hmotných rezerv SR Kajetána Kičuru v súvislosti s konaním úradu pri zabezpečení ochranných zdravotníckych pomôcok, rovnako sa má zaoberať možnosťami pomoci pre ekonomiku a spoločnosť, postihnutými reštrikciami mimoriadnej situácie.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Jakub Kotian)

Predseda vlády počas víkendu informoval, že rokovaniu kabinetu budú predchádzať krízové štáby jednotlivých rezortov a tiež ústredný krízový štáb. Na základe jeho odporúčaní má vláda prijať ďalšie opatrenia, ktoré  by mali pomôcť spomaliť šírenie infekcie. V nedeľňajších televíznych diskusiách Matovič naznačil, že by mohlo ísť napríklad o centrálne určené časy, v ktorých budú môcť prednostne nakupovať seniori.

Pripustil takisto aj udelenie výnimky pre prevádzky so záhradníckymi potrebami, naopak, v rámci sprísnenie reštriktívnych opatrení hovoril o možnosti zaviesť všeobecnú povinnosť nosiť ochranné rúško či alternatívu zakrytia ústa a nosa pri pohybe v exteriéri. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) má na rokovanie predložiť návrh na odvolanie predsedu SŠHR. Krok nadväzuje na nedeľňajšiu inšpekciu vlády priamo na SŠHR v súvislosti s podozreniami na laxný prístup a predražené nákupy. Matovič po kontrole vyhlásil, že Kičura nemá dôveru vlády, vo svojej funkcii podľa neho konal nehospodárne, ohrozujúc verejný záujem aj zdravie obyvateľov.

Viac o téme: Igor MatovičKoronavírusRokovanie vládyMarek Krajčíústredný krízový štáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu