Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS ONLINE Slovensko má vyše 200 prípadov nákazy! Prijali sa nové opatrenia: V nedeľu nenakúpite

Igor Matovič Zobraziť galériu (5)
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Vláda v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2 prijala zhruba 40 opatrení. V pondelok v noci odvolala aj šéfa štátnych hmotných rezerv, dôvodom boli pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19.

VIDEO Čo treba vedieť o koronavíruse

Koronavírus úrad vlády


ONLINE

Pozrite si zoznam vládnych opatrení na riešenie krízy okolo nového koronavírusu

18:48  Prezidentka Čaputová telefonovala s českým a nemeckým prezidentom ohľadom koronavírusu a požiadala ich o pomoc

Prezidentka Zuzana Čaputová telefonovala s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom a českým prezidentom Milošom Zemanom ohľadom koronavírusu a požiadala ich o pomoc. Informovala o tom na sociálnej sieti. Hlava štátu zdôraznila, že všetky krajiny v Európskej únii v súčasnosti trápia rovnaké problémy. Prezidentka má v pláne v najbližších dňoch kontaktovať aj ďalšie hlavy štátov.

18:01 Nemocnica v Levoči vyzýva ľudí, aby prišli darovať krv

Šíriaci sa nový koronavírus ovplyvňuje aj darovanie krvi. Nemocnica v Levoči ju potrebuje vo zvýšenej miere a lekári preto vyzývajú ľudí, aby pomohli. Informovala o tom hovorkyňa siete zdravotníckych zariadení Agel SK Martina Pavliková s tým, že hematologicko-transfúzne oddelenie v Levoči je pre darcov krvi pravidelne otvorené každý utorok a štvrtok.

17:44 Banskobystrický kraj pilotne spustil donášku potravín pre seniorov v Brezne a Banskej Bystrici

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) spustil od utorka donášku potravín pre seniorov, zatiaľ pilotne pre okresy Brezno a Banská Bystrica. Seniori a ľudia, ktorí patria k rizikovým skupinám ohrozeným ochorením COVID-19, môžu telefonovať na bezplatné číslo 0800 221 235, v pracovné dni od 8.00 do 15.00 h, a objednať si domov donášku potravín. Kraj ju zabezpečí spolu s dobrovoľníkmi na druhý pracovný deň. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK.

17:31 V boji proti koronavírusu pomáhajú aj študenti žilinskej univerzity

Do projektu Pomôž nemocnici sa výrobou časti ochranných štítov pre zdravotníkov zapojila aj Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA). Na 3D tlačiarňach ich vyrobili vďaka Katedre technickej kybernetiky Fakulty riadenia a informatiky (FRI) UNIZA a Strojníckej fakulte UNIZA. Informovala o tom Adriana Valentovičová z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA."Potenciál 3D tlače a domácich 3D tlačiarní je vďaka ľudskej fantázii takmer neobmedzený a tešíme sa, že pomocou tejto dostupnej technológie vieme pomáhať tam, kde je potreba," uviedol vedúci študentskej iniciatívy Lukáš Čechovič, ktorý vybudoval na FRI UNIZA špecializované laboratórium a centrum 3D tlače.

17:04 Môžem s čistím svedomím povedať, že Európska únia nespí, hovorí Martin Klus 

Európska únia (EÚ) pri riešení situácie s novým koronavírusom nespí. Myslí si to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Martin Klus (SaS), ktorý tak reagoval v súvislosti s kritikou EÚ. "Ak hovoríme, že sme reagovali neskoro, platí to pre všetkých. Európske inštitúcie sa však určite neprebrali neskoro, pokiaľ ide o prijímanie rozhodnutí. Legislatívne návrhy Komisie, ktoré napríklad Slovensku umožnia využiť vyše pol miliardy eur zo štrukturálnych fondov na riešenie súčasnej krízy, boli schválené v priebehu troch dní. Európsky parlament bude o nich hlasovať tento týždeň, čiže peniaze by mali byť voľné do konca týždňa," priblížil Klus.

16:42 Po potvrdení koronavírusu u väzňa v Bratislave je v karanténe 107 odsúdených

V súvislosti s prvým potvrdeným prípadom nového koronavírusu u väzňa, ktorý bol zaradený v ústave v Bratislave, je v preventívnej karanténe dovedna 107 odsúdených a štyria príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie ZVJS Katarína Nováková. "Po potvrdení pondelkového (23. 3.) prípadu COVID-19 u odsúdeného, ktorý bol zaradený v otvorenom oddelení v ústave Bratislava, je v preventívnej karanténe umiestnených 107 odsúdených. Do preventívnej karantény boli umiestnení z dôvodu, že všetci títo odsúdení boli rovnako zaradení v minimálnom stupni stráženia v otvorenom oddelení ústavu Bratislava (samostatnej ubytovacej časti v ústave). V preventívnej karanténe v otvorenom oddelení ústavu sú aj štyria príslušníci zboru, ktorí zároveň vykonávajú všetky režimové činnosti v oddelení," objasnila ďalej Nováková. 

16:33 Ružinov distribuuje rúška pre seniorov, pripravuje aj iné formy pomoci

Dobrovoľníci balia rúška na miestnom úrade pre takmer tisíc seniorov, do schránok by mali byť rozdistribuované v utorok a v stredu (25. 3.). V najbližších dňoch chce samospráva v súvislosti so šírením nového koronavírusu spustiť aj ďalšie formy pomoci. „Dobrovoľníci už dnes od rána balia rúška pre takmer tisíc najohrozenejších seniorov v Ružinove, ktorých máme dobre zmapovaných v našich databázach. Ďalšie formy pomoci spustíme v najbližších dňoch - v obrovskom Ružinove s 21.500 seniormi je to enormne ťažká úloha, ale zvládneme to,“ píše ružinovský starosta Martin Chren na sociálnej sieti.

16:15 Mimovládne neziskové organizácie pomáhajú ľuďom po celom Slovensku

Zuzana Golianová z Komory MNO uviedla, že Slovenský Červený kríž napríklad prostredníctvom sociálnych sietí a webovej stránky pripravil edukačné videá a vizuály o tom, ako chrániť seba, svojich blízkych, ako znižovať riziko a ako psychicky zvládať túto mimoriadnu situáciu. Organizácia Človek v ohrození podľa Golianovej zase intenzívne pracuje na tom, aby s desiatkami ďalších expertov, partnerov či dobrovoľníkov pomohla ľuďom vo vylúčených komunitách sa čo najlepšie pred novým koronavírusom chrániť a ďalej ho nešíriť, a MAGNA poskytla takmer 1200 špeciálnych ochranných masiek personálu oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny Národného ústavu detských chorôb v Bratislave.

15:52 Počet pozitívne testovaných v prešovskej fakultnej nemocnici stúpol na 13

Všetci piati noví pozitívne testovaní pacienti ostali v domácej karanténe. Ako spresnila hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková, v nemocnici sú momentálne hospitalizovaní šiesti pacienti, z toho naďalej traja s potvrdeným ochorením COVID-19. Ide o 54-ročnú pacientku, ktorá pracuje ako opatrovateľka v Rakúsku a pochádza zo Spišského Podhradia a dvojicu dôchodcov z Giraltoviec. „Zdravotný stav ani jedného z pacientov si aktuálne nevyžaduje starostlivosť na Jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS), ani umelú pľúcnu ventiláciu,“ informovala Cenková. Ďalší traja hospitalizovaní pacienti čakajú na výsledky testov.

15:42 Dolnokubínske domácnosti dostali v týchto dňoch letáky s informáciami o novom koronavíruse

Pri distribuovaní viac ako 7000 letákov zamestnancom radnice pomáhalo 20 dobrovoľníkov. Okrem toho mesto zriadilo aj špeciálnu linku a službu na pomoc ľuďom v núdzi. „Naším cieľom bolo dostať v tejto ťažkej situácii do všetkých dolnokubínskych domácností informačný leták, kde nájdu obyvatelia všetky dôležité informácie na jednom mieste. Obsahuje potrebné kontakty pre prípad núdze a odporúčania. Verím, že tento materiál uvítajú nielen naši seniori a obyvatelia bez internetového pripojenia, ale v prípade potreby môže byť užitočný naozaj pre každého,“ povedal primátor mesta Ján Prílepok.

15:29 Trnavská župa pomohla ďalšiemu karanténnemu stredisku aj lekárom

Trnavský samosprávny kraj dnes poskytol materiálnu pomoc pre ľudí nachádzajúcich sa v povinnej karanténe v účelovom zariadení ministerstva vnútra Signál Piešťany. Ide o ľudí, ktorí sa na Slovensko vrátili zo zahraničia. Župa tiež dodala vybraným lekárom z oblasti onkológie, pneumológie, ORL a zubného lekárstva ochranné respirátory a textilné rúška.

15:15 Prezenčná výučba na UK bude prerušená až do odvolania

Vyplýva to z vyhlásenia univerzity, o ktorom informovala hovorkyňa univerzity Lenka Miller. Vo vyhlásení univerzity sa píše, že sa pracuje na tom, aby sa mohli študenti do škôl vrátiť čím skôr. UK prerušila prezenčnú výučbu od 9. marca. Odvtedy funguje v režime dištančnej výučby. „Pedagógovia komunikujú so študentmi elektronicky prostredníctvom e-mailov, videohovorov, využívajú e-learning, Moodle, MS Teams a ďalšie nástroje. Knižnice fungujú v režime na diaľku a poskytujú vzdialený prístup ku všetkým materiálom potrebným k štúdiu,“ uvádza sa vo vyhlásení najväčšej slovenskej univerzity.

15:07 Bezplatná právna pomoc počas karantény, advokáti poradia zdarma

Slovenská advokátska komora ponúka možnosť poradiť sa s advokátom bezplatne. Stačí si na stránke www.sak.sk vybrať spomedzi do projektu zapojených advokátov a elektronicky mu zaslať popis svojej situácie a prípadne príslušné dokumenty. Advokát spätne zašle posúdenie záležitosti a radu v rozsahu približne 1 strany A4. Predmetom bezplatnej právnej pomoci nie je spisovanie dokumentov a podaní, ani iné úkony voči súdu.

15:00 ZVJS v spolupráci s príslušnými orgánmi zrušil všetky súdne úkony v Bratislave

V súvislosti s pozitívnym testovaním väzňa na nový koronavírus Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) v spolupráci s príslušnými orgánmi v Bratislave zrušil všetky plánované súdne úkony v hlavnom meste SR.

14:53 Dobrovoľníkov hľadá Banskobystrický samosprávny kraj v spolupráci s univerzitou Mateja Bela

Cieľom spolupráce je čo najviac minimalizovať dopady krízy spôsobenej ochorením COVID-19. Krízový plán kraja pritom počíta s viacerými systémovými opatreniami, ktoré sa však nezaobídu bez pomoci dobrovoľníkov. Práve pri ich nábore bude nápomocná aj UMB. „Oslovíme našich študentov a zamestnancov, aby sa zaregistrovali ako dobrovoľníci. Univerzita má dlhoročné pozitívne skúsenosti s dobrovoľníctvom, preto naši dobrovoľníci môžu byť užitoční nielen pri službe donášky potravín a liekov pre najohrozenejšie skupiny, ale vedia sa eventuálne postarať aj o deti pracovníkov v prvom kontakte. Ide o lekárov, lekárnikov, zdravotné sestry, policajtov, hasičov či záchranárov, ktorým výkon ich povolania neumožňuje zostať doma,“ konkretizoval rektor UMB Vladimír Hiadlovský.

14:50 Šaľa začne dezinfikovať autobusové zastávky a železničnú stanicu

Ako informovala Dajana Hanesová z mestského úradu, v najbližších dňoch sa bude dezinfekcia vykonávať na autobusových zastávkach a železničnej stanici.

14:35 Samospráva Fiľakova distribuuje rúška seniorom, zaviedla aj informačnú kampaň

Niekoľko stoviek bavlnených ochranných rúšok rozdistribuovala v posledných dňoch do domácností samospráva mesta Fiľakovo v okrese Lučenec. V tomto týždni podľa primátora Attilu Agócsa doručia ďalšiu tisícku. „Počas minulého týždňa sa nám podarilo získať približne 950 bavlnených rúšok. Množstvo z nich ušili pracovníčky našich verejnoprospešných služieb,“ priblížil primátor.

14:24 Bratislava očakáva straty v rozpočte v desiatkach miliónov eur

Hovorca hlavného mesta Peter Bubla informoval, že mesto stratí príjmy predovšetkým z podielovej dane, teda dane z príjmu fyzických osôb. Podľa prvého odhadu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť sa bude výpadok dane z príjmu fyzických osôb v dôsledku krátenia miezd, čerpaniu PN, OČR a úľavám štátu pohybovať medzi 3 až 10 percentami prognózy, na základe ktorej je zostavený rozpočet mesta. To pre mesto predstavuje 5 až 17 miliónov eur. Zatiaľ však ide len o hrubý odhad. Ďalšou oblasťou, z ktorej hlavné mesto stratí príjmy je daň za ubytovanie.

14:18 Samosprávy linky pre seniorov už zriadili, vítajú pozvanie do krízového štábu

Mestá a obce už počas dvoch týždňov dennodenne konajú konkrétne kroky na zmiernenie dosahu reštriktívnych opatrení na najohrozenejšie skupiny svojich obyvateľov. V reakcii na aktuálnu výzvu predsedu vlády SR Igora Matoviča (OĽaNO), aby samosprávy zriaďovali linky pomoci pre seniorov aj s cieľom objednania si donášky jedla a potravín či vybavenia záležitostí, to uviedli zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) i Únie miest Slovenska (ÚMS). Obe strešné organizácie miestnej územnej samosprávy zároveň vítajú premiérovo pozvanie do ústredného krízového štábu.

14:10 Pri vstupe do UNM musia pacienti a návštevníci prejsť triážnym stanom

Hlavný vstup pre peších do Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) slúži od pondelka (23. 3.) výhradne pre zamestnancov nemocnice. Ostatní musia prejsť takzvaným triážnym stanom. Pacientov v ňom roztriedia a poskytnú im inštrukcie, na ktoré pracovisko nemocnice majú ísť so svojím zdravotným problémom. Stan sa nachádza na parkovisku pre pacientov, ktorých v ňom triedia v čase od 6.30 do 15.00 h.

14:05 Zdravotné poisťovne odporúčajú ženám, ktoré chcú rodiť v zahraničí, zvážiť možné riziká

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a rovnako aj obe súkromné zdravotné poisťovne (ZP) Dôvera a Union odporúčajú ženám, ktoré mali naplánované rodiť v susedných krajinách, respektíve v zahraničí, aby v súčasnej situácii súvisiacej s výskytom ochorenia COVID-19 takéto rozhodnutie zvážili. „Predpokladáme, že poistenky zvážili riziká, ktoré vyplývajú z opatrení na zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Najmä ak sa epidemiologická situácia neustále mení a jednotlivé krajiny na ňu reagujú stále prísnejšími opatreniami,“ uviedla hovorkyňa štátnej ZP Slávka Gáborová.

13:55 Výučba v letnom semestri na STU sa predlžuje, potrvá do 6. júna

Skúškové obdobie skončí 25. júla. Ak to bude nevyhnutné, skúšky a štátnice budú realizované tiež dištančne. STU o tom informuje na svojom profile na sociálnej sieti.

13:47 Na Slovensko dorazilo 2,5 milióna kusov jednorazových ochranných rúšok

Na Slovensko v utorok dorazilo 2,5 milióna kusov jednorazových ochranných rúšok, 50.000 kusov testerov, 20.000 kusov ochranného oblečenia a 25.000 kusov ochranných okuliarov. Časť bola darom od súkromných spoločností, informoval hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

13:45 Šaľa hľadá dobrovoľníkov na distribúciu rúšok pre seniorov

Mesto Šaľa začne od štvrtka 26. marca distribuovať ochranné rúška všetkým občanom nad 65 rokov. Radnica v tejto súvislosti požiadala o pomoc dobrovoľníkov, ktorí sú ochotní roznášať rúška po domoch. „Bavlnené rúška môžu seniori vyprať a pokojne opätovne použiť. Aj takouto formou sa snažíme zabezpečiť ochranu tej najzraniteľnejšej skupiny občanov mesta Šaľa,“ uviedla Dajana Hanesová z mestského úradu.

13:40 Medzinárodná asociácia lekárov chce pomôcť Slovensku v boji s COVID-19

Vyhlásila preto iniciatívu s názvom "Spojme sa a pomôžme Slovensku". Doposiaľ sa do nej zapojila tridsiatka dobrovoľníkov ochotných vykonávať špecializované lekárske či zdravotnícke úkony. „Je veľmi pravdepodobné, že počet ľudí nakazených chorobou COVID-19 sa na Slovensku výrazne zvýši. Dnes nikto nemôže predpovedať, aký scenár nás čaká. Možno, a dúfajme, nebude naša pomoc potrebná, ale nestrácajme čas a organizujme sa,“ vyzval Manuchechr Burchanov z MALnS zahraničných lekárov žijúcich na Slovensku.

13:30 Technická univerzita Košice začala tlačiť ochranné pomôcky pre zdravotnícky personál nemocníc

Ako informuje na svojej webovej stránke, zriadila inovačné centrum pre návrh a výrobu trvalých respirátorov a iných ochranných pomôcok pre boj s novým koronavírusom. Využívajú na to moderné a vstrekovacie technológie či 3D tlač.

13:22 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí odporúča občanom SR, aby necestovali do žiadnej krajiny sveta

V prípade občanov, ktorí v podmienkach mimoriadnej situácie aj napriek tomuto odporúčaniu vycestujú do zahraničia, rezort diplomacie z objektívnych dôvodov nemôže garantovať ich repatriáciu do SR. V súčasnosti je prioritou rezortu diplomacie postupné zabezpečovanie repatriácie slovenských občanov zo zahraničia do vlasti. MZVaEZ SR tiež opakovane pripomína, že po návrate občanov SR zo zahraničia platí na Slovensku povinná 14-dňová karanténa.

13:15 Bratislavská arcidiecézna charita spustila na pomoc seniorom projekt Pošli tašku

Projekt Pošli tašku je určený na pomoc dôchodcom. Ktokoľvek môže upozorniť prostredníctvom stránky poslitasku.sk na osamelo žijúceho seniora a vybaviť mu donášku nákupu potravín. Charita časti seniorov vo finančnej núdzi ponúka služby a aj nákup zadarmo. „Máme niekoľkoročné skúsenosti priamo s distribúciou potravín aj pre seniorov, ktorí sú v ťažkej situácii, sú osamelí, núdzni. Projekt Pošli tašku ponúkame všetkým seniorom, teda tým, ktorí si dokážu zaplatiť nákup, ale aj tým, ktorí finančné prostriedky nemajú, sú v núdzi. Máme kapacity ľudské, potravinové, máme aj finančné prostriedky a chceme získať ďalšie cez rôzne projekty,“ povedal riaditeľ Bratislavskej arcidiecéznej charity Boris Hrdý.

13:10 Mesto Trnava spustilo službu, ktorá automaticky odpovie o novom koronavíruse

Trnavská samospráva spustila na svojej webstránke službu Covid.chat, ktorá má za cieľ sprístupniť dôležité informácie ohľadom nového koronavírusu a zároveň odľahčiť krízové linky. Informovala o tom hovorkyňa mesta Trnava Veronika Majtánová. „Ide o tzv. chatbot, teda program, ktorý formou automatizovanej online komunikácie odpovedá návštevníkom na vopred stanovené otázky. Stačí kliknúť na ikonu v pravej dolnej časti obrazovky počítača či mobilu a vybrať si z predvolených tém,“ uviedla Majtánová.

13:00 Laboratórium v UNLP vyšetrilo už viac ako 300 vzoriek

Laboratórium je podľa prednostu Ústavu lekárskej a klinickej mikrobiológie (ÚLaKM) Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) a UNLP Leonarda Siegfrieda schopné vyšetriť denne až 150 vzoriek. Laboratórium používa citlivé metódy, ktoré umožňujú diagnostiku už na začiatku infekčného procesu.

12:50 Vyučovanie na školách bude prerušené do odvolania, písomné maturity sa v tomto školskom roku neuskutočnia

Vyučovanie na školách bude prerušené až do odvolania. Písomné maturity sa v tomto školskom roku neuskutočnia. Dôvodom je prerušenie výučby vo všetkých školách a školských zariadeniach z dôvodu šírenia nového koronavírusu až do odvolania. Ako uviedol po utorkovom rokovaní vlády nový minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS), interná časť maturitnej skúšky, teda "ústne maturity", by sa mala konať do dvoch týždňov od obnovenia výučby. Tento rok sa ruší aj Testovanie-9.

12:28 Rada mládeže Trenčianskeho kraja školila pedagógov, ako vyučovať pomocu internetu

V kurzoch sa podľa projektového manažéra Rady mládeže Trenčianskeho kraja Martina Labudíka učitelia oboznámili s prácou prostredníctvom rôznych on-line nástrojov, ktoré môžu využívať pri svojej výučbe so žiakmi prostredníctvom internetu, ako zdieľať študijné materiály, zadávať rôzne domáce úlohy a viesť on-line rozhovory s jednotlivými žiakmi, prípadne s celou triedou.

12:22 Nadšenci 3D tlače dodávajú nemocniciam zadarmo ochranné štíty

Ochranné štíty pre lekárov, zdravotné sestry a ďalších ľudí, ktorí sú v prvej línii v boji s koronavírusom, vyrába už niekoľko dní partia nadšencov z Trnavy. Nemocniciam a ďalším zdravotníckym zariadeniam ich dodávajú zadarmo, peniaze na materiál získavajú prostredníctvom zbierky cez transparentný účet iniciatívy Pomôž nemocnici. Doteraz takto získali viac ako 17-tisíc eur, za čo dokážu vyrobiť viac ako 3 400 štítov. Nemocnice by ich momentálne potrebovali okolo päťtisíc. Prvé štíty dostal personál filtračného stanu pred Fakultnou nemocnicou v Trnave.

12:12 Informačný web o koronavíruse vlády SR presmerovali na web NCZI

Informačný web o koronavíruse vlády SR korona.gov.sk presmerovali na web Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) - virus-korona.sk. Ten bude ďalej aktualizovaný a rozširovaný pod názvom korona.gov.sk.

12:04 Učitelia zostávajú v neistote, výpovedná lehota im čoskoro skončí

Takmer tri desiatky pedagógov Základnej školy s materskou školou Hurbanova v Martine stále nevie, či budú od 1. apríla zamestnancami školy. Koncom marca im totiž vyprší výpovedná lehota k výpovediam, ktoré začiatkom roka podali na protest proti vymenovaniu riaditeľky Evy Královancovej. Tú síce primátor Ján Danko 11. marca odvolal z funkcie, ale Královancová si dodnes pre svoju práceneschopnosť neprevzala odvolávací dekrét.

11:50 Mesto Lučenec doručí lieky seniorom

V Lučenci je aktuálne 154 obyvateľov v karanténe, v rámci okresu Lučenec a Poltár domácu karanténu podstupuje 517 občanov. V rámci donášky liekov bude samospráva zabezpečovať len donášku nevyhnutných liekov a nutričnej výživy a nie donášku farmaceutických doplnkov. Zamestnanci lekárne vyhodnotia, do akej miery je potreba daného lieku akútna. Služba je určená najmä pre seniorov nad 65 rokov, ľudí v karanténe a podobne. V prípade záujmu o túto službu seniorom telefonicky obvodný alebo odborný lekár vystaví elektronický recept a následne si ich telefonicky môžu objednať. Lekáreň v spolupráci s mestom zabezpečí doručenie liekov do ich domácnosti.

11:29 Ministerstvo obrany  SR v rámci svojho rezortu zaznamenalo dva prípady nakazenia ochorením COVID-19

Ide o profesionálneho vojaka, ktorý pracuje na ministerstve obrany v Bratislave, a civilného zamestnanca z vrtuľníkového krídla v Prešove. „V oboch prípadoch je známy pôvod ich nákazy. V súčasnosti sú obaja v domácej karanténe, ich stav si nevyžaduje hospitalizáciu. Prvý spomínaný neprišiel po návrate zo zahraničia do styku so žiadnym kolegom, preventívne zostal hneď v domácej karanténe. Druhý sa nakazil od brata a rovnako neprišiel do styku s kolegami na útvare,“ uviedla hovorkyňa MO SR Danka Capáková. Rezort obrany prijal podľa Capákovej v súvislosti s novým koronavírusom množstvo opatrení.

11:15 Ohrození nákazou sú aj smetiari, mesto Nitra vyzvalo ľudí, aby boli zodpovední

Nitrianske komunálne služby (NKS) upozornili ľudí, aby sa snažili znížiť produkciu odpadov a minimalizovali nutnosť nakladať nimi. „Dôležité je, neukladajte odpad vedľa kontajnerov, aby sa s ním nemuselo priamo manipulovať. Treba správne nakladať aj s vyhodenými rúškami, ktoré nepatria do triedeného zberu. Najlepšou možnosťou je ich po použití vložiť do plastového vrecka, umyť si ruky, odhodiť vrecko do zmesového odpadu a opätovne si poriadne umyť ruky,“ informovali NKS. Mesto už vypracovalo pravidlá aj pri ďalšom nakladaní s odpadmi.

11:05 Skupiny J&T a EPH priviezli vyše 20 ton materiálu, ktorý poskytli bezplatne Česku a Slovensku na boj proti koronavírusu

Aktuálna dodávka obsahovala spolu 2.500.000 chirurgických rúšok (z toho 2 milióny objednala Slovenská republika), 20.000 ochranných oblekov, 25.000 ochranných okuliarov a 50.000 testov.

10:40 Respirátory a ochranné prostriedky vyjdú rezort vnútra na 134-tisíc eur

Ako sa ďalej uvádza v zmluve zverejnenej na internetovej stránke Elektronického kontraktačného systému, za túto čiastku má ministerstvo obdržať 10 900 skladacích ochranných respirátorov typu FFP3. Tie slúžia na ochranu dýchacích orgánov proti časticiam pevných látok a neprchavých kvapalín.

10:30 Transfúzne oddelenie bojnickej nemocnice rozšírilo odbery krvi darcom o piatky

Ľudia môžu prísť darovať krv do bojnickej nemocnice v utorky od 6.00 h do 9.30 h a v piatky od 6.00 h do 9.00 h. Na odber krvi sa môže dostaviť len darca, ktorý za posledných 14 dní necestoval alebo nepricestoval z krajín Európy. Pri cestovaní do alebo z krajín mimo Európy platí časový odklad 28 dní od návratu. Odklad darovania krvi platí aj pre darcov, ktorí sú v kontakte s ľuďmi v karanténe. Darcovia musia byť zdraví, bez žiadnych príznakov ochorenia dýchacích ciest a chrípky.

Niektoré zo 40 opatrení, ktoré nová vláda odobrí

10:23 Zastavenie činnosti taxislužieb pretrváva

Taxíky budú naďalej zabezpečovať len prepravu tovarov.

10:21 Štát má mať v čase krízy možnosť využívať lokalizačné služby operátorov

V čase krízy by mohli štátne inštitúcie v záujme ochrany verejného zdravia využívať lokalizačné služby mobilných operátorov. Príslušná zmena zákona bude predložená v skrátenom legislatívnom konaní.

10:19 Vláda nakúpi 200.000 testov na ochorenie COVID-19, nepôjde o rýchlotesty

Nepôjde však o rýchlotesty. Policajti i vojaci budú prítomní v tých zdravotných zariadeniach, kde vznikajú problémy. Štát pred každou nemocnicou, kde sa realizujú odbery, zriadi odberné miesta, kde môže prísť pacient autom. Priamo odtiaľ mu spravia zdravotníci stery. Štát zároveň zakázal vývoz potrebných liekov mimo SR.

10:15 Na liečbu COVID-19 sa majú vyčleniť tri samostatné nemocnice

Na Slovensku by mali byť tri nemocnice vyčlenené na liečbu ochorenia COVID-19 spôsobenej novým koronavírusom. Ministerstvo zdravotníctva má pripraviť reprofilizáciu nemocníc tak, aby bola jedna na západe, východe a strede krajiny. V ostatných nemocniciach majú byť samostatné pavilóny.

10:10 Ochranné rúška budú povinnosťou, pred obchodmi budú merať teplotu

Nosiť ochranné rúška, ktoré zakrývajú nos a ústa, mimo svojho domu či bytu bude povinnosťou. Ľudia, ktorí sa dostanú do radu, budú musieť dodržiavať dvojmetrový rozostup. Od konca marca sa bude pri vstupe do nemocníc, obchodov či iných miest, kde sa hromadia ľudia, merať ľuďom telesná teplota.

10:03 V exteriéroch i interiéroch majú ľudia stáť minimálne dva metre jeden od druhého

10:00 Vláda vyzvala seniorov, aby nevychádzali von, keď nemusia

Štát seniorom odporúča, aby radšej požiadali o pomoc iných, eliminovali sociálny kontakt s druhými ľuďmi, a to aj s rodinnými príslušníkmi. Vláda je pripravená v prípade nutnosti aj prijať zákaz vychádzania pre konkrétne skupiny ľudí. Mestá a obce štát vyzval, aby zriadili telefónne linky pre seniorov za účelom objednania si donášky potravín.

09:55 Vlaky zadarmo sa dočasne rušia, bezplatné cestovanie vlakom pre dôchodcov však ostáva

09:50 Potraviny, drogérie, trafiky či obchody s predajom krmív pre zvieratá budú vždy v nedeľu zatvorené

Pôjde o sanitárny deň a deň, keď si majú oddýchnuť zamestnanci. Pre seniorov nad 65 rokov sa zároveň určia špeciálne otváracie hodiny v obchodoch, a to od 9.00 do 12.00 h. informoval premiér.

09:40 Vláda vyhlásila núdzový stav pre zariadenia sociálnych služieb

Vláda SR vyhlásila núdzový stav v zariadeniach sociálnych služieb, ako sú domovy dôchodcov. Informoval o tom premiér Igor Matovič (OĽaNO) s tým, že štát chce týmto chrániť seniorov, ktorí sú v prípade pandémie nového koronavírusu najzraniteľnejšou skupinou. Úrad verejného zdravotníctva SR zároveň uzavrie činnosť denných stacionárov a pre sociálne zariadenia vydá hygienické pokyny.

09:28 NAŽIVO Vyjadrenie premiéra k schváleným opatreniam

Slovensko má 204 nakazených, pribudlo teda 19 prípadov. Údaje ohlásil hlavný hygienik SR Ján Mikas s tým, že dosiaľ je negatívnych 3736 vzoriek. Viac prinášame v našom článku. O nových prípadoch bude vláda vždy informovať ráno o deviatej za predchádzajúci deň.

09:25 COOP Jednota Krupina zavádza špeciálne bezpečnostné opatrenia, pokladníčky bude chrániť plexisklo

Aktuálne družstvo zavádza ochranný systém pre pokladníčky v predajniach formou ochranných plexiskiel na pokladničných pultoch. „Záleží nám na bezpečí našich pokladníčok aj zákazníkov, a tak sme s montážou na vybraných predajniach začali už 19. marca. Do konca týždňa budú plexisklá namontované na 25 predajniach s najväčšou frekvenciou zákazníkov,“ uviedol predseda predstavenstva COOP Jednota Krupina Jozef Vahančík. Zamestnanci pravidelne dezinfikujú podlahy, zariadenie, nákupné vozíky či košíky a kľučky, s ktorými zákazníci prichádzajú do bezprostredného kontaktu.

09:20 Združenie miest a obcí Slovenska žiada parlament, aby novelou umožnil zastupiteľstvám hlasovať per rolla

ZMOS sa obrátilo na NR SR so žiadosťou o urýchlené prijatie novely zákona o obecnom zriadení. Tá by mala podľa združenia zahŕňať, aby obecné či mestské zastupiteľstvá mohli hlasovať v prípade mimoriadnych udalostí, ako je napríklad aktuálne šírenie nákazy novým koronavírusom, aj formou per rollam (elektronicky). (TASR)

09:15 Popradčania nad 60 rokov, tehotné ženy, opatrovateľky a onkologickí pacienti dostanú ochranné rúška

Krízový štáb v meste Poprad rozhodol, že v prvej etape poskytnú ochranné rúška seniorom nad 60 rokov, tehotným ženám, opatrovateľkám a onkologickým pacientom. Pôjde presne o 12 500 rúšok, ktoré by mali byť ku koncu tohto týždňa distribuované do domácností vyššie spomenutých skupín obyvateľov. Ochranné rúška budú viacnásobne použiteľné a bude možné ich opätovne prať pri 60 °C bežnými pracími prostriedkami.

09:10 V Nitre po opatreniach proti koronavírusu klesol aj počet ochorení na chrípku

Podľa údajov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre bolo v uplynulom týždni v kraji evidovaných celkovo 4411 akútnych respiračných ochorení. Z tohto počtu šlo o chrípku a chrípke podobné ochorenia v 296 prípadoch. „Predstavuje to pokles chrípky o 65,2 percenta oproti minulému kalendárnemu týždňu,“ informoval RÚVZ v Nitre. Najviac chorých bolo medzi deťmi do piatich rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 92 osôb. (TASR)

09:00 Mesto Bánovce nad Bebravou začalo s distribúciou rúšok pre seniorov

Mesto ešte minulý týždeň rozdalo ochranné pomôcky i hasičom či predavačkám. „Bavlnené rúška na viacnásobné použitie budeme postupne distribuovať seniorom nad 65 rokov priamo do ich schránok. Roznášať ich budú zamestnanci mesta a dobrovoľníci z radov verejnosti i poslancov mestského zastupiteľstva,“ uviedla bánovská radnica. V prípade, že majú obyvatelia menej ako 65 rokov, ale patria k najohrozenejším skupinám, je potrebné, aby kontaktovali mestský úrad, ktorý im rúško rovnako zabezpečí. (TASR)

08:45 Karanténne centrá v Banskobystrickom kraji otvoria postupne

Priestory štyroch internátov, ktoré Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) na pokyn Ústredného krízového štábu vytypoval ako priestory pre karanténne centrá, sú v tejto chvíli pripravené, čaká ich už len dezinfekcia. „V prípade, že o prevádzku karanténnych centier sa bude starať štát, sme schopní mu prvé karanténne centrum v Lučenci odovzdať už túto stredu. Stále však pracujeme na tom, aby sme vedeli prevádzku zabezpečiť aj vo vlastnej réžii. Momentálne prebieha materiálovo-technické dovybavenie internátov a nastavovanie prevádzkových poriadkov pre všetky štyri budúce karanténne centrá,“ povedala Janka Pálková, ktorá sa príprave karanténnych centier venuje.

08:30 Mikrobiologické laboratórium RÚVZ v Trenčíne vyšetrí denne asi 100 vzoriek

Ako informovala trenčianska regionálna hygienička Ľudmila Bučková, s detekciou vírusovej nukleovej kyseliny v prvých vzorkách začali v pondelok (23. 3.). Po validácii vzoriek plánujú od stredy (25. 3.) vyšetriť postupne približne 100 vzoriek denne. „Rozšírenie plánovanej činnosti musíme zvládnuť so súčasnými pracovníkmi presunom zamestnancov v rámci našich laboratórnych pracovísk, najmä na pomocnú činnosť,“ doplnila Bučková. (TASR)

08:20 Všetci pacienti s COVID-19 vo FN Trenčín majú ľahký až stredný priebeh ochorenia

V trenčianskej nemocnici sú momentálne hospitalizovaní dvaja pacienti s potvrdeným ochorením COVID-19. Celkovo bolo v danej nemocnici hospitalizovaných osem pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19, všetci mali, či majú ľahký až stredný priebeh ochorenia. „Do domácej karantény sme poslali desať pacientov bez potreby hospitalizácie. Aktuálne čakáme na výsledky ďalších 29 testov,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Martina Holecová. (TASR)

08:10 Košice vyčlenia 2,5 mil. eur na zmiernenie následkov epidémie, primátor si zníži plat

Parkovanie v meste bude počas mimoriadneho stavu zadarmo. Zastupiteľstvo sa bude konať vo štvrtok 26. marca. Poslanci na ňom prerokujú len deväť bodov, väčšina z nich sa týka opatrení na zmiernenie následkov šíriaceho sa koronavírusu. „Opatrenia majú chrániť najmä starších obyvateľov Košíc, ktorým chce mesto pomôcť rôznymi opatreniami, aby čo najmenej vychádzali zo svojich domovov, keďže pre túto skupinu obyvateľov je vírus najnebezpečnejší. Mesto im plánuje zabezpečiť hygienické a potravinové balíčky,“ uviedol Fabian.

08:00 Ružomberok spúšťa 24-hodinovú infolinku a bezplatnú právnu pomoc

Nová telefonická linka poslúži Ružomberčanom ako informačný kanál o aktualitách mesta a fungovaní radnice. Na číslo 044/4314462 sa bude možné dovolať 24 hodín denne. Volajúci na infolinku sa v pracovnom čase skontaktujú priamo s klientskym centrom, po 15:00 bude hovor presmerovaný do budovy mestskej polície. „Informačnú linku zriaďujeme nielen pre ľudí v núdzi, ale pre každého. Náčelník mestskej polície Ivan Stromko navrhol, aby nebola linka vo večerných hodinách vypnutá, ale aby bola presmerovaná k príslušníkom mestskej polície. Je to z ich strany gesto, ako si navzájom pomôcť, za čo som im veľmi vďačný,“ povedal primátor Igor Čombor.

Ako sa prejavuje vírus

COVID-19 patrí medzi kvapôčkové infekcie, rýchlo sa šíri z človeka na človeka. Inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní. Symptómy ochorenia pripomínajú obyčajnú chrípku, zahŕňajú vysokú horúčku, bolesti svalov, hrdla a hlavy, dýchavičnosť, kašeľ a únavu. Liečba je spravidla symptomatická.

KORONAVÍRUS ONLINE Slovensko má
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Pôvodca vírusu

Koronavírusy cirkulujú medzi zvieratami, ale niektoré z nich sa môžu preniesť na ľudí. Zdrojom koronavírusov môžu byť rôzne zvieratá. Príkladom je koronavírus dýchacích ciest na Blízkom východe (MERS-CoV), ktorý pochádza z ťavovitých zvierat. Čo sa týka ochorenia COVID-19, prameňom pôvodcu sú pravdepodobne zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan, s ktorými sa dostali ľudia do kontaktu. Zatiaľ nie je jasné, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať.

Viac o téme: SlovenskoNákazaPrevenciaCOVID-19Opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu