Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Ekonomický expert SaS varuje: Slovensko z EÚ miliardy nedostane

Ján Rudolf Zobraziť galériu (3)
Ján Rudolf (Zdroj: archív JR)

BRATISLAVA - Ekonomický expert SaS Ján Rudolf dáva veci na pravú mieru. Nie je pravdou, že Slovensko dostane od Európskej únie 2,5 miliardy eur. Sú to nevyčerpané eurofondy, ktoré môže Slovensko použiť na boj s koronavírusom.

Niektorí politici aj média podľa Rudolfa prezentujú, že Slovensko dostane navyše 2,5 miliardy eur na prekonanie koronavírusu. „Dokonca, že včera to odhlasoval Europarlament,“ povedal s tým, že ide o nepravdivú informáciu. 

Sú to len nevyčerpané eurofondy

Eurofondy z minulého volebného obdobia, ktoré Slovensko doteraz nevyčerpalo (ide o cca 4,7 miliardy eur), bude môcť využit na zmiernenie dopadov pandémie koronavírusu. „Pre tieto financie budú platiť osobitné predpisy a o nich včera Europarlament hlasoval. Slovensko môže použiť z nevyčerpaných eurofondov sumu 2,5 mld. eur na riešenie krízy v dôsledku pandémie. Takže žiadne nové alebo ďaľšie peniaze, sú to len nevyčerpané eurofondy,“ vysvetlil Rudolf. 

Urobíme audit

O nevyužitých štyroch miliardách eur z eurofondov, ktoré nie sú zatiaľ zazmluvnené, hovorila pred pár dňami prvá podpredsedníčka vlády a ministerka pre investície a regionálny rozvoj Veronika Remišová. Vicepremiérka chce urobiť audit výziev, ktoré sú už vyhlásené a presunúť tieto peniaze tam, kde sú aktuálne potrebné, teda na pomoc pri negatívnych dosahoch opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. „Okamžite sme začali pracovať na tom, aby sme mohli eurofondy, ktoré sú nezazmluvnené alebo voľné, použiť tam, kde sú najviac potrebné. Teda na zmiernenie krízy z nového koronavírusu,“ vysvetlila Remišová.

KORONAVÍRUS Ekonomický expert SaS
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Takisto sme v komunikácii s Európskou komisiou (EK), kde požadujeme, aby pravidlá pre Slovenskú republiku boli čo najflexibilnejšie. To znamená, aby sme mohli prostriedky presúvať medzi jednotlivými prioritnými osami a okamžite ich použiť tam, kde ich Slovensko a ľudia najviac potrebujú,“ dodala Remišová. Vicepremiérka tiež definovala tri hlavné oblasti, kam bude potrebné presunúť tieto voľné prostriedky z eurofondov. „Jednou oblasťou sú malé a stredné podniky, druhou oblasťou sú zdravotnícke zariadenia a treťou oblasťou je Operačný program Ľudské zdroje, čiže na pomoc ľuďom, ktorí sú buď v karanténe, teda nemôžu robiť, alebo sú najviac postihnutí následkami nového koronavírusu,“ dodala Remišová.

Čiastka bude rozložená do konca roka

Remišová nepredpokladá, že štyri miliardy eur vláda vyčerpá do nasledujúcich dvoch mesiacov. „Predpokladám, že čiastka bude rozložená do konca roka. Treba v prvom rade identifikovať priority za každý rezort, a tam sa snažiť vypísať jednoduché výzvy. Výzvy, kde nebude potrebná akákoľvek byrokracia a kde tie peniaze môžeme použiť skutočne veľmi rýchlo. Potrebujeme, aby tí, ktorí najviac tieto peniaze potrebujú, ich mohli urýchlene čerpať,“ dodala vicepremiérka.

Podľa slov Remišovej medzi jej úradom a všetkými rezortmi sa už uskutočnila komunikácia. „Musia si spraviť audit vyhlásených a nevyhlásených výziev, musia si spraviť audit voľných finančných prostriedkov a následne spoločne spravíme revíziu toho, čo je potrebné a čo je urgentné,“ uviedla vicepremiérka a dodala, že na základe spoločných dohôd tieto peniaze presmerujú tam, kde sú potrebné.

Viac o téme: EurofondyKoronavírusJán Rudolf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu