Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

PRÁVE TERAZ Kajetán Kičura vypovedal na NAKA, vyjadrí sa aj k majetkom svojho syna

Kajetán Kičura Zobraziť galériu (8)
Kajetán Kičura (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Predseda Štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura, ktorého má vláda odvolať z funkcie, momentálne vypovedá na NAKA. Avizoval, že neskôr sa vyjadrí aj k majetkom svojho 20-ročného syna.

Kajetán Kičura sa vyjadruje k podozreniam o predraženom nákupe a k majetkom svojho syna

Uverejnil používateľ Topky.sk Pondelok 23. marca 2020

O tom, že Kičura vypovedá na NAKA informoval portál sme.sk. Premiér Igor Matovič bol v nedeľu na kontrole na štátnych rezervách, po ktorej uviedol, že Kičura nemá dôveru vlády, vo svojej funkcii podľa neho konal nehospodárne, ohrozujúc verejný záujem aj zdravie obyvateľov.

KORONAVÍRUS ONLINE Slovensko eviduje vyše 180 nakazených, prvý prípad sa objavil aj vo väzení

NAKA v súvislosti s medializovanými informáciami o nákupoch Správy štátnych hmotných rezerv SR a kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave začala "ex offo" trestné konanie. Potvrdil to hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

"Vzhľadom na to, že v súčasnom štádiu sa vykonávajú procesné úkony pre náležité objasnenie skutkového stavu, bližšie informácie o prebiehajúcom konaní nie je možné poskytnúť," poznamenal Slivka.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) po výzve premiéra pripravil návrh na odvolanie Kajetána Kičuru z postu predsedu Správy štátnych hmotných rezerv SR (SŠHR). O jeho odvolaní z funkcie má ešte v pondelok rozhodnúť vláda.

Premiér Igor Matovič
Zobraziť galériu (8)
Premiér Igor Matovič  (Zdroj: Jan Zemiar)

Predseda Občianskej konzervatívnej strany a poslanec Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita Ondrej Dostál podal v kauze Kičura trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu machinácií pri verejnom obstarávaní a dražbe, prípadne niektorého z trestných činov korupcie.

Pellegrini vyzval Kičuru, aby sa nevracal do sudcovského Talára

Bývalý premiér a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini vyzýva predsedu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetána Kičuru, aby sa nevrátil do sudcovského talára, kým sa nevyvrátia podozrenia o jeho zlyhaniach vo funkcii. 

"Vyzývam ho, aby sa za žiadnych okolností nevrátil do talára, kým tieto podozrenia nevyvráti. Ja osobne som spravil zásadné kroky pre očistu súdnictva a prokuratúry. Je neprípustné, aby ľudia nemali istotu, že o ich vlastnom osude rozhoduje bezúhonný človek," uviedol Pellegrini na sociálnej sieti. Dodal, že ak sa potvrdí, že Kičura pochybil, nemal by sa už nikdy do sudcovskej funkcie vrátiť.

Bývalý premiér vysvetlil, že očakával zodpovedný prístup od každého člena krízového štábu v súvislosti s riešením situácie s novým koronavírusom. Tvrdí, že nemal kapacitu všetkých kontrolovať. "Keď riadite krízový štáb s desiatkami ľudí, musíte sa spoľahnúť na ich odbornosť, skúsenosti a morálku. Veril som, že tak, ako ja cítim zodpovednosť za Slovensko, tak ju každý člen štábu cíti za svoj úrad. Na preverovanie postupov jednotlivcov v krízových chvíľach skrátka nie je čas, ten príde až neskôr," dodal Pellegrini. Pellegrini si myslí, že podozrenia o konaní Kičuru treba dôsledne preveriť. "Pretože v mimoriadnych časoch patrí za zlyhanie aj mimoriadny trest," pripomenul. Skonštatoval tiež, že ak Kičura nepochybil a ide len o "o obvyklé politické divadlo", má právo žiadať ospravedlnenie.

Viac o téme: MajetkyKoronavírusKajetán Kičura
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu