Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS ONLINE Slovensko eviduje vyše 180 nakazených, prvý prípad sa objavil aj vo väzení

Krízový štáb Zobraziť galériu (13)
Krízový štáb (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA – Na našom území dosiaľ evidujeme 186 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom. Premiér Igor Matovič nevylúčil prijatie ďalších opatrení, chce aj viac testovať. V pondelok má vláda prijať ďalšie kroky proti šíreniu COVID-19, odvolávať bude aj predsedu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetána Kičuru.

 

VIDEO Čo treba vedieť o koronavíruse

Koronavírus úrad vlády

ONLINE

Aktuálne zasadá krízový štáb, viac podrobností sa dozviete v našom článku


Dnešný online sa skončil, ďakujeme za pozornosť!

20:39 Ústredný krízový štáb pokračuje v rokovaní. To začalo približne o 12:00, ani po ôsmich hodinách z neho stále nie sú známe výsledky.

20:09 S roznášaním rúšok osamelým či imobilným seniorom okrem zamestnancov Mestského úradu v Banskej Bystrici pomáha Centrum dobrovoľníctva, bystrickí skauti, saleziáni a dobrovoľníci Slovenského Červeného kríža. Hoci v nedeľu (22. 3.) mohli byť doma so svojimi rodinami, rozviezli ďalších 1000 rúšok tým, ktorí sú najviac zraniteľní. Konštatoval to v pondelok na sociálnej sieti banskobystrický primátor Ján Nosko a všetkým poďakoval. (TASR)

19:58 Mesto Lučenec z preventívnych dôvodov voči šíreniu nového koronavírusu pristupuje okrem dezinfekcie bytových domov aj k strojnému čisteniu ulíc, chodníkov a verejných priestorov, najmä v okolí artézskych studní. Informoval o tom Andrej Barančok, poverený externou komunikáciou mesta. (TASR)

19:30 Bratislavská župa pripravuje až 600 lôžok pre zdravotnícky personál

Každý deň na župe zasadá krízový štáb. „Našou úlohou je zmierňovať dopady pandémie, chrániť obyvateľov kraja, ale aj predvídať a pripravovať sa na zhoršenie situácie. Plánujeme využiť župné internáty, ktoré sú momentálne prázdne. Tri z nich sme prispôsobili na karanténne či núdzové ubytovanie, ktoré môžeme poskytnúť až 600 lekárom, záchranárom, sestrám či sanitárom,“ uviedol na svojej sociálnej sieti Juraj Droba.

18:47 U troch lekárov a štyroch sestier z Národného onkologického ústavu sa nový koronavírus nepotvrdil

Tí sa 19. marca dostali do kontaktu s pacientom s touto diagnózou. „Negatívne výsledky sú tiež u spolupacienta, ktorý bol krátky čas hospitalizovaný na izbe v NOÚ s pacientom s diagnózou nového koronavírusu,“ priblížila špecialistka pre styk s verejnosťou NOÚ Patrícia Kubicová. Všetci naďalej ostávajú v karanténe. NOÚ opakovane vyzýva všetkých, ktorí musia navštíviť NOÚ, aby vo vstupnom filtri nič nezamlčali, pretože tým ohrozujú ostatných. (TASR)

18:30 Mesto Košice chce na opatrenia pred koronavírusom vyčleniť 2,5 milióna eur

Neplánované mestské zastupiteľstvo (MsZ) pre opatrenia v súvislosti s novým koronavírusom zvolal primátor Košíc Jaroslav Polaček na štvrtok (26. 3.). Poslanci na uvedenom MsZ prerokujú deväť bodov. Pomoc Košičanom podľa jeho slov nebude len v potravinových a hygienických balíčkoch. „Našou úlohu je doručiť každému jednému ochranné rúško a všetko to, čo bude potrebovať na najbližšie ťažké obdobie,“ dodal s tým, že opatrenia majú chrániť najmä starších obyvateľov Košíc. Jedným z opatrení má byť aj bezplatné parkovanie v Košiciach počas mimoriadneho stavu. primátor Primátor sa tiež rozhodol, že si na najbližšie krízové obdobie zníži svoj plat na najnižšiu možnú zákonom stanovenú hodnotu. (TASR)

18:15 V nemocnici v Rimavskej Sobote bolo deväť podozrení na koronavírus, pribudol triediaci stan

U siedmich pacientov sa ochorenie nepotvrdilo, u dvoch sa čaká na výsledky testov, informovala o tom komunikačná špecialistka siete Svet Zdravia Jana Fedáková. „Po dohode s regionálnym úradom verejného zdravotníctva je následne takýto pacient transportovaný do najbližšej nemocnice s infektologickým pracoviskom, alebo ostáva v domácej karanténe,“ konkretizovala Fedáková. (TASR)

17:50 Samosprávy na hornom Zemplíne distribuujú ochranné rúška medzi občanov

V Humennom začali ochranné rúška distribuovať v pondelok. Ako uvádza samospráva, smerovať budú prioritne k seniorom. Kým v Snine distribuuje samospráva medzi obyvateľov v dôchodkovom veku látkové rúška z dielne mestského sociálneho podniku, vo Vranove nad Topľou mieria do poštových schránok rúška z polypropylenového mikrovlákna s permanentnou antibakteriálnou úpravou. Samospráva najmenšieho hornozemplínskeho okresného mesta Medzilaboriec zakúpila ochranné rúška aj od rôznych výrobcov, ktorí šijú tieto ochranné pomôcky doma. (TASR)

17:34 Slovenská pošta od utorka upravuje otváracie hodiny pobočiek

Ide o jej ďalšie opatrenie s cieľom chrániť zdravie zamestnancov v prevádzke, ako aj obyvateľov miest a obcí pred šírením koronavírusu. V mestách nad 10-tisíc obyvateľov budú pošty otvorené do 16:00, minimálne jedna pošta bude otvorená jeden deň v týždni do 17:00. V sobotu a v nedeľu budú všetky pošty zatvorené, uviedla to hovorkyňa Slovenskej pošty Eva Rovenská. Spoločnosť odporúča zákazníkom aktuálne otváracie hodiny pobočiek a prípadné zmeny sledovať na jej internetovej stránke, v mobilnej aplikácii, na sociálnej sieti či na informačných plagátoch priamo pri vchode do pobočiek. „Slovenská pošta spolupracuje pri informovaní obyvateľov aj s mestskými a miestnymi úradmi. V súčasnosti je z individuálnych prevádzkových dôvodov zatvorených 40 pôšt,“ priblížila Rovenská.

17:08 NAŽIVO Kajetán Kičura sa vyjadruje k podozreniam o predraženom nákupe a k majetkom svojho syna

Kičura potvrdil, že vypovedal na NAKA a vypovedať na polícii podľa neho budú aj iní zamestnanci SŠHR SR. Uviedol, že nakúpené testy pre Slovensko neboli predražené, lebo ceny v dôsledku krízy vzrástli.

16:43 NAŽIVO Tlačová konferencia premiéra Igora Matoviča

Matovič oznámil zriadenie permanentného krízového štábu s odborníkmi.Tvoria ho Peter Škodný, Robert Mistrík, Peter Visolajský a Vladimír Krčméry. Na krízovom štábe už prerokovali asi 60 návrhov a riešení. Predseda vlády nekonkretizoval, koľko prípadov nového ochorenia na koronavírus bolo dnes pozitívne testovaných.

16:37 NAŽIVO Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus k aktuálnym informáciám o repatriácii Slovákov zo zahraničia

O repatriáciu požiadalo doteraz 3009 občanov SR v zahraničí, do krajiny sa prostredníctvom organizovanej pomoci už vrátilo 1059 občanov SR, ďalších vyše 400 sa vrátilo individuálne. Budúci minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) by sa mal vrátiť zo Spojených štátov amerických (USA) v utorok 24. marca.

16:32 Najohrozenejší ľudia dostali od mesta Prešov ochranné rúška

Po senioroch prišli na rad ľudia z marginalizovaných rómskych komunít a bezdomovci. „Počas uplynulého týždňa sme rozdali tisícky rúšok seniorom, pre ktorých je šíriaci sa nový koronavírus najviac nebezpečný. Išlo predovšetkým o látkové rúška, ktoré svojim klientom ušili pracovníčky denných centier, stacionárov a zariadení pre seniorov. Rúška dostali aj starší ľudia, ktorí žijú sami a nedokážu si ich zaobstarať. S ich roznášaním aj naďalej pomáhajú mestskí policajti a dobrovoľníci,“ uviedol hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek. Ohrozenou skupinou sú podľa Tomeka aj Rómovia z lokality K starej tehelni. Mesto preto v snahe chrániť pred nákazou ostatných obyvateľov zabezpečilo zásielku 360 látkových rúšok aj pre nich. (TASR)

16:15 Opatrenia proti šíreniu koronavírusu zaviedli aj v lokalite Šobov

Banskoštiavnická samospráva zapojila do boja proti šíreniu nového koronavírusu aj ľudí žijúcich v rómskej lokalite Šobov. Tunajším obyvateľom zapožičala šijací stroj, zadovážila nite a textílie, z ktorých si ušijú rúška. V komunite ich potom budú distribuovať prostredníctvom zamestnancov komunitného centra. (TASR)

16:05 Zväz cestovného ruchu vyzýva vládu k opatreniam proti prepúšťaniu zamestnancov a kolapsu odvetvia

Navrhované opatrenia by mohli zmierniť mimoriadne negatívne dopady koronavírusu na celé odvetvie cestovného ruchu. „Tento týždeň je kritický pre množstvo zamestnávateľov v cestovnom ruchu, predovšetkým však pre zamestnávateľov v ubytovacích a stravovacích zariadeniach. Mnohí z nás sa rozhodujú o tom, či dokážu toto krízové obdobie prekonať a budú pokračovať v podnikaní, alebo ukončia svoju činnosť a začnú prepúšťať zamestnancov,“ upozornil prezident ZCR Marek Harbuľák. Zároveň je generálnym manažérom Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. „Situácia v tomto segmente je naozaj vážna. Rozhodnutie o budúcnosti cestovného ruchu na Slovensku môže ovplyvniť vláda a parlament. Ide o to, ako rýchlo dokážu prijať konkrétny a funkčný balík opatrení pre podnikateľov a zamestnávateľov,“ uviedol Harbuľák.

15:56 Pracovníčke Centra sociálnych služieb Likava potvrdili nákazu koronavírusom

Žilinský samosprávny kraj (ZSK) z pozície zriaďovateľa rieši mimoriadnu situáciu v Centre sociálnych služieb (CSS) Likava so sídlom v Likavke, kde sa u jednej z pracovníčok potvrdila nákaza novým koronavírusom. Podľa hovorkyne ŽSK Martiny Remencovej zamestnankyňa CSS Likava nepociťovala žiadne príznaky ochorenia COVID 19 a momentálne je v domácej karanténe. „K jej testovaniu pristúpil regionálny úrad verejného zdravotníctva, nakoľko bola na oslave s inou osobou, u ktorej bol neskôr potvrdený nový koronavírus,“ vysvetlila Remencová. Aktuálne ŽSK očakáva výsledky testovania 45 zamestnancov CSS v Likavke.

15:50 Eset uvažuje ako pomôcť štátu, v hre je aj bývalý areál nemocnice na Patrónke

Prevádzkový riaditeľ spoločnosti Pavel Luka spresnil, že existujúce objekty v areáli už nie sú v dobrom technickom stave, pôvodné vybavenie chýba a je otázne, či by sa dali využiť. „Areál však ponúka aj iné možnosti využitia a v prípade záujmu zo strany štátu budeme maximálne nápomocní,“ deklaruje. Investičný zámer Eset-u vytvoriť na tomto mieste rozsiahly kampus, ktorý má byť centrom inovácií, kreativity a výskumu v Bratislave podľa jeho slov naďalej trvá. „Naše zámery vo veci stavby Kampusu aktuálna situácia zatiaľ nijako nezmenila,“ podotkol Luka. (TASR)

15:42 Voda z verejného vodovodu je podľa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti bezpečná

Koronavírus je podľa aktuálne dostupných informácií na dezinfekciu chlórom ešte citlivejší ako viaceré patogény. „Podľa všetkých dostupných informácií je šíriaci sa koronavírus veľmi citlivý na dezinfekciu na báze chlóru, ktorá sa bežne pridáva do pitnej vody. Pitná voda z kohútika tak nemá potenciál stať sa prenášačom vírusu. Navyše spôsob ťažby vody z podzemných studní, ktoré využíva BVS, je z tohto pohľadu mimoriadne bezpečný, pretože voda prechádza podložím a počas tohto procesu sa prirodzene čistí. Ľudia sa preto nemusia báť používať vodu z verejných vodovodov,“ priblížil riaditeľ komunikácie v BVS Peter Podstupka.

15:35 Finančná správa spúšťa ďalší komunikačný kanál pre svojich klientov

Prostredníctvom služby Skype for business bude cez zdieľanie obrazovky poskytovať technickú podporu pri elektronickom podávaní dokumentov cez portál finančnej správy. Konzultanti call centra ju budú používať pri každom klientovi, ktorého situácia si vyžiada zdieľanie obrazovky pre zjednodušenie elektronického podávania dokumentov cez portál finančnej správy.

15:32 Mladí vedci sa môžu prihlásiť do interaktívnej konferencie a prezentovať prácu

OZ Preveda prináša platformu na prezentáciu výsledkov vedeckých štúdií a výmenu poznatkov v čase, kedy majú mnohí z vedcov a študentov v súvislosti so šírením nového koronavírusu obmedzené možnosti prezentovať svoje vedecké práce. „Organizátori konferencie sú presvedčení, že práve veda a poznanie sú alfou a omegou našej budúcnosti, o to viac práve v tomto čase, kedy je na prácu vedcov z celého sveta sústredená obrovská pozornosť,“ tvrdí organizačný štáb z OZ Preveda. (TASR)

15:28 Predajne Slovak Telekomu sú po víkende opäť otvorené

„Naďalej platí, že naša sieť predajní funguje v obmedzenom režime. Štandardné otváracie hodiny sú od 10. do 14. hod. (pár predajní má upravené hodiny na čas od 11. do 15. hodiny). Na predajniach je celkovo menej pracovníkov (zväčša 2-3 kolegovia). Obmedzený režim platí pre predajne v nákupných centrách i samostatné kamenné pobočky,“ objasnil hovorca spoločnosti Slovak Telekom pre služby a financie Michal Korec. „Aktuálny zoznam každý deň aktualizujeme na tejto stránke: www.telekom.sk/zoznam-otvorenych-predajni. Napríklad dnes máme otvorených 57 pobočiek. Otváranie či zatváranie predajní sa však môže priebežne meniť podľa dostupnosti predajcov,“ dodal.

15:18 Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár požiadal o preverenie nákupu zdravotníckeho materiálu SŠHR

Čižnár zároveň v liste požiadal predsedu Úradu pre verejné obstarávanie SR Miroslava Hliváka, aby mu v čo najkratšom čase oznámil výsledok. (TASR)

15:12 Fakultná nemocnica v Prešove eviduje osem pozitívne testovaných pacientov

Vo fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove bolo do pondelka 23. marca na prítomnosť koronavírusu pozitívne testovaných osem pacientov. Cez víkend sa ich počet rozšíril o troch nakazených, počas dnešného dňa nepribudol žiadny pozitívne testovaný pacient.

15:09 Krízový štáb sa skončil

Na úrade vlády už prebieha rokovanie vlády. Premiér bude o opatreniach zrejme informovať po skončení vlády.

KORONAVÍRUS ONLINE Slovensko eviduje
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

15:05 Šéf úradu hmotných rezerv vypovedá na NAKA

Predseda Štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetán Kičura, ktorého má vláda odvolať z funkcie, aktuálne vypovedá na NAKA, informoval o tom portál SME. Viac informácií prinášame v našom článku.

15:00 Národná transfúzna služba vyzýva na darovanie krvi, pre pandémiu koronavírusu je jej nedostatok

Darovať krv v odberových miestach NTS SR je možné v pondelok až piatok počas odberových hodín, ktoré sú od 7.00 h do 14.00 h. V utorok je možné prísť darovať krv od 7.00 h do 17.00 h. „Ubezpečujeme darcov krvi, že na všetkých pracoviskách sú zavedené sprísnené hygienické podmienky a preventívne opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu. Darcovia môžu vstupovať na pracovisko len s ochranným rúškom na tvári alebo jeho náhradou, po dezinfekcií rúk, zmeraní telesnej teploty a po vyplnení checklistu,“ priblížila projektová manažérka NTS SR Martina Frigová.

14:45 Nemocnica Poprad má nedostatok rúšok, hľadá darcov

Nemocnica využíva všetky dostupné možnosti na získanie rúšok, no aj napriek viacerým podpísaným kontraktom zatiaľ nie sú dodávané v požadovaných množstvách, uviedla hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda. „Keďže bavlnené rúška pre prichádzajúcich pacientov sa míňajú rýchlejšie, ako sú dopĺňané zásoby, nemocnica hľadá všetky dostupné možnosti, ako ich zabezpečiť,“ dodala s tým, že ide výlučne o pomoc pre pacientov, ktorí z rôznych dôvodov prichádzajú na vyšetrenie alebo ošetrenie bez ochranného rúška, ktoré im musí poskytnúť nemocnica.

14:24 Vo väzení v Bratislave potvrdili prvý prípad koronavírusu u odsúdeného

Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) potvrdil prvý prípad ochorenia COVID-19 u odsúdeného v ústave Bratislava. Ústavný lekár zabezpečil protiepidemické opatrenia a okamžité izolovanie na zdravotnícke oddelenie v ústave. Odsúdený bol preeskortovaný do väzenskej nemocnici v Trenčíne. Viac sa dozviete v našom článku.

Zbor väzenskej a justičnej
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: FB/Zbor väzenskej a justičnej stráže)

14:20 RTVS sprístupnila večerníčkové seriály online

Verejnoprávna televízia ich zverejnila na webe rtvs.sk/rozpravky. „Deti si tak online vedia pozrieť všetky odvysielané diely Mimi a Líza, Drobci, Websterovci a Tresky plesky,“ spresnila Erika Rusnáková, hovorkyňa RTVS. (TASR)

14:12 Fakultná nemocnica v Nitre vyzvala ľudí, aby pacientom nenosili balíčky

Denne príde do FN približne 600 osôb. „Sú medzi nimi onkologickí pacienti, pacienti vyžadujúci chemoterapiu, biologickú a hematologickú liečbu, pacienti s príznakmi ochorenia COVID-19 či pacienti smerujúci na pohotovosť. Až dve tretiny osôb prichádzajú do našej nemocnice, aby priniesli balíčky svojim hospitalizovaným rodinným príslušníkom či známym. V súčasnej epidemiologickej situácii sú návštevy zakázané a nie je v kapacitných možnostiach FN Nitra tieto balíčky pacientom doručovať,“ informovala nemocnica. (TASR)

14:07 Ambulantný lekár urobí väčšinu práce aj bez kontaktu s pacientom

Tvrdí to prezident Slovenskej spoločnosti všeobecných praktických lekárov (SSVPL) Peter Makara. Vysvetlil, že lekári v ambulanciách postupujú podľa metodického usmernenia hlavného odborníka pre všeobecných lekárov pre dospelých počas pandémie ochorenia COVID-19, vydaného 15. marca. To predpisuje všeobecným lekárom, ktorí nemajú k dispozícii ochranné pomôcky, aby ich pre pacientov uzavreli. „Všeobecný lekár však naďalej poskytujte telefonické alebo iné elektronické konzultácie, zabezpečuje predpis ereceptov a práceneschopnosti,“ uvádza sa v usmernení. (TASR)

14:00 V Šatnici Matice slovenskej už šijú rúška aj pre verejnosť

Z bezpečnostných a hygienických dôvodov sa na pracovisku Šatnice MS nachádzajú vždy najviac dve zamestnankyne. „Z kapacitných dôvodov a pre vykonávanie svojej bežnej práce sú schopné ušiť najviac 20 rúšok denne, preto prosíme verejnosť o pochopenie. Rúška v obmedzenom množstve sú určené predovšetkým pre zraniteľné a sociálne slabé skupiny obyvateľstva, ktoré nemajú možnosť kúpiť si rúško v obchode či u súkromného podnikateľa. Tí získajú rúška bezplatne, s výnimkou zaplatenia poštovného,“ uviedla hovorkyňa Matice slovenskej Veronika Matušková

13:50 Skauti po celom Slovensku pomáhajú občanom v stave núdze

Slovenský skauting (SLSK) spustil iniciatívu s názvom Skautská služba, orientovanú na dobrovoľnícku pomoc. Doteraz sa do projektu zapojilo 286 slovenských skautov. Medzi hlavné aktivity iniciatívy patrí najmä dovoz potravín a liekov pre seniorov či zdravotne ťažko postihnutých občanov a šitie ochranných rúšok.

13:47 Pri donáške jedál sú nutné zvýšená hygiena, čistota a častá dezinfekcia

Pracovníci pri príprave a porciovaní musia používať vhodné ochranné pomôcky - čistý pracovný odev, jednorazové rukavice, pokrývku hlavy, rúška na zakrytie úst a nosa. Musí byť vylúčený priamy kontakt nebalených potravín a pokrmov s nechránenými rukami. Personál si musí sledovať zdravotný stav a ak vykazuje príznaky respiračného ochorenia (kýchanie, kašeľ, zvýšená teplota), také osoby nesmú manipulovať s potravinami alebo pokrmami, nesmú vstupovať do priestorov, kde sa pripravujú. Vysvetlila to Iveta Sedliačiková, vedúca oddelenia hygieny výživy banskobystrického RÚVZ. (TASR)

13:40 V Leopoldove začali na úkor octu vyrábať viac liehu na dezinfekciu

Slovenské liehovary v Leopoldove obmedzujú na svojich linkách výrobu octu a zameriavajú sa viac na produkciu čistého liehu. „Snažili sme sa čo najrýchlejšie zareagovať na požiadavky nemocníc a zdravotníkov, ktorí sa začali na nás obracať s požiadavkami na zvýšené dodávky čistého liehu. Vďaka niekoľkým zmenám vo výrobe v posledných dňoch ide naša výrobná linka na maximálny výkon a darí sa nám vyprodukovať 36-tisíc litrov čistého liehu denne. Toto množstvo okamžite distribuujeme podľa objednávok do našich nemocníc, výrobcom zdravotníckych pomôcok, dodávateľom pre nemocnice a lekárňam,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti ST. NICOLAUS Andrej Hronský. Spoločnosť zároveň spustila výrobu dezinfekčného roztoku na báze liehu, ktorý je určený primárne na výrobu dezinfekčných prostriedkov. Úprava výrobného programu so zameraním na výrobu čistého alkoholu a dezinfekčného roztoku platí až do odvolania.

13:36 Liptovský Mikuláš hľadá dobrovoľníkov ku krízovým štábom

Mesto hľadá dobrovoľníkov, ktorí môžu vypomáhať napríklad pri distribúcii rúšok seniorom či pri osvete. Výpomoc podľa hovorkyne mesta potrebuje aj Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši s usmerňovaním ľudí pri vstupe do areálu alebo s reorganizáciou oddelení. Dobrovoľníci nebudú v kontakte s pacientmi. Zároveň budú mať na sebe všetky potrebné ochranné pomôcky. „V prípade, že chcete akýmkoľvek spôsobom nezištne pomôcť, prihláste sa na e-mailovej adrese dobrovolnik@mikulas.sk. Zanechajte na seba telefonický kontakt a pracovník z mestského úradu sa s vami spojí, ako ďalej postupovať,“ vysvetlila.

13:34 Divadlo Aréna spúšťa Detskú Univerzitu Komenského Online špeciál

V rámci neho sprístupňuje 44 inšpiratívnych video prednášok slovenských aj zahraničných prednášajúcich, ktoré boli súčasťou posledných piatich ročníkov DUK. „Deti si tak budú môcť počas karanténnych opatrení rozšíriť svoje vedomosti z rôznych oblastí vedy v pohodlí domova,“ informoval Ján Lukáč z Divadla Aréna. (TASR)

13:30 Posádka Kositu je v karanténe, firma chce koncepciu nakladania s odpadom

Do kontaktu s rizikovým prostredím sa zatiaľ dostala jedna posádka spoločnosti Kosit, ktorá je momentálne v karanténe. Podľa vedenia firmy by vláda mala začať tvoriť efektívnu a bezpečnú koncepciu zvozu a spracovania odpadu. Zatiaľ ani u jedného člena posádky nebolo potvrdené ochorenie COVID-19. (TASR)

13:20 Lekárka aj sestra skončili v karanténe, informuje obec Šenkvice

Pre kontakt s pozitívnym pacientom na koronavírus skončili v karanténe lekárka aj sestrička. Stojí to v ozname sa stránke obce Šenkvice. „Preto v nasledujúcich štyroch dňoch nemôžeme vyšetriť žiadneho pacienta. Budeme však naďalej poskytovať telefonické a mailové poradenstvo a konzultácie,“ uviedla doktorka Koleková. „Ak bude potrebné vyšetrenie niektorého dieťaťa osobne, zabezpečíme po predchádzajúcom telefonickom dohovore vyšetrenie u zastupujúceho lekára,“ doložila.

13:10 Volkswagen Slovakia predlžuje dočasnú odstávku vo všetkých troch závodoch

V Bratislave, Martine a Stupave tak bude trvať do 5. apríla 2020. O predĺžení bolo rozhodnuté v súvislosti s pretrvávajúcim znížením dopytu na trhoch a koordináciou opätovného nábehu dodávateľských vzťahov spolu s ostatnými koncernovými závodmi, a to s jasným zámerom naďalej prispievať k spomaleniu šírenia epidémie koronavírusu a ochorenia Covid-19.

13:07 Združenie miest a obcí Slovenska ponúklo novej vláde súčinnosť v súvislosti s pandémiou COVID-19 a jej následkami

ZMOS si uvedomuje situáciu, v ktorej sa nachádza Slovenská republika. „Vieme, že v dnešnej dobe je kľúčová súčinnosť, proaktivita, ochrana života a zdravia. Sme si vedomí toho, že s pandémiou COVID-19 prichádza ekonomická kríza, ktorej dosahy vôbec nedokážeme kvantifikovať,“ zdôraznil predseda združenia Branislav Tréger. Združenie je pripravené aj na spoluprácu pri hľadaní východísk na zmiernenie dôsledkov ekonomickej krízy. Podieľať sa chce na riešeniach, ktoré budú minimalizovať očakávané negatívne dosahy na ľudí v mestách a obciach, podporia užitočné verejné investície, stabilizujú verejné financie a podporia udržateľnosť pracovných miest na báze tzv. sociálneho podnikania. (TASR)

13:03 O2 po týždni otvára svoje predajne, fungovať budú v skrátenom režime

Od pondelka 23. marca otvorí O2 všetky svoje predajne. Priestory v obchodných centrách budú otvorené od 11:00 do 17:00 a ostatné v čase od 9:00 do 15:00.

12:58 Aktuálne zasadá krízový štáb

Prítomní sú aj infektológ Vladimír Krčméry (vľavo) a vedec Róbert Mistrík (uprostred). Členmi štábu sú od nástupu Igora Matoviča.

KORONAVÍRUS ONLINE Slovensko eviduje
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

12:54 Skalica má k dispozícii telefonickú infolinku

Linka má slúžiť predovšetkým starším občanom, ktorí nemajú bezprostredný prístup k informáciám zo spravodajských internetových portálov. Infolinka 0907 837 401 bude pre Skaličanov fungovať v čase od 8.00 do 14.00 h a k dispozícii bude až do odvolania. S otázkami sa na úrad môžu občania obrátiť aj prostredníctvom e-mailu korona@mesto.skalica.sk. (TASR)

12:48 Sulík navrhne na zasadnutí vlády odvolanie šéfa štátnych hmotných rezerv

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v pondelok na zasadnutí vlády navrhne odvolanie predsedu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Kajetána Kičuru za pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19. „Pripravil som návrh na odvolanie pána Kičuru z funkcie. Uvidíme, či trestné oznámenie budem písať ja alebo niekto iný. Na tom sa ešte dohodneme,“ povedal Sulík, ktorý už má pripravený návrh na nového šéfa štátnych hmotných rezerv, ale nomináciu chce zverejniť až po dohode s premiérom. (TASR) 

12:43 Matovič chce masívnejšie testovanie

Cieľ je podľa Matoviča zvýšiť počet otestovaných vzoriek na desaťnásobok súčasného stavu, teda na približne 3000 denne. Hlavný hygienik pripomenul, že úrad verejného zdravotníctva i jeho regionálne úrady v Banskej Bystrici a Košiciach už zabezpečujú testovanie, v priebehu týždňa by malo pribudnúť testovanie aj na regionálnom úrade hygienikov v Trenčíne. Hľadáme, ako zvýšiť naše možnosti, ale aj ako nájsť externé zdroje prostredníctvom medzinárodnej spolupráce či využitia súkromných laboratórií,“ povedal Matovič. (TASR)

12:34 Šesť všeobecných lekárov zdravotníckeho zariadenia Zdravie v Púchove je v karanténe

Jeden z lekárov mal pozitívny nález na ochorenie COVID-19. Ako informovala vedúca odboru zdravotníctva a sociálnej pomoci Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Elena Štefíková, karanténu nariadil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Považskej Bystrici do 31. marca. „Počas neprítomnosti viacerých všeobecných lekárov, ktorí poskytujú zdravotnú starostlivosť v NsP Zdravie Púchov z dôvodu karantény, je zabezpečené ich zastupovanie. V meste Púchov sú v prevádzke aj ďalší poskytovatelia všeobecnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti pre dospelých, ktorých môžu občania v prípade potreby kontaktovať telefonicky,“ doplnila Štefíková. (TASR)

12:27 Ružomberok v súvislosti s koronavírusom spustí infolinku pre obyvateľov

Mesto tento týždeň spustí infolinku pre obyvateľov, ktorí majú otázky k aktuálnej situácii v meste či fungovaniu mestského úradu. Opatrenie súvisí s výskytom nového koronavírusu v krajine. „Call centrum sa bude nachádzať v priestoroch klientskeho centra. Pracovníci, ktorí ho budú obsluhovať, budú pripravení odpovedať na otázky verejnosti. Takúto pripravenosť zabezpečí radnica manuálom infolinky, ktorý sa bude každý deň priebežne dopĺňať a aktualizovať,“ uviedol hovorca primátora Viktor Mydlo s tým, že telefónne číslo infolinky je 044 431 44 62. (TASR)

12:24 Policajti preverujú nedodržiavanie karantény

Policajti v okrese Nové Mesto nad Váhom preverovali oznámenie súvisiace s nedodržaním povinnej karantény. Ako informovala trenčianska krajská polícia, nariadenú domácu izoláciu nedodržal 60-ročný muž, ktorý bol v kontakte s nakazenou osobou a odišiel autobusom do Nového Mesta nad Váhom. Policajti tento podnet odstúpia Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva na ďalšie konanie.

12:20 Nitriansky  samosprávny kraj poslal dostupné ochranné pomôcky zdravotníkom

Ochranné pomôcky zo štátnych hmotných rezerv SR sa už v Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) distribuovali všetkým neštátnym zdravotníckym zariadeniam v regióne. Podľa lekára NSK boli všetky pomôcky ešte v piatok 20. marca proporcionálne rozdelené poliklinikám, ambulanciám i pracoviskám pohotovostnej služby. (TASR)

12:15 Mesto Čadca chce dodať rúška do každej domácnosti

Mesto s distribúciou rúšok začalo od piatka (20. 3.) a k dnešnému dňu ich rozdalo okolo 5000. Počas pondelka a utorka (24. 3.) rozdá mesto ďalších 10.000 rúšok. „Objednali sme 22.500 kusov a priebežne ich naskladňujeme. V prvom rade sme potrebovali zabezpečiť chod mesta. To znamená, že rúška dostali tí, ktorí sú v kontakte s ľuďmi – zamestnanci mesta, mestského podniku služieb a mestskej polície. Už v stredu sme zabezpečili rúška pre domy seniorov na území mesta,“ povedal hovorca mesta Marián Kráľ. (TASR)

12:12 Mesto Senica pomôže občanom s nákupmi potravín

Mestský úrad (MsÚ) v Senici bude pomáhať s nákupmi potravín osamelým seniorom, zdravotne ťažko postihnutým občanom a ľuďom v karanténe, ktorí sa nemajú na koho obrátiť. „Občania sa môžu hlásiť alebo je ich možné nahlásiť na telefónnych číslach 034 698 7613 a 0918 821 687 v pracovných dňoch od 8.00 h do 12.00 h alebo mailom na pomoc@senica.sk,“ uviedla Tatiana Moravcová z MsÚ Senica. (TASR)

12:04 Štát by mohol získať až 200-tisíc testov na koronavírus

Ako povedal predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO), po rannej návšteve úradu verejného zdravotníctva zistil, že k dispozícii máme len asi tritisíc testov. Podľa jeho slov sa rysuje možnosť, ktorou by Slovensko mohlo získať viac testov, avšak detaily budú známe neskôr.

Igor Matovič (OĽaNO)
Zobraziť galériu (13)
Igor Matovič (OĽaNO)  (Zdroj: Jan Zemiar)

11:57 Väčšina lekárov z Univerzitnej nemocnice v Bratislave mali negatívne výsledky testov na koronavírus

Lekári boli v karanténe. Na traumatológii na Kramároch však mali pozitívne výsledky dvaja doktori a dvaja sanitári. Tí boli medzi 27 zdravotníkmi, ktorí skončili v karanténe po tom, ako sa koronavírus potvrdil u ich kolegu, ktorý po príchode zo zahraničia prišiel do práce.

11:45 Dnes sa už vyšetrilo 29 vzoriek, z toho jedna bola pozitívna

Oznámil to hlavný hygienik SR. Slovensko tak eviduje 186 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19.

11:41 Testy lekárov z ružinovskej gynekológie na koronavírus boli negatívne

Dvaja lekári z Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove majú negatívne výsledky testov na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, potvrdil to Krajčí.

11:34 NAŽIVO Brífing premiéra Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, prítomný je aj hlavný hygienik SR Ján Mikas

Rozprávajú o aktuálnych informáciách týkajúcich sa koronavírusu vrátane výsledkov testov dvoch lekárov na klinike v Univerzitnej nemocnici Bratislava v Ružinove.

11:31 Radnica Liptovského Mikuláša informuje o koronavíruse aj cez aplikáciu

Podľa hovorkyne mesta Viktórie Čapčíkovej má novinka zabezpečiť efektívnejšiu komunikáciu medzi liptovskomikulášskou radnicou a obyvateľmi. „Aplikácia SOM Liptovský Mikuláš je k dispozícii pre všetky mobilné telefóny s operačným systémom Android a taktiež pre zariadenia Apple. Stačí si ju vyhľadať v Google Play či Apple Store a stiahnuť do mobilného zariadenia,“ dodala.(TASR)

11:25 Podľa ministra vnútra výmena informácií nefunguje, ako by mala

Výmena informácií medzi rezortami i ďalšími kompetentnými orgánmi, ktoré ako aktéri vstupujú do riešenia situácie so šírením nového koronavírusu, nie je taká, aká by mala byť. Pred rokovaním ústredného krízového štábu to povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). „Musíme to zlepšiť,“ zdôraznil. (TASR)

Roman Mikulec (vľavo)
Zobraziť galériu (13)
Roman Mikulec (vľavo)  (Zdroj: Maarty)

11:23 Linka pomoci pre deti prináša sto nápadov na využitie voľného času

Počet telefonátov na Linku pomoci pre deti a mládež na číslo 116 111 stúpa. Okrem hlavnej témy, ktorou je v týchto dňoch koronavírus, v rozhovoroch stále viac rezonuje aj téma, ako tráviť čas doma. Kompletná tabuľka s nápadmi aktivít je dostupná na stránke www.ldi.sk.

11:19 Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre vydezinfikovala všetky svoje internáty

Ako informovala univerzita, študenti majú na ne až do odvolania zakázaný vstup. Výnimkou sú zahraniční študenti, ktorým SPU umožnila aj naďalej bývať na internátoch. (TASR)

11:14 Mimoriadne zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Trnave nebude, dôvodom je koronavírus

Do programu mimoriadneho rokovania primátor Bročka zaradil niekoľko personálnych záležitostí, ako je voľba hlavného kontrolóra, vymenovanie nového náčelníka mestskej polície či návrh na odvolanie riaditeľa Správy kultúrnych a športových zariadení mesta Trnava.

11:10 Vláda prijme ďalšie opatrenia, očakávajú sa ich desiatky, tiež tvrdé pravidlá

Premiér Igor Matovič  bude pokračovať v rokovaniach o ďalších opatreniach na Slovensku. Viac sa dozviete v našom článku.

10:52 Bratislavská vodárenská spoločnosť pre nový koronavírus prijala ďalšie dočasné obmedzenia

BVS dočasne, do 27. marca, pozastavuje služby, týkajúce sa preverovania technických podmienok a realizácie vodovodných a kanalizačných prípojok. (TASR)

10:49 Mesto Strážske zriadilo potravinovú linku pomoci

Prostredníctvom linky si o nákup potravín môžu požiadať obyvatelia v povinnej karanténe, osamelí ľudia či ľudia, ktorí si z vážnych zdravotných dôvodov nedokážu zaobstarať nákup základných potravín sami. Samospráva o tom informuje na oficiálnej internetovej stránke mesta.

10:42 Mesto Nové Zámky poskytne zdravotníkom v nútenej karanténe hotelové izby

„Po dohovore s vedením hotela Korzo ponúkame pre potreby lekárov a zdravotníckych pracovníkov priestory a izby na jednom poschodí tohto zariadenia. Ak sa bude vírus šíriť viac a budú potrebné väčšie kapacity, sme pripravení ich zabezpečiť aj na zvyšných poschodiach,“ informoval primátor Nových Zámkov Otokar Klein.

10:39 Bratislavské Nové Mesto hľadá dobrovoľníkov, víta aj ďalšie nápady na pomoc

Nové Mesto hľadá v čase šírenia nového koronavírusu dobrovoľníkov na pomoc seniorom, ale tiež na ušitie ochranných pomôcok či šírenie osvety. Na mestskú časť sa môžu obrátiť elektronicky či telefonicky. Samospráva o tom informuje na svojej webovej stránke.

10:37 Knižnica pre mládež mesta Košice pripravuje zábavné pracovné zošity

Knižnica pre mládež mesta Košice (KMMK) počas karantény pre svojich čitateľov dvakrát týždenne pripravuje pracovné zošity z vlastnej dielne. „Naše pracovné zošity ponúkajú rôzne tipy na zábavné aktivity s knihami, knižnými hrdinami a tiež rôzne hlavolamy, hádanky či nápady na tvorivé dielne. Vymýšľajú ich naše knihovníčky, aby deti pobavili a aspoň trošku im spríjemnili tento čas, ktorý v rámci karantény musia tráviť v domácom prostredí,“  povedala riaditeľka knižnice Kamila Prextová.

10:29 Aj Tesco dočasne plošne skracuje otváracie hodiny

Hypermarkety a čerpacie stanice Tesco budú od pondelka 23. marca otvorené od 7. do 21. hodiny. V predajniach menšieho formátu, supermarketoch a prevádzkach Tesco Express, budú môcť zákazníci nakúpiť od 7. do 20. hodiny. Dočasné otváracie hodiny platia každý pracovný deň aj počas víkendov. Aj Tesco venuje špeciálnu pozornosť seniorom, ktorí patria v aktuálnej situácii k najviac ohrozeným. Vo všetkých 150 prevádzkach Tesco platia od pondelka prednostné nákupné hodiny pre seniorov, a to každý pracovný deň od 9. do 10. hodiny.

Tesco Slovensko
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: FB/Tesco Slovensko)

10:22 Rezort vnútra kúpil systém na dezinfekciu hasičských sanitiek, zaberať má na baktérie aj vírusy

Ministerstvo vnútra zakúpilo takzvaný systém priestorovej dezinfekcie, ktorý by mal slúžiť na mikrobiologickú dekontamináciu zásahových vozidiel (sanitiek) Hasičského a záchranného zboru. Ako sa ďalej uvádza v zmluve zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv, kúpa systému a dezinfekčného prostriedku bude rezort stáť 110 052 eur aj s DPH.

10:20 Odborári čakajú od vlády opatrenia na ochranu pracovných miest a zaistenie miezd

Podľa odborárov je však neprípustné, aby zamestnávatelia pod rúškom súčasnej krízovej situácie pretláčali svoje návrhy, ktoré sa usilujú presadiť už dlhodobo a ktoré bezprostredne nesúvisia so sanáciou negatívnych dopadov šírenia koronavírusu na podnikateľské a zamestnanecké prostredie.

10:15 Situácia okolo nového koronavírusu bude mať bezpochyby negatívny dosah na rozpočet mesta Bratislava

Odhad dosahov je v miliónoch eur. Ekonomické dôsledky sú podľa magistrátu dvojaké, a to vyššie výdavky spojené s preventívnymi opatreniami, napríklad na nákup hygienického materiálu, a výpadky príjmov, spojené s nižšou ekonomickou aktivitou.

10:10 Slováci minuli počas karantény na potraviny podľa Slovenskej sporiteľne už viac ako 48 miliónov eur

Ako vyplynulo z údajov Slovenskej sporiteľne (SLSP), počas sledovaného obdobia od 5. marca do 18. marca urobili v obchodoch s potravinami viac ako tri milióny transakcií a minuli viac ako 48 mil. eur. Nakupovali prevažne trvanlivé potraviny ako ryžu, cestoviny, múku alebo balené vody. Dominuje aj čerstvé pečivo.

10:07 Žiarska nemocnica vyhradila priestor pre pacientov s podozrením na koronavírus

V žiarskej nemocnici spoločnosti Svet zdravia zriadili pre pacientov s podozrením na nový koronavírus samostatný vyhradený priestor, ktorý sa nachádza na prízemí nemocnice v bloku C, v priestoroch doterajšej hematologickej ambulancie. Nemocnica aktuálne poskytuje len neodkladnú zdravotnú starostlivosť, a teda vyšetruje len akútnych pacientov.

10:03 Ženy v meste Poltár ušili za päť dní 840 rúšok, rozdávajú ich najstarším

Učiteľky materských a základných škôl, pracovníčky komunitného centra, zariadenia sociálnych služieb, členky Červeného kríža a dobrovoľníčky ušili za päť dní 840 rúšok. Z celkového počtu ušitých rúšok sa už rozdalo asi 600. „Začali sme rozdávať pre seniorov vo veku nad 70 rokov a od dnes by sme začali rozdávať aj pre seniorov od 65 rokov,“ priblížila primátorka Martina Brisudová.

09:55 V Bardejovských Kúpeľoch je v karanténe 119 ľudí z Veľkej Británie

Celkovo 119 repatriantov z Londýna prišlo počas víkendu do Kúpeľno-liečebného ústavu (KLÚ) Družba v Bardejovských kúpeľoch. Absolvujú tam dvojtýždňovú karanténu v súvislosti s výskytom nového koronavírusu. Ako informuje mesto Bardejov na svojom webe, priviezli ich tri autobusy a pochádzajú z celého Slovenska. Väčšinou sú to ženy a dievčatá, mnohí z nich sú študenti, ktorí boli vo Veľkej Británii v rámci vzdelávacieho projektu Erasmus, ale sú medzi nimi aj opatrovateľky.

09:54 Zamestnávatelia žiadajú vládu o kompenzáciu nákladov na zamestnancov

Pätica zamestnávateľských organizácií žiada, aby štát hradil časť osobných nákladov zamestnávateľov počas obdobia, kedy nie je zamestnanec v práci pre prekážky na strane zamestnávateľa. Uvádza sa to v spoločnej tlačovej správe Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR, Republikovej únie zamestnávateľov, Asociácie priemyselných zväzov SR, Klubu 500 a Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory. Náhrada, ktorá prináleží zamestnancovi, by sa podľa zamestnávateľov mala zvýšiť na 80 % jeho priemerného zárobku.

09:49 Polícia nebude pokutovať vodičov s neplatnou STK/EK, ktorá im skončila dňom 12. 3. 2020, uviedla to na svojom Facebooku. Taktiež informovala o upustení od sankcií pre šoférov z povolania.

09:25 Ústredný krízový štáb SR zasadne o 11:00 na Úrade vlády SR v Bratislave

Následne o 14:00 sa uskutoční rokovanie vlády SR.

09:23 Všeobecní lekári žiadajú novú vládu o ochranné pomôcky do ambulancií

„Denne každého z nás kontaktujú desiatky pacientov, pričom nevieme, ktorý z nich je nositeľom vírusu,“ uviedla prezidentka AVLS/SVLS Monika Palušková, podľa ktorej je povinnosťou štátu zabezpečiť pre týchto pracovníkov osobné ochranné prostriedky, aby počas svojej práce neboli ohrození.

09:20 Pomoc aj pre Slovensko

Finančník Patrik Tkáč na svojej sociálnej sieti informoval, že z Číny priviezli prvých milión kusov chirurgických rúšiek. Ide o dar pre Slovensko a Česko.

09:12 Kaufland sa rozhodol pristúpiť k dočasnému skráteniu otváracích hodín všetkých predajní na celom Slovensku

Od pondelka do soboty tak budú predajne otvorené od 7.00 h do 20.00 h. Nedeľná prevádzka od 8.00 h do 20.00 h zostáva nezmenená. Výnimkou bude len predajňa v bratislavskom AVION Shopping Parku, pre ktorú platia zmenené otváracie hodiny už od štvrtka 19. marca 2020. Počas celého týždňa je prevádzka otvorená od 8.00 h do 19.00 h.

Kaufland Slovenská republika
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: FB/Kaufland Slovenská republika)

09:10 Lekárnici apelujú na ľudí, aby v aktuálnej epidemiologickej situácii dodržiavali pri návšteve lekární preventívne opatrenia

Chronicky chorí by mali požiadať o predpis čo najväčšieho množstva liekov naraz a akútne chorí požiadať o pomoc pri vyzdvihnutí liekov svojho blízkeho. Zástupcovia Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) o tom informujú na Národnom portáli zdravia.

09:06 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR nedisponuje údajmi o tom, koľko občanov SR je infikovaných ochorením COVID-19 mimo územia Slovenska

„Štatistika úradov hovorí o počte nakazených. Nerozlišuje medzi štátnou príslušnosťou infikovanej osoby,“ vysvetlil Tomaga.

09:03 V bratislavskej MHD prerušia od utorka (24. 3.) premávku električkovej linky 7

Dôvodom je výrazne nižší počet cestujúcich, ktorí dochádzajú regionálnymi vlakmi a autobusmi na dennej báze do Bratislavy.

09:00 Interaktívna mapa, výskyt nákazy na Slovensku

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky pripravilo interaktívnu mapu, ktorá informuje o šírení koronavírusu COVID19 na území SR

KORONAVÍRUS ONLINE Slovensko eviduje
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: minv.sk)

08:55 Iniciatíva Aby kultúra žila predstaví svoj prvý online festival

Najbližšie dni sa fanúšikovia môžu tešiť na viacero domácich "gaučových koncertov" umelcov z bezpečného priestoru domova.

08:50 Mestský úrad v Nových Zámkoch je od pondelka pre verejnosť zatvorený

Verejnosť v priebehu tohto týždňa môže väčšinu svojich záležitostí vybavovať iba telefonicky alebo mailom v priebehu stredy 25. marca. „Kancelária prvého kontaktu a matrika budú otvorené takisto len v stredu od 8.00 do 10.00 h a od 15.00 do 17.00 h,“ informoval magistrát.

08:45 Samospráva Handlovej so zberovou spoločnosťou Hater Handlová rozmiestnia na území mesta 30 veľkokapacitných kontajnerov

Reagujú tak na opatrenie pred šírením nového koronavírusu v podobe zatvorenia zberného dvora a strediska na Potočnej ulici, kde mestská firma zbiera elektroodpad a nebezpečný odpad.

08:35 Česká lekárka Soňa Peková vyvinula rýchlejšie testy na koronavírus

Jej testy mieria do všetkých krajín, ktoré prejavili záujem, medzi nimi je aj Slovensko.

08:30 Vláda má prijať ďalšie kroky proti šíreniu COVID-19

Aktuálna situácia, týkajúca sa šírenia nového koronavírusu, a opatrenia, ktoré by mali spomaliť prenos infekcie, spôsobujúcej ochorenie COVID-19. To sú témy pre pondelkové rokovanie novej slovenskej vlády premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). Kabinet má hlasovať aj o odvolaní predsedu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetána Kičuru v súvislosti s konaním úradu pri zabezpečení ochranných zdravotníckych pomôcok, rovnako sa má zaoberať možnosťami pomoci pre ekonomiku a spoločnosť, postihnutými reštrikciami mimoriadnej situácie.


Ako sa prejavuje vírus

COVID-19 patrí medzi kvapôčkové infekcie, rýchlo sa šíri z človeka na človeka. Inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní. Symptómy ochorenia pripomínajú obyčajnú chrípku, zahŕňajú vysokú horúčku, bolesti svalov, hrdla a hlavy, dýchavičnosť, kašeľ a únavu. Liečba je spravidla symptomatická.

KORONAVÍRUS ONLINE Slovensko eviduje
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/AP)

Pôvodca vírusu

Koronavírusy cirkulujú medzi zvieratami, ale niektoré z nich sa môžu preniesť na ľudí. Zdrojom koronavírusov môžu byť rôzne zvieratá. Príkladom je koronavírus dýchacích ciest na Blízkom východe (MERS-CoV), ktorý pochádza z ťavovitých zvierat. Čo sa týka ochorenia COVID-19, prameňom pôvodcu sú pravdepodobne zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan, s ktorými sa dostali ľudia do kontaktu. Zatiaľ nie je jasné, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať.

Viac o téme: SlovenskoNákazaPrevenciaCOVID-19Opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu