Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Čaputová prijala budúcu vládu, Matovič predstavil FINÁLNE rozdelenie rezortov! Lídri prišli v rúškach

Prezidentka prijala lídrov novej vlády Zobraziť galériu (8)
Prezidentka prijala lídrov novej vlády (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič po trinástich dňoch od volieb zostavil vládu a s troma stranami bude mať ústavnú väčšinu. Dnes sa stretol spolu s ďalšími lídrami s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, aby ju o tom informoval a oboznámil ju aj s menami šéfov jednotlivých rezortov a ďalších postov.

Vláda Igora Matoviča vznikne v čase, keď sa svet zmieta v pandémii, ktorú má na svedomí nový koronavírus. Aj za prezidentkou Čaputovou preto prišli s rúškami na tvári. Sulík si však na spoločnej fotke rúško z tváre zložil, ostatní si ho nechali. Na stretnutie prišli lídri všetkých štyroch strán vrátane Veroniky Remišovej, ktorá zastupuje Andreja Kisku. Ten sa z rokovaní stiahol potom, čo sa mu vrátili problémy so srdcom.

VIDEO Budúci premiér Matovič predstavil finálne rozdelenie rezortov

Budúci premiér Igor Matovič predstavil FINÁLNE rozdelenie rezortov

Aktualizované 14:37 Finálne rozdelenie rezortov

VIDEO Čaputová prijala budúcu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

OĽaNO bude mať na starosti 7 rezortov. Ministerstvo financií, ministerstvo vnútra, ministerstvo zdravotníctva, ministerstvo pôdohospodárstva, ministerstvo obrany, ministerstvo životného prostredia a ministerstvo kultúry

Sme rodina bude mať 3 rezorty. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, ministerstvo dopravy a výstavby a post podpredsedu vlády pre legislatívu a strategické plánovanie.

Strana SaS bude mať 3 rezorty. Ministerstvo školstva, ministerstvo zahraničných vecí a ministerstvo hospodárstva, ktoré bude spojené s postom 1. podpredsedu vlády pre ekonomiku.

Za ľudí bude mať 2 rezorty. Ministerstvo pre investície a regionálny rozvoj, pod toto ministerstvo sa združí organizácia centrálny koordinačný a riadiaci orgán pre všetky eurofondy. Bude to transformácia úradu, ktorému teraz šéfuje Richard Raši. Ďalším rezortom bude ministerstvo spravodlivosti.

Galéria: Matovič predstavil rozdelenie rezortov

Aktualizované 14:36 Vyhlásenie prezidentky, ktorú zastúpil jej hovorca Martin Strižinec

Prezidentka Zuzana Čaputová ocenila dohodu štyroch strán, ktoré budú tvoriť budúcu vládnu koalíciu. „Na stretnutí diskutovali aj o niektorých programových prioritách budúcej vlády,“ uviedol Strižinec. „Diskutovalo sa aj o procese prechodu moci jednej vlády na druhú aj v súvislosti s komplikovanou situáciou,“ povedal. Čaputová sa stretne s dosluhujúcim premiérom Petrom Pellegrinim a budúcim premiérom Igorom Matovičom a potom bude informovať o dátumoch schôdze.

Prezidentka ocenila dohodu štyroch strán, o dátume schôdze bude informovať

Aktualizované 14:35 Matovič predstavil vládu

Líder OĽaNO Igor Matovič predstavil finálne rozdelenie ministerstiev. Mená zatiaľ neoznámil, tie musí schváliť prezidentka Čaputová. Informovať by o nich mali budúci týždeň. V pondelok si majú prejsť technikálie okolo dátumov schôdze. Premiérom bude Igor Matovič, predsedom parlamentu bude Boris Kollár.

VIDEO Čaputová prijala budúcu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Pán Sulík mal počas rokovania rúško,“ povedal Matovič. „Chceme aj takýmto spôsobom dať ľuďom vedieť poďme chrániť ostatných,“ povedal. „Hovorili sme s prezidentkou aj o koronavíruse. Budeme robiť všetko preto, aby sme to zvládli,“ povedala Remišová s tým, že dôležitá je súdržnosť a rešpektovanie pravidiel, ktoré platia.

Aktualizované 14:11 Lídri štyroch strán rokujú už vyše dvoch hodín. Potom majú mať spoločnú tlačovku. Prezidentku zastúpi vo vyhlásení jej hovorca. Novinári čakajú pred Prezidentským palácom kvôli situácii okolo koronavírusu.

VIDEO Čaputová prijala budúcu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


DOHODLI SA! Matovič zložil vládu: Slovensku budú vládnuť štyri strany s ústavnou väčšinou


Prezidentka prijala zástupcov novej vlády

Čaputová prijala v sobotu v Prezidentskom paláci zástupcov strán a hnutí OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí, ktoré sa dohodli na zostavení novej vlády.

Galéria: Prezidentka prijala zástupcov novej vlády

Líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý je poverený zostavením vlády, včera vyhlásil, že prezidentke chcú oznámiť spoločnú dohodu a predstaviť jej aj nominácie na ministrov. Matovič podľa svojich slov pevne verí, že vláda vydrží celé štyri roky.

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala lídrov strán, ktoré budú súčasťou novej vlády

Maratón koaličných rokovaní včera skončil

Maratón koaličných rokovaní včera večer skončil. Víťaz parlamentných volieb Igor Matovič zložil vládu. Jej súčasťou budú ďalšie tri strany - Sme rodina, Sloboda a solidarita a Za ľudí. Spolu tak budú mať v parlamente ústavnú väčšinu. Rozdelenie ministerstiev zatiaľ nie je známe. Lídri prezradili len to, že OĽaNO si nechá rezort financií, na jeho čele bude zrejme Eduard Heger, a Sulík za to dostal o rezort viac. 

VIDEO Čaputová prijala budúcu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Líder SaS bude prvým podpredsedom vlády pre ekonomiku a zároveň ministrom hospodárstva. „Dohodli sme sa, Igor spravil ústupok, my sme spravili ústupok, Boris Kollár spravil ústupok,“ povedal Sulík. Vládny model prerozdelenia postov sa tak mierne zmenil, nakoniec bude v pomere 7-3-2-2.

Ustanovujúca schôdza je vo hviezdach

Je otázne, či sa situácia s novým koronavírusom dotkne aj ustanovujúcej schôdze parlamentu. Hovorca Kancelárie NR SR Tomáš Kostelník povedal, že je to otázkou diskusie. Schôdzu má zvolať prezidentka SR Zuzana Čaputová do 30 dní od vyhlásenia výsledkov volieb, jej termín ešte nie je známy. Výsledky volieb boli vyhlásené 1. marca. „Je to otázka na diskusiu, nielen našu, ale aj s hlavným hygienikom, ale schôdza bude musieť byť,“ odpovedal Kostelník. 

VIDEO Čaputová prijala budúcu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zloženie vlády krátko po voľbách je prekvapením

Zloženie vlády tak krátko po voľbách je skôr prekvapením, keďže išlo o zostavenie vlády zo štyroch strán, čo nie je malý počet. Navyše ide o strany s rozdielnou štruktúrou, zameraním aj ideológiou. Uviedol politológ z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Gabriel Eštok. Zároveň vyzdvihol Matovičov principiálny postoj pri obsadení funkcie ministra financií kandidátom hnutia OĽaNO.

Viac o téme: Nová vládaIgor MatovičRichard SulíkBoris KollárVeronika RemišováZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu