Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Napätie v Rimavskej Sobote! Po agresívnej Trnave ďalší míting kotlebovcov, bude opäť dramatický?

V Trnave na protestujúcich útočili agresívni podporovatelia strany ĽSNS. Zobraziť galériu (2)
V Trnave na protestujúcich útočili agresívni podporovatelia strany ĽSNS. (Zdroj: FB/Irena Biháriová)

RIMAVSKÁ SOBOTA - Posledný míting Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko v Trnave bol búrlivý. Medzi podporovateľmi extrémistickej strany sa objavili výtržníci v rúškach, ktorí napadli členov protikotlebovského protestu aj členov Progresívneho Slovenska a SPOLU. Dnes majú kotlebovci míting v Rimavskej Sobote.

Aj v Rimavskej Sobote sa ľudia chystajú vyjadriť svoj nesúhlas s myšlienkami strany Ľudová strana Naše Slovensko. Na poslednom mítingu v Trnave, kde prišlo nesúhlas s kotlebovcami vyjadriť dvakrát toľko ľudí, sa udialo niekoľko násilností. Asi 20-roční chlapci v rúškach napadali členov koalície PS/SPOLU, rovnako aj ničili transparenty, ktoré vytrhávali protestujúcim z rúk. 

Agresívny míting kotlebovcov v Trnave: Maskovaní "hrdinovia" trhali transparenty, zasahovala polícia

Obidva tábory po sebe mali hádzať rôzne predmety. Kotlebovci tvrdia, že odsúdený Milan Mazurek musel byť krytý počas prejavu dáždnikom, pretože predtým niekto na pódium hodil kameň. Výtržnosti riešila aj polícia. 

Míting v Rimavskej Sobote

Dnes o 18:00 sa koltebovci chystajú na predvolebné stretnutie v Rimavskej Sobote, ktoré sa bude konať v Mestskom kultúrnom stredisku. Na stretnutie sa chystajú aj ich odporcovia. 

Na predvolebný míting kotlebovcov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Vyzývajú však ľudí, aby protestovali slušne, neboli vulgárni ani príliš hluční. Niektorí dokonca avizujú, že ak sa budú správať nedôstojne, časť protestujúcich sa od nich oddelí. 

Obžalovaný Kotleba

Predseda strany ĽSNS Marian Kotleba je obžalovaný z trestného činu prejavovania sympatií k hnutiam smerujúcim k potláčaniu základných práv a slobôd. Ešte v roku 2017 odovzdal trom rodinám šeky so sumou 1488 eur, ktorý odkazuje na nacistuckú ideológiu. Kotlebovi hrozí až osem rokov. Číslo 14 odkazuje na štrnásť slov vo vete Davida Lanea a číslo 88 na nacistický pozdrav Heil Hitler. 

Kotleba obhajoval čísla, ktoré v nacistickej symbolike znamenajú Heil Hitler: Slovenskou abecedou

Kotleba sa v diskusnej relácii, v ktorej bol s Igorom Matovičom, bránil, že písmeno H nie je v slovenskej abecede ôsme v poradí. To mal, samozrejme, pravdu, avšak pozdrav Heil Hitler nie je v slovenskom jazyku a prívrženci neonacistov si čísla 14 88 dokonca tetujú s rôznymi nacistickými symbolmi. Mariana Kotlebu súdi sudkyňa Ružena Sabová, ktorá je aj predsedníčkou senátu, ktorý rozhoduje o obžalovaných v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. 

Zneužili Milana Lasicu

Na facebookovej stránke Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko - Stredné Považie sa objavila fotografia, na ktorej bol výsek zo zmluvy s Milanom Lasicom, ktorú uzavrel pred piatimi rokmi s RTVS. Zmluva bola uzavretá na 1488 eur. Niektorí ich sympatizanti volali po spravodlivosti, že by sa orgány činné v trestnom konaní mali venovať aj jemu.

Trápna obrana Kotlebu za propagáciu nacizmu! Na Lasicu vytiahol sumu 1488 eur, pravda je inde

Je tu však jeden háčik. Zmluva síce naozaj existuje, no Kotlebovci ju využili. Kým Kotleba sumu na šekoch zvolil dobrovoľne, Lasicovi sumu vtedy vypočítala televízia za nedeľný zábavný program Dvojbodky, ktorý mal osem dielov. V zmluve je totiž uvedená čiastka 1240 eur, čo je súčet ôsmich dielov relácie, každý z nich stál 155 eur. Až po pripočítaní DPH-čky vznikne suma 1488 eur.

Viac o téme: ProtestMítingKotlebovciĽSNSRimavská Sobota
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu