Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Agresívny míting kotlebovcov v Trnave: Maskovaní "hrdinovia" trhali transparenty, zasahovala polícia

V Trnave na protestujúcich útočili agresívni podporovatelia strany ĽSNS.
V Trnave na protestujúcich útočili agresívni podporovatelia strany ĽSNS. (Zdroj: FB/Irena Biháriová)

TRNAVA - Predvolebný míting extrémistickej strany Mariana Kotlebu sa konal aj v Trnave. Už tradične tam prišli aj ľudia, ktorí sú proti nacizmu a extrémizmu. Trnávský míting bol však agresívny.

Demonštranti, ktorí nesúhlasia s ideológiou Ľudovej strany Naše Slovensko, prišli aj na trnavské námestie SNP, na ktorom sa míting kotlebovcov konal. V rukách mali tranparenty s heslami "V Trnave sa s náckami nevyprávame", "Partizáni by vás hnali" či "Nie v našom meste". Odporcov kotlebovcov prišlo minimálne toľko, koľko jeho podporovateľov. 

Trápna obrana Kotlebu za propagáciu nacizmu! Na Lasicu vytiahol sumu 1488 eur, pravda je inde

Zdá sa však, že niektorí Trnavčania si svoje besnenie nenechávajú len na futbalové udalosti. Maskovaní hrdinovia s lekárskymi rúškami na tvárach neváhali zaútočiť na dievčinu, ktorá mala v rukách transparent proti Kotlebovi. Zábery zverejnil DenníkN

Zasahovať musela polícia, ktorá mladíka spacifikovala. Ďalší kotlebovec strhol veľký baner. Polícia útočníka odviedla v putách. Polícia tiež vyviedla z davu muža, ktorý je podozrivý z poškodzovania cudzej veci - fotoaparátu v hodnote 3000 eur. Došlo aj k zraneniu jednej osoby. Informovala o tom trnavská polícia na sociálnej sieti.

"Počas zhromaždenia bola jedna osoba zranená po zásahu kameňom do hlavy, bola prevezená na ošetrenie do nemocnice. Tento prípad preverujeme s podozrením na výtržníctvo," uviedla polícia. Doplnila, že nateraz hromadné narušenie verejného poriadku nezaznamenala a v uliciach Trnavy bude situáciu monitorovať aj v ďalších hodinách. Na míting na Námestie SNP o 16.00 h prišlo zhruba 500 prívržencov organizátora, svoje nesúhlasné postoje voči strane prišlo vyjadriť okolo tisíc Trnavčanov.

Útok na Progresívne Slovensko?

Irena Biháriová a Ľubomír Ondrejkovič, ktorí sa protestov proti kotlebovcom pravidelne zúčastňujú, uverejnili na sociálnej sieti status, v ktorom tvrdia, že po skončení demonštrácie ich mala napadnúť skupina kotlebovských fanúšikov. 

"Dostal som do držky a nasral som sa. Akože naozaj chceme nechať tuto krajinu Kotlebovcom? Bol som na proteste proti ĽSNS v Trnave. Po skončení sme išli do auta asi 5 min od miesta protestu. Už bola tma. Kráčali sme 4 preč a po ceste sme stretli tenedžerov čo mali tiež transparenty proti Kotlebovcom. Odvážny 10-15 chlapci si na nás počkali. Vyrutili sa na nás v parku. Vytrhli nám transparenty a začali po nás kričať," napísal Ondrejkovič. 

Udalosť opísala aj Biháriová. "Bol však výnimočný aj tým, že v Trnave sa zišli tie najprimitívnejšie neonacistické živly, ktoré si pamätáme z temných 90-tych rokov – zahalení rúškami, hádzajúci do davu protestantov predmety, od začiatku nabudení na agresívny útok. Nebolo to pár ojedinelých zjavov, v Trnave tvorili polovicu fanúšikov na strane ĽSNS," napísala Biháriová. 

Viac o téme: MítingKotlebovciĽSNS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu