Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rok 2019 plný tragédií aj prekvapení: Toto sú TOP momenty, ktoré otriasli našou krajinou

Top udalosti roka 2019. Zobraziť galériu (12)
Top udalosti roka 2019. (Zdroj: archív)

BRATISLAVA - Kočnerova Threema, porážka Smeru, zmenky, vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej či tragická havária autobusu a výbuch plynu v Prešove. Aj to sú udalosti, ktoré dominovali roku 2019.

Pred takmer dvomi rokmi otriasla Slovenskom brutálna poprava novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Vražda, ktorá nemá v našich dejinách obdobu, pohľa ľadmi. Kauzy politikov, väzba pre zdanlivo nedotknuteľného Kočnera, ale aj špina, ktorá po jeho zadržaní vyplávala na povrch, dominovali aj uplynulému roku. 

Kočnerova Threema

Asi najviac skloňovaným slovom bola Threema. Ide o mobilnú aplikáciu, cez ktorú komunikoval Marian Kočner, ktorý čelí obžalobe z falšovania zmeniek, ale aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Hlavné pojednávanie sa začne 13. januára. 

Pre komunikáciu s Marianom Kočnerom prišli o stoličku viacerí vysokopostavení ľudia. Medzi nimi bola aj bývalá štátna tajomníčka a sudkyňa Monika Jankovská, ktorá do poslednej chvíle známosť s Kočnerom popierala, čo jej možno viac priťažilo. Z ich komunikácie vyplynulo, že v prospech Kočnera vybavovala rozsudky a ovplyvňovala sudcov. 

Rok 2019 plný tragédií
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Zľudovelá "Kočnerova Threema" však ukázala aj na skorumpovaných novinárov. Hlavnou postavou bola bývalá novinárka Martina Ruttkayová, ktorej Kočner platil za články. Dokonca od neho zobrala aj peniaze na dovolenku. "Vždy urobím to, o čo ma požiadate. Som asi jediná novinárka, ktorá vás považuje za priateľa," písala Ruttkayová Kočnerovi. 

Kauza zmenky

Roku 2019 však dominovalo aj hlavné pojednávanie v kauze falšovania zmeniek, ktoré stále nie je na konci. Obžalovaný je Marian Kočner, ale aj bývalý riaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko. Obaja popierajú falsovanie zmeniek, svedkovia však zatiaľ jednohlasne tvrdia, že o zmenkách nevedeli a Kočnerovu a Ruskovu obhajobu tak podkopávajú. 

Marian Kočner a Pavol
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR)

Aj v tomto prípade sa v hlavnom pojednávaní bude pokračovať v roku 2019. Marian Kočner ostáva vo väzbe a Pavol Rusko je zatiaľ na slobode s monitorovacím náramkom na nohe. Rusko čelí aj obžalobe v prípade objednávky vraždy jeho niekdajšej spoločníčky Sylvie Volzovej. 

Prezidentské voľby

V roku 2019 sme si volili aj nového prezidenta. Slovensko má prvýkrát v histórii hlavu štátu ženu. Prezidentské voľby vyhrala Zuzana Čaputová. Porazila tak nominanta Smeru Maroša Šefčoviča. Čaputová sa stala aj osobnosťou roka magazínu Forbes. 

Rok 2019 plný tragédií
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zomrel Karel Gott

Česko a Slovensko zasiahla mimoriadne smutná správa. 2. okobra 2019 vo veku 80 rokov opustila tento svet fenomenálna československá legenda a niekoľkonásobný Zlatý Slávik Karel Gott. Aj napriek opakujúcej sa chorobe a pokročilému veku, táto správa zasiahla všetkých. 

Rok 2019 plný tragédií
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Miroslava Cibulková)

Gott mal v Čechách pohreb so štátnymi poctami a vyhlásený bol aj štátny smútok. Pred jeho vilou na Bertramke sa schádzalo množstvo ľudí, ktori mu zapaľovali sviečky či nosili kvety. Na veľkolepú rozlúčku s Maestrom prišli tisíce ľudí z Čiech, Slovenska, ale aj zo zahraničia. O smrti Karla Gotta písali aj svetové médiá. 

Havária autobusu

Rok 2019 bol bohatý na tragické udalosti. Ľuďmi otriasla tragédia pri Nitre, pri ktorej zomrelo 12 ľudí, medzi nimi aj deti. Stalo sa tak 13. novembra. Autobus sa zrazil s nákladiakom, ktorý bol pravdepodobne preťažený. Na miesto nehody prišiel aj premiér Peter Pellegrini, vtedajšia ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská aj ministerka vnútra Denisa Saková. Vláda vyhlásila na piatok 15. novembra 2019. 

Rok 2019 plný tragédií
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: reprofoto tv markíza)

Výbuch plynu v Prešove

V decembri otriasla Slovenskom ďalšia obrovská tragédia. Výbuch plynu a následný požiar v 12-podlažnej bytovke na Mukačevskej ulici č. 7 na prešovskom sídlisku 6. decembra neprežilo sedem ľudí, jedna osoba je naďalej nezvestná. Nepodarilo sa ju nájsť ani počas doterajšej sanácie budovy. Bytovku začali búrať v pondelok (16. 12.) a skončili v stredu (18. 12.) popoludní.

Rok 2019 plný tragédií
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Miro Vacula)

Krízový štáb napokon rozhodol, že je potrebné ju asanovať celú. S odvozom a uskladnením sutín z bytového domu začala stavebná firma, ktorú si mesto objednalo, v piatok 20. decembra. Okrem zničenej bytovky museli svoje domovy dočasne opustiť aj obyvatelia viacerých okolitých domov. Tí sa však následne vrátili do svojich bytov.

Obvinený prokurátor

Prekvapenie prišlo aj v podobe obvinenia bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Trnka mal nadštandardný vzťah s obžalovaným Marianom Kočnerom. NAKA Trnku obvinila po medializovaní nahrávky, na ktorej mu Kočner vulgárne nadáva. Z nahrávky je zrejmé, že Trnka mal mať k dispozícii nahrávku Gorila, ktorou chcel vydierať šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Okrem iného z nahrávky vyplýva aj to, že Kočner Trnku riadil.

Dobroslava Trnku obvinila NAKA
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann, Pavel Neubauer; Facebook/Polícia SR)

Agresívni youtuberi vo väzbe

NAKA obvinila aj youtubera Martina Daňa a jeho kamaráta Rudolfa Vaského. Daňo s Vaskym mali na kanáli Youtube internetovú reláciu, ktorú oni sami označovali za satirickú. V nej sa však vyhrážali smrťou rôznym ľuďom, obhajovali Mariana Kočnera a nabádali na rôzne násilné trestné činy. 

Vasky s Daňo strávia
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Youtube/Takže tak!)

Z komunikácie prostredníctvom aplikácie Threema vyplynulo aj to, že Daňo bol platený Marianom Kočnerom. Oboch vzal súd do väzby, v ktorej strávili Vianoce aj Nový rok. Prokurátor ale aj dvojica obvinených, ktorú zastupujú Kočnerovi advokáti, podali voči rozhodnutiu sťažnosť. 

Tvár Zsuzsovej

V decembri sa konalo aj pojednávanie, na ktorom sa prebežne prejednávala obžalova v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Slováci tak mali vôbec prvýkrát možnosť poriadne sa pozrieť do tváre Aleny Zsuzsovej, Kočnerovej volavky, ktorej bývalý podpredseda parlamentu Martin Glváč písal, že si zaslúži hýčkanie a opateru. 

Rok 2019 plný tragédií
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na súd sa okrem nej dostavil aj Marian Kočner, Miroslav Marček a Tomáš Szabó. Na pojednávaní boli aj rodiny Kuciakovcov a Kušnírovcov. Prvýkrát sa tak pozreli do očí údajným vrahom svojich detí. Súd nakoniec obžalobu prijal, aj napriek námietkám advokátov Zsuzsovej a Kočnera a hlavné pojednávanie sa začne 13. januára. 

Prvý trest v prípade vraždy Jána Kuciaka

V predposledný decembrový deň sa konalo pojednávanie s obvineným zo sprostredkovania vraždy Jána Kuciaka Zoltánom Andruskóom. Ten od začiatku spolupracoval s políciou a s prokurátorom uzatvoril dohodu o vine a treste. Prokurátor preňho navrhoval 10-ročný trest. Súd pod vedením Pamely Závodskej však túto výšku trestu neschválil. 

Rok 2019 plný tragédií
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

"Obvinený Zoltán Andruskó zobchodoval ľudský život. Predal hodnotu, ktorú trestný zákon prísne chráni," povedala sudkyňa. Pre Andruskóa navrhovala trest vo výške 15 rokov odňatia slobody. Andruskó sa hodinu radil s prokurátorom aj so svojou obhajkyňou. Nakoniec však s trestom súhlasil. Rozsudok je právoplatný.

 

Viac o téme: ZmenkySúdyKarel GottZuzana ČaputováJán KuciakRok 2019
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu