Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

MIMORIADNE Dobroslava Trnku obvinila NAKA

Dobroslava Trnku obvinila NAKA za zločin zneužívania právomocí. Mal tajiť nahrávku Gorila. Zobraziť galériu (2)
Dobroslava Trnku obvinila NAKA za zločin zneužívania právomocí. Mal tajiť nahrávku Gorila. (Zdroj: TASR/Martin Baumann, Pavel Neubauer; Facebook/Polícia SR)

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ NAKA obvinil bývalého generálne prokurátora Dobroslava Trnku za zločin zneužitia právomocí verejného činiteľa. Obvinený je pre neodovzdanie nahrávky Gorila.

Pred Vianocami padajú hlavy! Bývaleho generálneho prokurátora, ktorý mal nadštandardný vzťah s obžalovaným Marianok Kočnerom, obvinil vyšetrovateľ NAKA. Informovala o tom polícia na sociálnej sieti. 

"Obvinený sa skutku dopustil v období rokov 2007 až 2014, keď ako verejný činiteľ nesplnil povinnosť vyplývajúcu mu z Trestného poriadku a po prevzatí zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie SIS pod krycím názvom Gorila, z ktorej vyplývalo podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov od osoby M.K., túto ukrýval a neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní, pričom tak konal v úmysle zadovážiť sebe a M.K. majetkový prospech a zároveň v úmysle zadovážiť neoprávnenú výhodu osobám, ktorých rozhovory obsahujúce skutočnosti nasvedčujúce spáchanie trestného činu sú zachytené na predmetnej zvukovej nahrávke," napísala polícia. 

​Nahratý Trnka

Dobroslava Trnku začali médiá opäť riešiť po uniknutej nahrávke, na ktorej sa Kočner rozprával s Trnkom. Vytýkal mu, prečo vydieral šéfa spoločnosti Penta Jaroslava Haščáka. Pôvodný záznam nahrávky z kauzy Gorila dlho nevedeli nájsť, pred pár dňami ju však anonym pustil do obehu. Nahrávku po ôsmich rokoch objavili pri domová prehliadke Mariana Kočnera, na ktorého podali obžalobu v prípade vraždy Jána Kuciaka.

Okrem nahrávky Gorily našli aj audiozáznam rozhovoru medzi Kočnerom a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom.

Predvolajú aj Počiatka a Slotu

Trnka nie je jediným funkcionárom, ktorý bude musieť polícii vysvetľovať vzťahy s Marianom Kočnerom. Podľa šéfa polície Milana Lučanského, ktorý momentálne čelí kritike vládnej strany Smer pre obvinenie ich šéfa, si polícia predvolá aj bývalého ministra financií Jána Počiatka. Milan Lučanský to povedal v rozhovore pre HN televíziu

Ten bol tiež nahratý práve u Dobroslava Trnku v kancelárii. Nahrávka, pochádzajúca údajne z trezoru Mariana Kočnera, je pravdepodobne z januára 2009. 

Viac o téme: Obvinenie Dobroslav TrnkaNAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu