Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE Prvý rozsudok v prípade vraždy Jána Kuciaka: Andruskó dostal vyšší trest

Zoltán Andruskó na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Zobraziť galériu (7)
Zoltán Andruskó na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

PEZINOK - Zoltán Andruskó, ktorý je obvinený v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, sa postavil pred Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Ten rozhoduje o dohode o vine a treste, ktorú uzavrel s prokurátorom.

Aktualizované o 13:15 

Trochu sa nám zúžil manipulačný priestor ohľadom ďalších dohôd, povedal prokurátor na margo odsúdenia Zoltána Andruskóa na 15 rokov odňatia slobody za vraždu novinára Jána Kuciaka. Prokurátor pôvodne navrhoval 10-ročný trest, ktorý senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) zvýšil. Podľa splnomocnenca Romana Kvasnicu nepovažuje Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Kuciakovej priateľky, trest za dostatočný, avšak je si vedomá, že má Andruskó ešte čo povedať.

„Trochu sa nám zlimitoval manipulačný priestor ohľadom ďalších dohôd,“ uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý dodal, že Andruskó je stíhaný aj v iných trestných veciach. Narážal na hlavné pojednávanie v jeho daňovej kauze, ale najmä na prípravu vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica, z ktorej je obvinený.

„Bola tam úvaha nad tým, že by sme ho mohli postihovať ďalej,“ vysvetlil prokurátor, ktorý chápe, že sa mohol zdať verejnosti navrhovaný 10-ročný trest nízky. Dodal, že nevie povedať, či by sa polícia dostala k Alene Zs. a Marianovi K. bez jeho svedeckej výpovede. Myslí si, že každý trest „začínajúci číslovkou je výhodný“. V prípade odmietnutia modifikovanej dohody by Andruskóovi hrozilo na hlavnom pojednávaní 25 rokov alebo doživotie.

„Ja si myslím, že pre rodiča zavraždeného dieťaťa žiaden trest nie je dostatočný, tým pádom ani spravodlivý,“ reagoval Kvasnica na 15-ročný trest pre Andruskóa. Podľa neho bolo zvýšenie z pôvodne navrhovaných 10 rokov na mieste a doplnil, že súd povedal to, čo si mysleli viacerí.

Aktualizované o 12:00

Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odsúdil obvineného Zoltána Andruskóa na trest 15 rokov odňatia slobody v strednom stupni stráženia za úkladnú vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Rozsudok je právoplatný, vzhľadom na to, že Andruskó súhlasil s dohodou o vine a treste. Andruskó preto pôjde rovno z väzby na výkon trestu.

Aktualizované o 11:20

Zoltán Andruskó prijal trest odňatia slobody na 15 rokov. Súd položil Andruskóvi 10 otázok, na ktoré musel odpovedať áno alebo nie. Andruskó na všetky odpovedal kladne.

Po jeho a prokurátorovom súhlase súd vyhlásil prestávku, počas ktorej sa poradí o ďalšom postupe. Po nej môže vyhlásiť rozsudok, ktorým obvineného právoplatne odsúdi.

Aktualizované o 10:00 

K modifikácii trestu dohody o vine a treste je prokurátor ochotný pristúpiť. Zoltán Andruskó si vyžiadal čas na poradu so svojou obhajkyňou. „Obvinený Zoltán A. zobchodoval ľudský život a následne zobchodoval aj trest,“ uviedla Záleská. Tá vyzvala prokurátora a obvineného, aby si rozmysleli, či chcú uzavrieť novú dohodu o vine a treste.

Andruskó opäť pred súdom, senát rozhoduje o jeho treste v prípade vraždy Kuciaka

Priamo však naznačila, že zvýšenie trestu o rok alebo dva by nepovažovala za akceptovateľné a doplnila, že síce bol trest vypočítaný zákonným spôsobom z čísla 25 rokov trestu odňatia slobody, avšak za úkladnú vraždu je možné uložiť aj doživotný trest. Prokurátor vo svojej reakcii pripomenul, že obvinený spolupracoval už od prvého dňa zadržania a prispel aj k objasneniu vrážd podnikateľa Petra Molnára a niekdajšieho primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Taktiež sa priznal ku skutku prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho.

Aktualizované o 09:50 

Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku neschválil dohodu o vine a treste medzi obvineným Zoltánom Andruskóm a prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry. Ten navrhuje Andruskóa odsúdiť na desať rokov trestu odňatia slobody za vraždu novinára Jána Kuciaka. Predsedníčka senátu Pamela Záleská uviedla, že je trest spravodlivý iba pre obvineného a dodala, že za spravodlivý by považovala trest 15 rokov odňatia slobody.

Andruskó prišiel v kukle

Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku otvoril verejné zasadnutie o dohode o vine a treste, ktorú s prokurátorom uzatvoril Zoltán Ansdruskó. Ten má byť spoluzodpovedný za vraždu novinára Jána Kuciaka. Andruso je na verejnom zasadnutí povinne prítomný.

MIMORIADNE Prvý rozsudok v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

MIMORIADNE Prvý rozsudok v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

Ako v minulosti, tak aj v pondelok ho do pojednávacej miestnosti priviedli v kukle. Predsedníčka senátu Pamela Záleská na začiatku pojednávanaia zakázala vyhotovovanie obrazových materiálov a Andruskóvi po začiatku pojednávania dali kuklu dole. Okolo neho sedia kukláči. 

Andruskó od začiatku spolupracuje s políciou pri vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica Martina Kušnírová. Zatiaľ, čo v prípade prokurátor podal obžalobu na Mariana Kočnera, Alenu Zsuzsovú, Miroslava Marčeka a Tomáša Szabóa, Andruskó bol vytýčený sa samostatné konanie.

MIMORIADNE Prvý rozsudok v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

S prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Prokurátor navrhuje 10 rokov odňatia slobody za úkladnú vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. O tom teraz rozhoduje Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Pojednáva sa v Justičnej akadémii.

​Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 vo Veľkej Mači v rodinnom dome. Ich telá našli až o niekoľko dní neskôr, 25. februára večer. V pondelok, 26. februára 2018, sa správa o tom, že vo Veľkej Mači našli zavraždeného novinára a jeho snúbenicu, dostala do médií.

MIMORIADNE Prvý rozsudok v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Od začiatku sa pracovalo s verziou, že motívom vraždy bol práve novinárska práca Jána Kuciaka. Po vlne prostestov, ktoré nasledovali po brutálnej poprave mladého páru, začali padať hlavy vysokopostavených ľudí. Z premiérskeho kresla musel odísť premiér Robert Fico, u ktorého pracovala aj Mária Trošková ako štátna radkyňa. Tá bola milenkou odsúdeného talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu, ktorý mal prepojenie na najväčšiu taliansku mafiu Ndranghetu.

Odišiel aj minister vnútra Robert Kaliňák, šéf polície Tibor Gašpar, tajomník Bezpečnostnej rady, ktorý mal najvyššiu previerku, Viliam Jasaň, šéf protikorupčnej jednotky NAKA Robert Krajmer, ale aj Miroslav Kriak, bývalý príslušník ŠtB, ktorý mal s Petrom Tóthom sledovať novinárov.

NAKA zadržala podozrivých

Po polroku od vraždy novinára, koncom septembra, urobila NAKA raziu v Kolárove. Zadržala tam niekoľko podozrivých a medzi nimi bol aj Zoltán Andruskó, Miroslav Marček a Tomáš Szabó. Všetkých troch obvinili z účasti na vražde Kuciaka.

MIMORIADNE Prvý rozsudok v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

O deň neskôr spravila polícia raziu aj v Kolárove, kde zadržala Alenu Zsuzsovú. Práve Zsuzsová si mala objednať vraždu novinára u Zoltána Andruskóa, ktorý mal najať bratrancov Szabóa a Marčeka. Dlho sa predpokladalo, že spúšť mal stlačiť Szao. Neskôr sa však k vražde nečakane priznal Marček.

Viac o téme: PezinokVražda Jána KuciakaZoltán Andruskó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu